LombardijeRegio's en StedenStedenUitgelicht

Het Como meer bezoeken

Het prachtige landschap van het Como meer  (ook bekend als het meer van Lario) heeft al eeuwenlang kunstenaars en reizigers betoverd: van de Franse romanschrijver Flaubert tot muzikanten van het kaliber van Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi en Vincenzo Bellini; hier componeerde hij zijn opera Norma. Het Como meer bezoeken geeft een verrassende invulling van Noord Italië.

Het meer was ook de geboorteplaats van illustere personages zoals de Italiaanse fysicus Alessandro Volta, de uitvinder van de eerste elektrische generator, de Voltaic Pile, nu te zien in het Physics Museum van de Sapienza-universiteit in Rome.

Het Como meer blijft leden van de internationale jetset en beroemdheden aantrekken die de suggestieve schoonheid van het meer en zijn omgeving waarderen.

Het Como meer ligt op ongeveer 50 km van Milaan, tussen de provincies Como en Lecco, en is het op twee na grootste Italiaanse meer, na Garda en Maggiore. Het is ook het diepste.

Het meer (een van de meerdere onvergelijkbare meren van Lombardije) heeft een karakteristieke omgekeerde Y-vorm. De stad Como ligt aan de zuidwestelijke arm, Lecco aan de zuidoostelijke arm en Colico aan de noordkant.
Vanaf de oevers van het meer kan men genieten van meerdere ffascinerende uitzichten: suggestieve borgo’s, prachtige villa’s en weelderige tuinen wachten op bezoekers op zoek naar een beetje charme en ontspanning, of een beetje cultuur en contact met de natuur.

In Como verdient de kleine stad waaruit de naam van het meer spreekt, vooral een bezoek aan het educatieve zijdemuseum, waar bezoekers meer te weten komen over de traditionele textielproductie in het gebied.

Adembenemende villa’s, de een na de ander, omcirkelen het meer, het is een vakantiebestemming van de adel uit Lombardije sinds de 16de eeuw.

Como wordt ook beschouwd als de regio van Italiaans artistiek en architectonisch rationalisme; zo vindt men voorbeelden van moderne Europese architectuur – het Novocomum, het Giuliani Frigerio-huis, het Monument van de gesneuvelden en het voormalige Casa del Fascio – al het werk van de Italiaanse architect Giuseppe Terragni.

Cernobbio is de site van de Villa d’Este (1600s), locatie in Alfred Hitchcocks beroemde film The Pleasure Garden; en de gevierde Villa Erba, een van de belangrijkste Italiaanse villa’s aan het meer uit de 19e eeuw – tegenwoordig is het een internationaal bekend conventie- en tentoonstellingscomplex.

In het Noorden ligt Ossuccio, geliefd om zijn spectaculaire Isola Comacina, het enige eiland van het meer en, gezien de Sacro Monte di Ossuccio, ook erkend als UNESCO-werelderfgoed (2003).
In de nabijgelegen Comunes van Moltrasio en Lenno zijn Passalacqua en Villa Balbianello (gebruikt in films als Star Wars: Episode II en Casino Royale) belangrijke toeristische attracties.

Langs de kust ligt Tremezzo, beroemd om zijn Villa Carlotta, met terrastuinen en een museum met werken van Canova, Thorvaldsen en Hayez.

Waar de drie armen van het meer samenkomen ligt Bellagio een mengeling van elegante, aristocratische villa’s, waaronder Villa Serbelloni en Villa Melzi. Villa Melzi is ook zeer gewild voor zijn botanische park.
Ten zuiden van Bellagio ligt  Lecco.

Hier is een bezoek aan Villa Manzoni, de zetel van het Manzoni Museum, een must; het is ook een vertrekpunt voor een Promessi Sposi-reisroute – dat wil zeggen een tournee die Manzoni’s roman The Betrothed volgt, een Italiaanse klassieker. In het noorden kun je antieke dorpjes bezoeken: Varenna, Bellano en Colico, de thuisbasis van de abdij van Piona.

Back to top button