AbruzzoAlto AdigeBasilicataCalabriaCampaniaEmilia RomanaFriuli V.GGardameerLazioLe MarcheLigurieLombardijeMolisePiemontePugliaSardinieSicilieStedenToscaneUitgelichtUmbrieValle d'Aosta TrentinoVeneto

Reizen naar Italië : De 20 regio’s op een rijtje

Reizen naar Italië is afreizen naar een heel divers land dat bestaat uit 20 regio’s, die verder zijn onderverdeeld in provincies. Elke regio heeft zijn eigen kenmerken op het gebied van cultuur, landschap, gastronomie en geschiedenis. We zetten de regio’s en hun bijzonderheden even op een rijtje.

De 20 regio’s in Italië

Piemonte
In het noordwesten van Italië en heeft als hoofdstad Turijn. Andere belangrijke steden zijn Novara, Asti en Cuneo. Piemonte staat bekend om zijn wijnen, truffels en skigebieden.

Valle d’Aosta
Een kleine regio gelegen in het noordwesten. De hoofdstad is Aosta en is vooral bekend om zijn wintersportmogelijkheden en prachtige berglandschappen.

Lombardije
In het noorden van Italië en de metropool Milaan als hoofdstad. Andere belangrijke steden zijn Bergamo, Brescia en Como. Lombardije is de economische motor van Italië en staat bekend om zijn mode, design en de meren Como, Maggiore en Garda.

Milaan

Trentino-Zuid-Tirol
Gelegen in het noorden van Italië en heeft als hoofdstad Trento. Deze regio staat bekend om zijn bergen, skigebieden, wandelpaden en de Dolomieten.

Veneto
In het noordoosten van Italië en natuurlijk met hoofdstand Venetië wereldberoemd. Andere belangrijke steden zijn Verona, Padua en Vicenza. Veneto is bekend om zijn wijnen, zoals Prosecco en Amarone, en de prachtige stad Venetië.

Reizen naar Italië : 20 Regio’s in Italië

Friuli-Venezia Giulia
Eveneens in het noordoosten en heeft als hoofdstad Triëst. Deze regio staat bekend om zijn prachtige kustlijn, wijnen, kaas en de Alpen.

Ligurië
Gelegen in het noordwesten van Italië en de hoofdstad is Genua. Andere belangrijke steden zijn La Spezia, Savona en Imperia. Ligurië is vooral bekend om de Cinque Terre, een prachtige kuststrook met vijf pittoreske dorpjes.

Emilia-Romagna
Prachtige regio in het noorden van Italië met als hoofdstad Bologna. Andere belangrijke steden zijn Parma, Modena en Ferrara. Emilia-Romagna is bekend om zijn gastronomie, zoals Parmezaanse kaas, Parmaham, balsamicoazijn en de stad Bologna, die bekend staat om zijn culinaire hoogstandjes.

Toscane
De toeristische region bij uitstek gelegen in het midden van hetland met het iconische Firenze als hoofdstad. Andere belangrijke steden zijn Pisa, Siena en Arezzo. Toscane is bekend om zijn wijnen, kunst en prachtige landschappen met cipressen, olijfbomen en glooiende heuvels.

Umbrië
In het midden van Italië en heeft als hoofdstad Perugia. Andere belangrijke steden zijn Assisi en Orvieto. Umbrië staat bekend om zijn prachtige landschappen, middeleeuwse stadjes en goede wijnen.

Le Marche
Te vinden in het midden van het land en Ancona als hoofdstad. Andere belangrijke steden zijn Pesaro, Urbino en Macerata. Marche is bekend om zijn prachtige kustlijn, historische stadjes en heuvelachtige landschap.

Lazio
Gelegen in het midden van Italië en heeft als hoofdstad natuurlijk Rome. Andere belangrijke steden zijn Viterbo en Latina. Lazio is bekend om de Eeuwige Stad, Rome, met zijn prachtige monumenten, kerken en musea.

Reizen naar Italië : Colosseum in Rome

Abruzzen
In het midden van Italië met als hoofdstad L’Aquila. Andere belangrijke steden zijn Pescara en Teramo. Abruzzen is bekend om zijn prachtige natuur, zoals de Gran Sasso, het hoogste gebergte van de Apennijnen.

Molise
Te vinden in het zuiden met hoofdstad Campobasso. Molise is één van de kleinste regio’s van Italië en staat bekend om zijn ongerepte natuur en kleine dorpjes.

Campanië
Eveneens in het zuiden van Italië en heeft als hoofdstad Napels. Andere belangrijke steden zijn Salerno en Caserta. Campanië is bekend om zijn prachtige kustlijn, de Vesuvius, Pompeï en de prachtige stad Napels

Reizen nar Italië Napels

Puglia
In het zuidoosten met hoofdstad Bari. Andere belangrijke steden zijn Lecce, Brindisi en Taranto. Puglia is bekend om zijn prachtige stranden, de trulli-huisjes in Alberobello en het prachtige landschap.

Basilicata
Gelegen in het zuiden en heeft als hoofdstad Potenza. Andere belangrijke steden zijn Matera en Metaponto. Basilicata is bekend om zijn prachtige landschap, de stad Matera en het nationaal park van Pollino.

Calabrië
Prachtige regio in het zuiden van Italië met hoofdstad Catanzaro. Andere belangrijke steden zijn Reggio Calabria en Cosenza. Calabrië is bekend om zijn prachtige kustlijn, de Aspromonte en de bergdorpjes.

Sicilië
Het grootste eiland van Italië gelegen in het zuiden van Italië en heeft als hoofdstad Palermo. Andere belangrijke steden zijn Catania, Messina en Syracuse. Sicilië is bekend om zijn prachtige kustlijn, de Etna, de tempels van Agrigento en de stad Palermo.

Sardinië
Eiland het midden van de Middellandse Zee met Cagliari als hoofdstad. Andere belangrijke steden zijn Sassari en Olbia. Sardinië is bekend om zijn prachtige stranden, de Nuraghe, de prehistorische torens en de schilderachtige stadjes.

De regionale indeling van Italië is gebaseerd op historische, culturele en geografische factoren en bestaat uit 20 regio’s en 5 autonome regio’s met speciale statuten. De autonome regio’s zijn Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia, Sicilië, Sardinië en Valle d’Aosta.

Elke regio is opgedeeld in provincies, die op hun beurt weer zijn opgedeeld in gemeenten. Er zijn in totaal 107 provincies en meer dan 8000 gemeenten in Italië. Reizen naar Italië is sowieso genieten van Noord tot Zuid.

Back to top button