Toscane

Ontdek de pracht en troeven van San Miniato in Toscane

Een schitterend stadje hoog op de heuvels tussen Pisa en Florence waar de schoonheid van Toscane altijd aanwezig is. San Miniato is zoveel meer dan witte truffels. Ontdek de pracht en troeven van San Miniato in Toscane en laat je meeslepen in haar schoonheid.

San Miniato hoog in de heuvels in centraal Toscane

Als het mooiste stadje op een heuveltop tussen Pisa en Florence is San Miniato zeker het ontdekken waard. Het lot van de plaats was altijd nauw verbonden met de geografische ligging. San Miniato ligt in principe op gelijke afstand van alle belangrijke steden die de geschiedenis van Toscane hebben beïnvloed: Pisa, Florence, Lucca, Pistoia, Siena en Volterra. Hoewel de sfeer van de stad middeleeuws is, gaat de oorsprong van de stad terug tot de Etruskische en Romeinse tijd. 

Het onneembare fort van San Miniato

Dit charmante, enigszins afgelegen stadje op een heuveltop kreeg bekendheid onder de Zwabische (Duitse) keizers. De Rocca di Federico II, hoog op de heuvel gelegen, werd rond 1220 gebouwd door keizer Frederik II, om het verdedigingssysteem van de site te voltooien. Dankzij zijn schijnbaar onneembare ligging werd het fort een hoofdkwartier van het rijk, niet alleen van Toscane, maar van heel Midden-Italië. Nu is deze plek hét symbool van de stad

Ontdek San Miniato in Toscane
Rocca di Federico II

Verwoesting van San Miniato

Vervolgens werd San Miniato langzaam vergeten totdat het tijdens de 2de Wereldoorlog ruw werd gewekt. Omdat de plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duitse basis was, hebben de terugtrekkende nazi’s belangrijke delen vernietigd. Hele delen van San Miniato zijn na de verwoesting herbouwd, inclusief het symbool van de stad, de Rocca. Het fort werd grotendeels vernietigd door de Duitsers omdat ze zo wilden verhinderen dat de geallieerden op die manier een uitkijkpost zouden veroveren met overzicht over heel de streek.

Middeleeuwse stadscentrum van San Miniato

Het middeleeuwse stadscentrum van San Miniato schittert nog steeds met renaissancevilla’s, veel er van zijn nu bankinstellingen. Denk aan de Palazzo Grifoni, waarvoor voor het eerst de stadsmuren werden aangepast. Hoewel de villa door de nazi’s werd verwoest, werd deze later in de jaren negentig herbouwd. Een andere topper is het indrukwekkende Piazza del Seminario, dat wordt omlijst door het Seminario Vescovile, het bisschoppelijk paleis. 

Het stadje met de Duomo

Hoe belangrijk San Miniato vroeger was komt nog eens tot uiting door het feit dat het toch kleine duimpje zowaar over een heuse kathedraal beschikt. In de kathedraal zijn heel wat kunstwerken te vinden en de klokkentoren zal zeker je aandacht trekken. Je kan de klokkentoren beklimmen en van daaruit heb je een hemels uitzicht op San Miniato en omgeving.

Ontdek San Miniato in Toscane
San MIniato kathedraal

San Miniato op de pelgrimsroute Via Franigena

Het stadje was in de middeleeuwen een belangrijke halte op de pelgrimsroute Via Francigena en heeft daarom verschillende interessante kerken die getuigen van zijn vroegere status. De Cattedrale di Santa Maria Assunta en de Sint-Franciscuskerk,. Dit is het oudste gebouw dat bewaard is gebleven in de stad.

De witte truffels en San Miniato zijn één

De stad betekent een vierde van de hele Toscaanse truffelindustrie en is een draaischijf voor alles wat met deze lekkernij te maken heeft. Ieder jaar is er het wereldberoemde festival van de witte truffel, tijdens de laatste drie weken van de maand november. Alles in en rond San Miniato draait dan rond de truffel en werkelijk alle combines met truffel als ingrediënt kan je er proeven.

Bijzonderheden aan de truffels van San Miniato

Ontdek San Miniato in Toscane
Tuber Magnatum Pico

De heuvels rond San Miniato hebben een perfecte ondergrond voor de koning der truffels, de ‘Tuber Magnatum Pico”. De grootste truffel werd in het jaar 1954 gevonden door Arturo Gallerini en zijn hond Paris. Uiteraard is er een monument aan hen gewijd in het dorp. De La Sagra, het truffelfestijn, lokt zo’n 55.000 bezoekers ieder jaar.

Met de auto of trein naar San Miniato

Je hebt 2 delen in San Miniato de San Miniato in Basso en de San Miniato in Alto. De bezienswaardigheden bevinden zich vooral in Alto en daar kan je ook (betalend) parkeren. Wie met de trein komt heeft een bus van het station naar Alto.
Het historisch centrum is grotendeels enkel berijdbaar door bewoners, zonder vergunning geraak je er niet in of kan je snel een hoge boete ontvangen (camerabewaking). Alle info kan je hier vinden.
Het treinstation van San Miniato bevindt zich in San Miniato Basso, de benedenstad. Als je met de trein vanuit Firenze Rifredi of het centrum van Pisa aankomt, stap dan uit bij San Miniato-Fucecchio

Back to top button