Regio's en StedenSicilieUitgelicht

Het prachtige Sicilië bezoeken en genieten | Onze tips

Sicilië bezoeken is altijd een prima idee. Het eiland heeft voor elke reiziger heel wat te bieden. Een rondreis Sicilië is geschikt voor natuur-, cultuur- én strandliefhebbers. De bijzonderste bezienswaardigheden van Sicilië en wat je echt moet zien op Sicilië hebben we hieronder voor jullie opgelijst.

Sciacca’s Warmwaterbronnen

sicilië bezoeken

Het vissershaventje van Sciacca staat bekend om zijn thermale bronnen en kleurrijke processies tijdens het carnaval van Mardi Gras. Liefhebbers van spa’s kunnen terecht in de Terme di Sciacca of in de natuurlijke stoomgrotten net buiten de stad. Verken eerst de smalle straatjes in het historische centrum en geniet daarna van heerlijke zeevruchten in één van de lokale restaurants aan de haven.

Scala dei Turchi: Natuurlijk Meesterwerk aan de Zuidkust van Sicilië

sicilië bezoeken

Eén van de meest opvallende bezienswaardigheden langs de kust is de witte trap van de Scala dei Turchi. Gelegen tussen Realmonte en Agrigento, is de merengue-achtige cascade van treden uitgehouwen en gevormd door de zee, wat resulteert in een spectaculaire kustlijn.

Wat moet je echt zien op Sicilië ? Giardini Naxos

sicilië bezoeken

Je kan er relaxen op het strand, een boottocht maken of zelf een boot huren om te genieten van het prachtige uitzicht omgeven door de Siciliaanse heuvels. Uiteraard mag een bezoek aan één van de talrijke restaurants met zicht op zee niet ontbreken.

Het strand en het nabije Taormina in combinatie met goedkopere logeeradressen dan elders in deze omgeving zijn voor veel toeristen een goeie reden om hier te verblijven. Maar het stadje heeft zelf ook haar troeven. Wanneer je er verblijft kan je ook het historische Castello di Schiso bezoeken, gelegen aan het haventje in het zuiden van de stad.

Ooit was Castello di Schiso een fort die de stad moest beschermen tegen indringers, later werd het een vaste verblijfplaats voor vele aristocraten. Na een grondige restauratie is het nu open voor het publiek, dit het hele jaar.

Ontdek het prachtige Messina

sicilië bezoeken

Messina ligt in het noordoosten van Sicilië. Het is de op twee na grootste stad op het eiland en heeft een bevolking van ongeveer 240.000 mensen. Messina heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en kende verschillende beschavingen, waaronder Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden.

Messina is een belangrijke stad in Sicilië vanwege zijn strategische ligging als doorvoerpunt voor goederen en voorraden die vanuit het vasteland van Italië naar Sicilië werden gestuurd. De stad heeft een goed beschermde natuurlijke haven en ligt aan de Straat van Messina, dicht bij het vasteland. Messina staat bekend als de toegangspoort tot Sicilië. 

De leukste stad van Sicilië is misschien wel Cefalù

sicilië bezoeken

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Cefalù is de kathedraal van de stad, die dateert uit de 12e eeuw. De kathedraal staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is beroemd om zijn indrukwekkende mozaïeken en architectuur. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse wasplaats, de Osterio Magno (een oude herberg) en de ruïnes van de tempel van Diana.

Het beruchte maar mooie Corleone bezoeken

sicilië bezoeken

Corleone, de beruchte verborgen parel van Sicilië is een aanrader voor wie het authentieke plattelandsleven op Sicilië wil leren kennen. De stad staat bekend als de geboorteplaats van verschillende mafiabazen, maar het heeft ook een rijke geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid die je zal verrassen.

En het is ook een geweldige bestemming voor fijnproevers die typisch Siciliaanse gerechten willen proeven, bereid met lokale producten. U kunt specialiteiten proberen zoals pasta con le sarde (pasta met sardines), panelle (beignets van kikkererwten), sfincione (Siciliaanse pizza), cannoli (gefrituurde deegrolletjes gevuld met ricotta) en cassata (biscuit met ricotta en gekonfijt fruit) .

