messinaSicilieUitgelicht

De Siciliaanse havenstad Messina

De Siciliaanse havenstad Messina is de poort naar Sicilië. De stad met 250.000 inwoners in het Noorden van het eiland Sicilië wordt van het vasteland gescheiden door de Straat van Messina. We gaan dieper in op de geschiedenis en bezienswaardigheden van Messina.

Geschiedenis van de Siciliaanse havenstad Messina

De stad heeft een heel rijke geschiedenis maar helaas is daar nog weinig van te zien. Ten eerste werd Messina werd op 28 december 1908 door een hevige aardbeving verwoest. Voor deze natuurramp en daarna volgden nog enkele gebeurtenissen die de stad zwaar trofeen

De Siciliaanse havenstad Messina

In de Romeinse tijd had Messina een belangrijke vuurtoren, een Pharos en was het een belangrijke stad voor het Romeinse Rijk. Na de val van het Romeinse Rijk werd de stad door de Goten, Byzantijnten en Arabieren veroverd. In 1189 stopte de Engelse Koning Richard I hier op weg naar het Heilige Land en bezette hij even de stad. Men heeft vermoedens dat het ook langs de haven van Messina was dat de Zwarte Dood of pest Europa binnenkwam.

In Messina werd ook het eerste jezuïetencollege gesticht door St Ignatius (in 1548), wat later de huidige universiteit van Messina zou worden. Tijdens de 17de eeuw, onder de Spaanse overheersing was het één van de grootste steden zelfs in Europa. In 1674 kwam men in opstand tegen de Spanjaarden maar 4 jaar later terug onder Spaans gezag geplaatst. Als wraak plunderden ze de stad en al haar privileges afgenomen. In 1743 stierven 48.000 mensen aan de pestepidemie en in 1783 verwoestte een aardbeving grotendeels de stad.

De grootste aardbeving van 1908 verwoest later opnieuw de heropgebouwde stad opnieuw bijna volledig door een gigantische aardbeving en tsunami. 60.000 mensen verliezen hun leven en bijna alle oude architectuur vernietigd. Na de heropbouw volgde snel de bombardementen van 1943.

Daarna ontwikkelde de Siciliaanse havenstad Messina zich vlug tot een moderne stad met zelfs een lightrail tram systeem in 2003 die het centraal station verbindt met de haven en stadscentrum.

De Siciliaanse havenstad Messina
Siciaanse havenstad Messina

Bezienswaardigheden van de havenstad Messina

De Siciliaanse havenstad Messina weet de weinige overblijfselen van haar verleden goed te combineren met de het modernisme van de 20ste eeuw. Als gevolg hiervan kan je rond het belangrijkste plein, Piazza Duomo, verschillende mooie gebouwen vinden.

De Duomo van Messina

De Siciliaanse havenstad Messina

Bijvoorbeeld hier staat uiteraard de kathedraal van Messina die helemaal heropgebouwd wed na de aardbeving. Er zijn wel nog delen van de gevel en het interieur die origineel zijn, in Byzantijnse stijl met gotische en romaanse invloeden.

De Campanile of klokkentoren van Messina

De Siciliaanse havenstad Messina
Campanile van Messina Duomo

De campanile of klokkentoren, Campanile del Duomo di Messina, heeft de grootste astronomische klok ter wereld. Omdat elke dag om 12 uur deze begint te rinkelen en de gouden beelden die er staan bewegen is het een ware attractie.

De hoofdstraat van Messina : Via Garibaldi

Eén van de hoofdstraten van de Siciliaanse havenstad waar je het stadhuis en het Vittorio Emanuele theater tegen komt. Bekijk ook de zogenaamde “Kerk van de Catalanen” of Chiesa Santissima Annunziata dei Catalani, is gesticht door Catalanen in de stad. Eén van de weinige bouwwerken van voor de aardbeving.

De Siciliaanse havenstad Messina
Chiesa Santissima Annunziata dei Catalani

De Heilige Maria “Van de Duitsers” is een andere kleine kerk in de straat en het enige voorbeeld van Europese gotische stijl op Sicilië. Het interieur is helemaal origineel.

Piazza Cairoli in het moderne hart van de stad

De Siciliaanse havenstad Messina
Piazza Cairoli Messina

Helemaal gerestaureerd en met leuke bars en restaurants waar je de typische Siciliaanse zoetigheden en gerechten kan ontdekken. Daarnaast loopt door dit plein de Viale San Martino met kleine en grotere winkels.

De Siciliaanse havenstad Messina en haar MuMe museum

De Siciliaanse havenstad Messina
MuMe Messina

Het grootste museum in Zuid-italië na dat van Napels. Bovendien kan je in het MuMe museum veel kunstwerken vinden die de aardbeving overleefden, archeologische herinneringen en een crypte bezoeken. Zelfs twee schitterende schilderijen van Caravaggio zijn hier te bewonderen.

Het strand van Riviera Nord in Messina

De Siciliaanse havenstad Messina

Wie even genoeg heeft van geschiedenis en kunst kan naar het strand van Riviera Nord waar je kan genieten van de warme temperaturen en zwemmen in het verkoelende water. Vandaar dat de Siciliaanse havenstad Messina heeft heel wat troeven voor iedere bezoeker.

Back to top button