Uitgelicht

Tweede verblijf in Italië kopen

Een tweede verblijf in Italië kopen is de droom waar velen onder ons mee naar huis trekken, na een zoveelste geslaagde reis. Meestal blijft het bij dromen maar voor diegenen die echt deze droom willen waar maken hebben we enkele tips verzameld.

Een tweede verblijf in Italië kopen betekent budget & bestemming bepalen

Zoals bij iedere aankoop is het belangrijk om te weten of je budget en wensen samen gaan. De prijzen voor vastgoed in Italië kunnen net zoals bij ons verschillen per regio. Uiteraard is een tweede verblijf in Toscane over het algemeen duurder dan een huis van dezelfde grootte en inrichting in het afgelegen Basilicata. Er zijn voldoende Italiaanse vastgoedwebsites met immozoekertjes om dit vooraf grondig te bestuderen.

tweede verblijf in italië kopen

Kosten verbonden aan een tweede verblijf in Italië

Ook in Italië betaal je uiteraard méér dan gewoon de aankoopprijs van het onroerend goed. Een tweede verblijf in Italië kopen brengt ook registratiebelasting (9% als je koopt van een particulier of 10% als je koopt van een bouwfirma), de kosten voor het vestigen van de hypotheek (tussen 1 en 2%), de kadastrale belasting en eventueel BTW. Tel daarbij nog de notariskosten en de makelaarskosten.

Ook zal er op een tweede verblijf de IMU betaald moeten worden, die minder dan 1% van de waarde bedraagt en uiteraard betaal je jaarlijks kosten voor de huisvuilophaling of TARI.

Ga verschillende keren het gebouw bekijken

Het lijkt evident maar we zien de neiging om bij een tweede verblijf minder tijd te besteden aan het bekijken van het geheel. Beslissen op basis van foto’s en één enkel bezoek is helemaal verkeerd. Ga verschillende keren langs, bekijk de structuur, neem iemand mee die er iets van kent. Praat met buren of vakmensen. Het is enorm belangrijk om achteraf geen verrassingen te hebben. Zeker in het buitenland en ook in Italië.

tweede verblijf in italië kopen

Een tweede verblijf kopen in Italië en het bieden van een aankoopprijs

Het is niet ongebruikelijk dat de verkoper een veel hogere prijs vraagt dan deze die hij denkt te kunnen krijgen. Zeker in Italië. Ga daarom nooit in op de vraagprijs maar onderhandel een lagere prijs. Je zal er van versteld staan hoeveel je er nog af kunt krijgen. Je kan dit eventueel ook doen samen met een vastgoedadviseur die dit voor je zal regelen.

Uiteindelijk doe je een bod dat schriftelijk en met alle informatie door de vastgoedmakelaar aan de verkoper zal worden overgemaakt. Ofwel doet die een tegenvoorstel of hij accepteert je bod.

De rol van de notaris of Notaio bij aankoop van een tweede verbllijf in Italië

Probeer uit te zoeken welke notaris een goeie reputatie heeft in de streek. Soms zijn er kantoren te vinden die veel ervaring hebben met tweede verblijven voor buitenlanders. Misschien hebben ze op het kantoor wel iemand die vlot Engels spreekt ?

tweede verblijf in italië kopen

De notaris speelt een belangrijke rol aangezien hij alle officiële handelingen van koop en verkoop tussen de partijen zal vastleggen en registreren. Ook hier is het aangewezen om als ruggesteun een beroep te doen op een adviseur of advocaat die je bijstaat.

Boetes bij het afbreken van de aankoop of verkoop

Wanneer je als koper bij de voorlopige verkoopovereenkomst je plots bedenkt verlies je het voorschot dat betaald werd. Wanneer de verkoper je in de steek laat moet hij het dubbele van het ontvangen voorschot terug betalen.

Een tweede verblijf kopen in Italië : Bestaande woning of bouwen van een woning

Net zoals bij ons heeft het zelf bouwen van een woning in Italië heel wat om handen. Een bouwgrond kopen kan mits 9% registratiebelasting of 25% BTW indien de grond bij een bedrijf gekocht wordt. Superbelangrijk is om goed te laten nakijken wie de eigenlijke eigenaar is en of er eventueel erfdiensbaarheden zijn of andere mogelijke hindernisssen of minderwaardes.

Verkoop van uw tweede verblijf in Italië

Meestal schakelt men een vastgoedmakelaar in voor de verkoop. Deze rekent kosten aan die verdeeld worden tussen verkoper en koper. Ook in Italië moet je een energieprestatie certificaat hebben bij verkoop.

Verkoop je je onroerend goed binnen de 5 jaar na aankoop dan zal je belasting betalen op de meerwaarden (plusvalenza) aan een tarief van maximaal 26%. Een tweede verblijf in Italië kopen brengt kosten met zich mee maar let ook goed op binnen welke termijn je het terug verkoopt !

Back to top button