Als je Corleone wilt bezoeken, wil je misschien meer weten over de connectie met de mafiageschiedenis. Corleone was de thuisbasis van enkele beruchte maffiabazen zoals Salvatore Riina (“Toto”), Bernardo Provenzano (“The Tractor”) en Luciano Leggio (“The Professor”).

Ze maakten deel uit van een machtige clan die bekend staat als “Cosa Nostra”, die de meeste criminele activiteiten van Sicilië beheerste, van drugshandel tot afpersing. Corleone werd wereldwijd beroemd dankzij de roman “The Godfather” van Mario Puzo en de verfilming van Francis Ford Coppola.

Corleone gaat echter niet alleen over mafia. Het is ook een plek waar veel mensen hebben gevochten tegen corruptie en geweld. U kunt meer te weten komen over hun verhalen door plaatsen te bezoeken zoals CIDMA (International Centre for Documentation on Mafia), waar je documenten, foto’s en video’s over maffia-misdaden kunt bekijken;

Of Casa Memoria Felicia e Peppino Impastato bezoeken, waar je hulde kunt brengen aan Peppino Impastato, een journalist die door de mafia werd vermoord omdat hij hun misbruik aan de kaak stelde.

Corleone is een stad die veel meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht lijkt. Het is een plek waar geschiedenis de natuur ontmoet, cultuur ontmoet, keuken ontmoet, mensen ontmoet. Corleone de beruchte verborgen parel van Sicilië, zal je verrassen van begin tot einde

De zoutpannen van Marsala bezoeken

sicilië bezoeken

De zoutpannen van Marsala zijn één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het meest westelijke puntje van Sicilië. Ze liggen langs de kust tussen Trapani en Marsala en bestaan uit ondiepe waterbekkens en witte bergen van zout. Het zout wordt ook wel het witte goud van Sicilië genoemd.

Ze worden gevormd door ondiepe bekkens waar zeewater verdampt en zout kristalliseert. De zoutpannen worden al eeuwenlang gebruikt voor de productie van zout.

Stromboli, vuurtoren van de Middellandse Zee

sicilië bezoeken

Bezoek Stromboli één van de Eolische eilanden (12 km2) voor de noordelijke kust van Sicilië en bekend omwille van de vulkaan die als enigste in Europa permanent actief is. Geen gevaarlijke toestanden maar wel impressionant om dit natuurgeweld te aanschouwen. Op het eiland wonen tussen de 400 en 700 mensen.

Wat mag je niet missen op Sicilië ? Syracuse !

Een andere mooie plek op Sicilië is Syracuse, een historische stad aan de oostkust van het eiland. Het was de belangrijkste stad van Magna Graecia, de oude Griekse koloniën in Zuid-Italië. Het versloeg het machtige Athene in 413 voor Christus en was de thuisbasis van vele grote Grieken, waaronder de wiskundige en uitvinder Archimedes.

sicilië bezoeken

Enkele van de attracties die u in Syracuse moet zien, zijn:

Het eiland Ortygia het oudste deel van de stad dat door drie bruggen met het vasteland is verbonden. Het heeft een labyrint van steegjes, pleinen, kerken en paleizen die de rijke geschiedenis en cultuur weerspiegelen.
Het archeologische park van Neapolis, een groot gebied met enkele van de meest indrukwekkende Griekse en Romeinse monumenten, zoals het Griekse theater, waar toneelstukken van Aeschylus en Sophocles werden opgevoerd; het Romeinse amfitheater, waar gladiatorengevechten plaatsvonden; en het Oor van Dionysius, een grot met een verbazingwekkende akoestiek.

Bezoek Sciacca in Zuid-Sicilië

sicilië bezoeken

Een bezoek aan Sciacca in Zuid-Sicilië is zeker een aanrader. Deze schitterende stad in de provincie Agrigente is bekend vanweg haar thermen, keramiek en haven. De vissershaven van Sciacca is de tweede grootste van het eiland (na Mazara del Vallo). Het is dus een zeer belangrijke plaats in de stad voor de vele inwoners die van de visvangst afhankelijk zijn. De haven straalt een zekere charme uit. Je kan er prachtige foto’s nemen en de vissersbootjes zien binnen of uitvaren. De plaatselijke bevolking komen bij binnenkomst van de bootjes hun verse vis kopen.

