PisaToscane

Pontedera in Toscane, geboortestad van de Vespa

Pontedera in Toscane is de geboorteplaats van de Vespa. Italië kennen we uiteraard allemaal als het land van pasta en pizza, Venetië, Toscane, Rome en zoveel meer. Maar wat zou Italië zijn zonder haar Vespa scooters ? Ontdek Pontedera, de stad van de Vespa’s in hartje Toscane.

Pontedera als geboorteplaats voor de Vespa

Enrico Piaggio zei “het lijkt op een wesp” toen hij voor de eerst keer het ontwerp zag voor de allereerste Vespa motorfiets. En zo was de naam voor deze vernieuwende tweewieler gevonden. De eerste Vespa’s werden voorgesteld in 1946.

pontedera in toscane
Vespa SS uit 1964

De Vespa werd geboren in Pontedera in Toscane, gelegen tussen toppers van het Italiaanse toerisme : Pisa en Florence.

het Piaggio museum in Pontedera

In het Piaggio museum kan je 250 versies bekijken en de transformatie van een motorfiets tot een echte mythe bekijken. Vespa werd een deel van de Italiaanse identiteit tot op vandaag.

Je kan er Vespa’s in alle kleuren, vormen en types bekijken. Je ziet er de bekende Vespa’s met een zijspan maar ook Vespa’s die echte racemachines zijn. Of de “limited editions” zoals Vespa’s gemaakt voor tijdens de oorlog of Vespa’s met allerlei voorzieningen om te kunnen reizen.

pontedera in toscane
Vespa museum Pontedera

De Vespa werd ook beroemd door de vele films waar bekende acteurs of actrices op een Vespa te zien zijn. Denk maar aan Audrey Hepburn of Nicole Kidman en Antonio Banderas die op de meest verkochte motorfiets uit de geschiedenis zitten. Pontedera in Toscane is zo voor eeuwig de stad van de Vespa die de hele wereld veroverde.

Pontedera in Toscane aan de Era rivier, stad van de moderne kunst

De Toscaanse stad in het gebied Terre di Pisa bij de samenvloeiing van de Era met de Arno, kreeg zijn naam uit de samentrekking tussen Ponte (de brug over de rivier) en Era (naam van de rivier)

pontedera in toscane
Pontedera centrum

Vandaag is de stad ook een interessante stad voor wie houdt van moderne kunst omdat er altijd tentoonstellingen te zien zijn. Heel bekend is de muur van Enrico Baj, één van de grootste mozaïeken in Italië. Bovenal is Pontedera in Toscane zeker een stop waard op je reis in deze schitterende regio.

Back to top button