BasilicataCalabriaMoliseSicilieVastgoed kopen in Italië

Een huis kopen in Italië voor 1 euro

Een huis kopen in Italië voor 1 euro. Het lijkt absurd maar het kan en velen deden het je al voor, ook landgenoten. Maar is het wel echt voor 1 euro, of zijn er een heleboel voorwaarden die het allemaal veel minder interessant maken ? En waar liggen die huizen dan ? Of is het gewoon een goedkope reclamestunt ? Je komt het allemaal te weten hieronder.

Wat is de bedoeling van de 1 euro huizen in verschillende regio’s van Italië ?

Simpel, een dorp terug leefbaar maken en nieuwe inwoners aantrekken. Veel dorpen in eerder afgelegen gebieden krijgen te maken met jonge inwoners die verhuizen naar grotere steden, soms aan de andere kant van Italië. Ze willen werken in de stad of tenminste een goeie job vinden. Of ze willen weg van dorpjes die in de tijd lijken stil te staan.
Daarom hebben verschillende gemeentebesturen beslist om een 1 euro huis project op te starten om nieuwe inwoners aan te trekken. Een nieuwe “vibe” brengen, wonen, iets opstarten, toeristen aantrekken, kortom terug het spreekwoordelijke leven in de brouwerij brengen. En het lukt ! De succesverhalen zijn talrijk. Maar helaas krijg je voor die prijs geen leuk huisje ergens in een pittoresk dorp maar eerder een totaal te renoveren stulp. En toch kan het een interessante investering blijven.

Het voordeel van een 1 euro huis in Italië

Je kan op een relatief goedkope manier een huisje kopen in je droomland Italië. Een eigen vakantiehuis is financieel veel bereikbaarder. Bovendien liggen die huisjes echt wel in pittoreske dorpen. Plaatsen die minder interessant zijn om er te wonen of er werk te vinden, maar superinteressant om als 2de verblijf te hebben en af en toe te gaan relaxen.

Huis kopen in Italië voor 1 euro


Daarnaast neem je vaak deel aan het heropleven van een dorpje en haar gemeenschap en kan je het culturele erfgoed mee bewaken. De voorbeelden van kleine dorpjes die veranderen in een heel diverse gemeenschap met nieuwe horeca, kleine zaken en logies zijn talrljk.

De realiteit van een 1 euro huis in Italië

Verwacht geen kant en klaar huisje om in te trekken. De meeste 1 euro huizen moeten volledig gerenoveerd worden. En de hieraan verbonden kosten kunnen natuurlijk stevig oplopen. Vooraf een budgetanalyse maken is bij zulke renovatieprojecten héél erg nodig. Daarnaast ben je in een omgeving waar je meestal geen vakmannen kent. Uiteraard kan je terecht bij andere kopers van een 1 euro woning om te checken welke vakman goed werk kan leveren.

Huis kopen in Italië voor 1 euro

In de meeste gevallen vraagt het gemeentebestuur ook dat de renovatie binnen een bepaalde periode na aankoop volledig gedaan is. Anders kunnen er boetes opgelegd worden. Ook kan er soms geëist worden dat je er echt gaat wonen en niet gewoon als 2de verblijver er soms komt.

We vloeken soms op de bureaucratie in eigen land maar Italië is veelal véél erger. De hele procedure voor uw aankoop kan heel lang duren en heel wat koppijn bezorgen. Daarnaast is het zeker aan te raden om een plaatselijke vastgoedadviseur of makelaar onder de arm te nemen die je kan vertrouwen.

Heel veel dingen om rekening mee te houden bij aankoop van een 1 euro huis

De locatie van uw 1 euro huis is heel belangrijk. Bekijk heel goed de ligging en bereikbaarheid. Kan je er makkelijk geraken met de wagen ? Vliegt men het hele jaar op dat vliegveld in de nabijheid of enkel in de zomermaanden? Hoe zit het met medische zorg ? Ontspanning ? Is er een leuke stad met winkels ?

Ook is het vooraf belangrijk om te weten of je dit ziet als een vakantiehuisje of wil je er later zelf gaan wonen? Soms is het niet toegelaten om te gebruiken als 2de verblijf. Anderzijds moet je heel goed bekijken naar het totaalplaatje van een leven in die specifieke plaats. Ergens leven is totaal anders dan af en toe een leuke vakantie.

Kijk of je voldoet aan de voorwaarden voor een 1 euro huis

Zoals eerder beschreven moet je heel goed bekijken of je er permanent moet wonen of niet. Dat is een allereerste vereiste. Daarnaast is het best om de renovatievoorwaarden te bekijken. Wat moet je renoveren en wat mag je renoveren ? Mag je iets veranderen aan die misschien wel lelijke trap buiten ? Of niet ? Laat je bijstaan door een professional, een local.

Huis kopen in Italië voor 1 euro

Sommige gemeentebesturen vragen zelfs een bankgarantie of inzage in je financiële mogelijkheden om avonturiers zonder echte financiële mogelijkheden weg te houden.

De werkelijke kosten van een 1 euro huis becijferen

Het finale kostenplaatje beciijferen is heel erg belangrijk. Blind staren op die magische 1 euro is totaal verkeerd.

Hou rekening met het feit dat er bij aankoop belastingen moeten betaald worden (normaal gezien tussen 300 en 500 euro) en dat de gemeente een waarborg zal vragen tot de voltooiing van de renovatiewerken. De waarborg is meestal rond de 5.000 euro. Daarnaast zal je tijdens het hele aankoopproces en de renovatie vaak naar ginder reizen. Dat betekent heel wat autoritten of vliegtickets en waarschijnlijk ook overnachtingskosten.

Voor de renovatie mag je ook al snel bedragen tussen de 10k en 50.000 euro verwachten.

Is de aankoop van een 1 euro huis een goed idee ?

Ja, als je de tijd er voor hebt en je realiseert dat het je een paar tienduizend euro sowieso gaat kosten. Zelfs dan blijft het interessant want je verwerft vastgoed, een tweede verblijf, voor meestal een fractie van wat het zou kosten in andere Zuiderse vakantielanden zoals Frankrijk of Spanje.

Huis kopen in Italië voor 1 euro
Gerenoveerde 1 euro woning

Wil je meer weten over waar je deze 1 euro huizen kan kopen ? In onze volgende artikels komen we met mogelijkheden, ervaringen van eigenaars en makelaars !

Back to top button