MarsalaSicilieUitgelicht

De zoutpannen van Marsala

De zoutpannen van Marsala zijn één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het meest westelijke puntje van Sicilië. Ze liggen langs de kust tussen Trapani en Marsala en bestaan uit ondiepe waterbekkens en witte bergen van zout. Het zout wordt ook wel het witte goud van Sicilië genoemd.

Ze worden gevormd door ondiepe bekkens waar zeewater verdampt en zout kristalliseert. De zoutpannen worden al eeuwenlang gebruikt voor de productie van zout.

Marsala windmolen

Je kunt de zoutpannen bezoeken met een boottocht of een bustour en genieten van het uitzicht op de oude windmolens die gebruikt werden om het water te pompen. Je kunt ook het eiland Mothia zien, dat een belangrijke Fenicische nederzetting was.

De zoutpannen van Marsala zijn vooral mooi bij zonsondergang, als het licht het water en het zout een roze gloed geeft. De zoutpannen zijn ook een belangrijke habitat voor vogels zoals flamingo’s.

De zoutpannen zijn over twee zones verdeeld. De Nubia zoutpannen bevinden zich even ten zuiden van Trapani en een paar kilometer ten noorden van Marsala bevindt zich een tweede zoutwinningsgebied. Dit zoutwinningsgebied maakt onderdeel uit van een natuurreservaat, het Riserva de Stagnone en is in de Stagnone lagune gelegen. In de lagune bevinden zich vier kleine eilandjes. 

Er zijn verschillende manieren om de zoutpannen van Marsala te bezoeken. U kunt een auto huren en langs de kustweg rijden, waar  uitzichtpunten en informatieborden te vinden zijn. Of je kan ook een boottocht maken tussen de vijvers of naar het eiland Mozia, waar een archeologisch museum.

Back to top button