Cultuur en NatuurEvenementen & Geschiedenis & CultuurLigurie

De abdij Abbazia Di San Fruttuoso in Ligurië

De Abbazia San Fruttuoso is een abdij, ingebed tussen de rotsen en de zee. Het ligt in Capodimonte, binnen het Parco Naturale van Portofino, in een kleine baai die alleen te voet of over zee bereikbaar is.

Of je nu per boot aankomt of te voet via de bovenliggende paden, het spektakel dat je te wachten staat, is uniek en indrukwekkend. Een prachtige stenen constructie, bekroond door een koepel in Byzantijnse stijl en beschermd door een toren uit de zestiende eeuw. Daarnaast het blauw van de kristalheldere zee voor je, het groen van het bos achter je.
De abdij staat onder de bescherming van het FAI (Fondo per l’Ambiente Italiano), dat de geschiedenis en schoonheid van deze schitterende plek beschermt.

De Abbazia Di San Fruttuoso abdij

De abdij is niet alleen een toeristische bestemming maar ook een plaats met grote religieuze waard. In het benedictijnenklooster worden namelijk de asresten van S. Fruttuoso bewaard, een Catalaanse bisschop die als martelaar stierf in de 3e eeuw na Christus. Volgens de legende verscheen de martelaar in een droom aan Prospero, bisschop van Tarragona, en wees hem de Ligurische baai aan als plaats waar zijn relikwieën moesten worden ondergebracht. Prospero, op de vlucht voor de Turkse invasie in Spanje, bouwde een eerste kerkje in de baai, waarvan de ruïnes nog zichtbaar zijn.

Geschiedenis van de Abbazia di San Fruttuoso

Het gebouwd zoals je het nu kan zie werd in de 10de eeuw gebouwd door Griekse monniken. Het klooster kwam daarna in handen van de Benedictijnen en pas in de 13de eeuw werd de loggia met uitzicht op het strand gebouwd door de machtige Doria familie. In 1562 kwam de wachttoren er bij.

Abbazia San Fruttuoso abdij

Een constructie die het gebouw moest beschermen tegen indringers. Zoals het altijd ging in die tijden ontstond een kleine gemeenschap en dorpje rond het klooster. Nadien werd het klooster een visserswoning en uiteindelijk een privéwoning tot het begin van vorige eeuw door de Doria familie aan het FAI werd geschonken. Deze zorgde voor de restauratie die het prachtige gebouw weer in al zijn glorie laat schijnen over de streek.

Wat is er te zien in de Abbazia Di San Fruttuoso abdij

Het dorpje er rond is héél klein en in de wintermaanden zouden er nauwelijks 10 mensen wonen maar de abdij zorgt altijd voor bezoekers.
De abdij is het hele jaar open, hier de openingstijden. De oude kloostergang laat je in lang vervlogen tijden wanen en wegdromen van kloosterlingen die biddend rond wandelen. Na de kloostergang ga je naar de middeleeuwse kerk waar de crypte van de familie Doria te zien is.

UIteraard is er ook een museum. Hier zie je talloze voorwerpen die deel uitmaakten van het dagelijkse leven in de abij en het leven van de monniken vertellen. In de kerk kan je ook het altaar bekijken waar de zilveren kist staat met de relikwieën van de martelaren

De Torre Doria naast de Abbazia Di San Fruttuoso

De toren staat links van de abijd en moest de baai beschermen tegen piraten die de baai wilden binnen vallen. Kijk naar de toren en bewonder de adelaar, het wapen van de familie Doria.

Het strand en dorp San Fruttuoso

Het is heerlijk zwemmen in de baai van San Fruttioso. Een verfrissend drankje, snack of maaltijd kan je vinden in één van de bars en restaurants.
Op de bodem van de baai staat het beroemde Christus van de Afgrond standbeeld.

Abbazia San Fruttuoso abdij

15 meter diep, 2.50 meter hoog en in 1954 geplaatst ter herinnering aan diegenen die op zee het leven lieten of hun leven wijden aan de zee. Je kan duiken naar het standbeeld via georganiseerde duiktrips. Het is bij kalm en helder weer zelfs mogelijk om met een duikbril het standbeeld te zien. Een kopie van het standbeeld staat trouwens in de kerk van de abdij. Elke laatste zaterdag van juli kan je trouwens deelnemen aan het feest van de “Christus van de afgrond”.

Abbazia San Fruttuoso abdij

Hoe kan je de Abbazia Di San Fruttuoso bereiken

Dagelijks zijn er veerboten naar de Abbazia Di San Fruttuoso. Dit kan vanuit Camogli het hele jaar door en andere diensten vanuit bvb Portofino of Rapallo zijn enkel tijdens het hoogseizoen. Op deze twee websites kan je alle info terug vinden :
http://traghettiportofino.it/
http://www.golfoparadiso.it/

Je kan er ook naartoe wandelen via de paden van het Parco Naturale Portofino. Het beste pad is dat van Portofino naar het klooster, een stevige wandeling van ongeveer 2.5 uur.

Back to top button