Vastgoed kopen in Italië

Vastgoed kopen in Italië | Onze gids

Vastgoed kopen in Italië betekent voor velen onder ons de aankoop van een tweede verblijf in ‘bella Italia’. We nemen je mee doorheen de belangrijkste regels bij het aankopen van vastgoed, waar je op moet letten en tips bij het aankopen van een huis in Italië. De vastgoedprijzen zijn lager dan in sommige andere Europese vakantielanden, anderzijds kan het aankoopproces lang duren voor wie zich vooraf niet goed laat informeren.

In dit artikel een kleine gids voor wie plannen heeft om vastgoed in Italië te kopen :

De vastgoedmarkt in Italië

Ongeveer 75% van de Italianen bezit eigen onroerend goed. De laatste jaren is het bezit van eigen onroerend goed zelfs iets toegenomen. Terwijl onroerend goed, hoe klein ook, (een woning) bij ons heel vaak een grote som betreft is het zo dat in Italië ook heel wat vastgoed te vinden is voor een enkele tienduizenden euro’s. Maar ook in Italië wordt het verwerven van onroerend goed voor de jongere generaties een probleem. Het percentage aan jongeren die een eigen onroerend goed verwerven is heel wat kleiner dan bij de oudere bewoners. Vastgoed kopen in Italië telt heel wat stappen en regels.

Kan iedereen vastgoed kopen in Italië ?

Als EU burger of kan je vastgoed kopen in Italië. Als niet EU burger of burger van een land dat geen bilaterel overeenkomst heeft met Italië zijn er beperkingen. Deze beperkingen kunnen opgeheven worden bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Voor het verkrijgen van een hypotheek bij kopen van vastgoed in Italië moet u deze aanvragen bij een Italiaanse bank. Zoals bij ons wordt daar bekeken of je een vaste baan hebt of over voldoende inkomsten beschikt om alles tijdig terug te kunnen betalen. Andere voorwaarden bij een hypotheek zijn het bezitten van een Italiaanse bankrekening en belastingnummer, de codice fiscale.

De Italiaanse vastgoedmarkt in een notedop

Je hebt vast wel al es rondgekeken op Italiaanse immosites of de etalage van een vastgoedmakelaar bekeken tijdens je vakantie..De prijzen van vastgoed kunnen enorm variëren. De Italiaanse overheid heeft heel wat maatregelen genomen om het bezit van vastgoed te stimuleren. Denk maar aan de 1 euro huis projecten in plattelandsgebieden.

Een Italiaans stadje met 1 euro huizen
1 euro huizen in Italiaanse dorpen

Uiteraard zorgen de stijgende rentetarieven nu weer voor een negatieve invloed op het verwerven van vastgoed. Milaan en Rome zijn de duurste plekken om te wonen. Abruzzo, Molise of Basalicata zijn dan weer regio’s waar vastgoed het goedkoopst is. Maar wie goed rond kijkt kan ook in felbegeerde regio’s zoals Toscane, Umbrië of Piemonte nog betaalbaar vastgoed vinden.

Hoe een huis kopen in Italië (Engelse versie)

De kosten bij het vastgoed kopen in Italië

Naast de aankopprijs van een onroerend goed zijn er extra kosten waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van uw budget. Hou rekening met 12 tot 17% extra kosten.

Overzicht van de kosten bij het kopen van onroerend goed in Italië

  • Notariskosten : de “Notaio” rekent kosten aan, een percentage op de verkoopprijs. Reken kosten tussen 1 en 3% van de waarde van uw onroerend goed.
  • Registratiekosten : Dit hangt af van uw status in Italië én de reden van aankoop. Bijvoorbeeld is deze belasting 3% voor een hoofdwoning of 7% voor wie koopt als tweede verblijver.
  • BTW of IVA : Enkel bij de aankoop van een nieuw pand. Dus hier geen registratiekosten maar wel BTW. Terug zijn er verschillende tarieven afhankelijk van een hoofdverblijfplaats of 2de verblijf.
  • Kadaster : Vast bedrag van ongeveer 170 euro voor hoofdverblijfplaats en 1% van de aankoopprijs als je niet in Italië woont.
  • Makelaar Italiaans vastgoed : Normaal gezien worden de kosten hiervoor verdeeld tussen koper en verkoper en gaat het over een percentage tussen 3% en 8% van de aankoopprijs.
  • Hypotheekkosten in Italië : Een zogeheten schikkingsvergoeding van 1 tot 2% en voor de notaris 0.25% voor het registreren van de hypothecaire akte. Bovendien zal de hypotheekverstrekker tot soms 1% administratiekosten voor het bedrag van de lening vragen.
  • Adviseurs : Laat je extra begeleiden door een adviseur die alles nog es nakijkt voor jou. Het kan heel wat zorgen weg nemen en een extra besparing betekenen. Het is vaak een kleine investering om later extra kosten of verrassingen te vermijden.
Vastgoed kopen in Italië

Lenen voor de aankoop van onroerend goed in Italië

Net zoals bij ons kan je een hypotheek aangaan met vaste of variabele rente. Je kan rechtstreek bij de bank terecht of werken via een makelaar die verschillende leningen gaat vergelijken. Ook in ‘bella Italia’ zijn banken voorzichtig met het toekennen van een lening. De regel dat een aflossing niet meer dan 30% van je inkomen mag uitmaken geldt hier meestal ook. Vastgoed kopen in Italië betekent ook hier strenge regels bij lenen.