Sciacca betekent ook genieten van de prachtige architectuur van de palazzo, de vroegere verblijfplaatsen van de Siciliaanse adel. Eén van onze favorieten is “Palazzo Steripinto” uit de 15de eeuw.

Relaxen kan in de plaatselijke thermen van Sciacca die al sinds de oudheid hier te vinden zijn. De zwavelbronnen zouden een heilzame werking hebben bij huidproblemen en reuma of arthritis verzachten.

En uiteraard kan je hier in de omgeving schitterende stranden vinden. We raden het “Capo San Marco” strand aan op zo’n 7 kilometer van het historische stadscentrum. Andere dichterbij gelegen stranden zijn Tonnara en Foggia. Wie graag gaat windsurfen kan terecht op het strand van San Giorgio.

Milazzo, toegangspoort tot de Eolische Eilanden

sicilië bezoeken

Milazzo, toegangspoort tot de Eolische eilanden is een kuststadje in Noordoost Sicilë, ten westen van Messina en bekend omwille van het kasteel..Maar er is nog véél meer..

De stad is doorheen de eeuwen heen altijd groter geworden en dat vertaalt zcih in een “oude stad” en een moderne stad langs het havengebied. De oude stad omvat de middeleeuwse wijken van Milazzo en wordt vooral bezocht voor de talrijke religieuze bouwwerken, zo typisch voor Sicilië

Aan de ingang van de “citta alta” vind je eerst het schrijn van S.Francesco di Paola uit de 18de eeuw en gebouwd op de ruines van een kerk uit de 15de eeuw. Iets verder zie je het Viceroy Palazzo uit de 16de eeuw met prachtige 18de eeuwse balkons.

Buiten de muren van het kasteel zijn er een paar heel leuke straatjes met kleurrijke huisjes in de ‘”Spaanse wijk”, een klein district waar fotografen zich volop uitleven.

Het kasteel van Milazzo met de imposante Spaanse muren werd gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw onder het gezag van Karel V. Het kasteel omvat twee heel stevige parallelle muren. Vroeger waren hier opslagplaatsen, stallingen, een gevangenis en ondergrondse gangen.

Een grote troef voor Milazzo is de ferryhaven. Van hieruit kan je ferry nemen naar de schiterende Eolische eilanden, een mix van zee, stranden en vulkanen. Lipari is de drukste van de 7 eilanden, Filicudi en Panarea zijn eveneens trekpleisters.

Wie weg wil van religieuze gebouwen en palazzo kan genieten op de promenade langs de kust. Het grootste strand, de “Spiaggia di Ponente”, ten westen van het centrum en onder het kasteel gelegen is heel ruim. Pas op : het is een strand met heel wat keien en rotsstukjes !

Verken het schitterende Agrigento

sicilië bezoeken

Agrigento is één van de oudste steden op Sicilië die in haar bestaan meerdere keren verwoest werd maar telkens herrees. Wie een bezoek brengt aan deze stad bezoekt best eerst het archeologisch museum in de stad om haar geschiedenis te leren kennen. Gesticht in 581 voor Christus door de Grieken en onder de naam “Akragas” één van de belangrijkte handelssteden in de regio. Sinds 1997 is Agrigento UNESCO Werelderfgoed, volledig terecht.

Eén van de toeristische trekpleisters is de kathedraal van San Gerlando. Deze werd gesticht op het eind van de 11de eeuw door bisschop Gerlando en gekenmerkt door haar onafgewerkte klokkentoren uit de 15de eeuw. In de kathedraal kan je een enorme collectie aan middeleeuwse kunst terug vinden. De klokkentoren kan beklommen worden en geeft je een een schitterend uitzicht op Girgenti, de onofficiële naam van Agrigento.

Back to top button