Het aankoopproces van onroerend goed in Italië

Kan ik een hypotheek krijgen bij vastgoed kopen in Italië ?

Heb je sowieso een lening nodig dan is het als eerste stap noodzakelijk om te kijken of je wel een hypotheek kan krijgen. Probeer een indicatie te krijgen van verschillende financiële instellingen wat je kansen zijn en voor welk bedrag gezien je financiële toestand en mogelijkheden.

Ga naar een makelaar

Een makelaarskantoor heeft ervaring en sommigen onder hen zijn gespecialiseerd in begeleiding van buitenlanders die in Italië een woning of tweede verblijf willen kopen. Ga langs, contacteer er verschillende en verrijk je kennis van de vastgoedmarkt waar je zoekt.

Zoek een woning en doe een bod

Heb je uw droomplekje gevonden ? Dan doe je best een weloverwogen schriftelijk bod. In Italië is het niet abnormaal om heel wat te kunnen afpingelen van de oorspronkelijke vraagprijs. Bij een overeenkomst teken je een ‘Proposta d’acqusisto’ bij de makelaar

Laat je woning onderzoeken op problemen

Een geometra inschakelen is vaak kosten- en tijdsbesparend. Hij controleert of er geen problemen kunnen opduiken. Ook een vastgoedadviseur zoals ConsultED kan dit voor je doen.

Eveline Dejonckheere, vastgoedadviseur bij ConsultED
Eveline Dejonckheere ConsultED

Misschien kan je ook best een advocaat aanstellen die onderzoekt of het vastgoed wel degelijk aan de verkopende partij alleen behoort of er geen onverwachte erfdienstbaarheden zijn, enzovoort.

Ondertekening van de verkoopcontracten

Bij de verkoopsovereenkomst teken je een aanbetalingsovereenkomst van meestal 10% van de aankoopprijs. Bij het mislukken van de verkoop omdat de verkoper plots van gedacht verandert, krijg je deze som terug. Daarna volgt de compromis of compromesso waarin u bevestigd dat je het onroerend goed koopt.

Het ondertekenen van de verkoopsovereenkomst bij de notaris in Italië

Betaal alle aankoop- en vereisten kosten

De eigendomsakte kan je ondertekenen in aanwezigheid van notaris en verkoper. De resterende koopprijs (na aftrek van voorschot) wordt nu betaald en de notaris registreert de akte en int de belastingen die te betalen zijn. Vastgoed kopen in Italië passeert ook via de notaris.

Verzekeringen, aardgas, electra, telecommunicatie

De leningsinstelling zal je verplichten om een brandverzekering af te sluiten en soms ook om een levensverzekering af te sluiten die terugbetaling bij overlijden of ziekte kan garanderen.

Uiteraard moet je ook tijdig uw nutscontracten voorzien voor elektriciteit, aardgas en telecom. Water wordt meestal aangewezen bij de wijk waar je gaat wonen.

Bouwen van een woning in Italië

Net zoals bij ons heeft het zelf bouwen van een woning in Italië heel wat om handen. Een bouwgrond kopen kan mits 9% registratiebelasting of 25% BTW indien de grond bij een bedrijf gekocht wordt. Superbelangrijk is om goed te laten nakijken wie de eigenlijke eigenaar is en of er eventueel erfdiensbaarheden zijn of andere mogelijke hindernisssen of minderwaardes.

Bouw van een nieuwe woning in Italië

Bekijk ook goed welke voorwaarden er zijn om te mogen bouwen, of je wel degelijk een bouwvergunning kan krijgen voor je bouwproject enz.. Een goed voorbereide studie kan heel veel extra kosten of ontgoochelingen vermijden ! Schakel specialisten in die jou kunnen begeleiden.

Verkoop van een woning in Italië

Meestal schakelt men een vastgoedmakelaar in voor de verkoop. Deze rekent kosten aan die verdeeld worden tussen verkoper en koper. Ook in Italië moet je een energieprestatie certificaat hebben bij verkoop.

Verkoop je je onroerend goed binnen de 5 jaar na aankoop dan zal je belasting betalen op de meerwaarden (plusvalenza) aan een tarief van maximaal 26%.

Vastgoed kopen in Italië doe je best na een goeie studie van alle aspecten. De Italiaanse droom moet je goed voorbereiden.

Back to top button