Uitgelicht

San Gimignano : Mooiste bezienswaardigheden in de torenstad

San Gimignano de torenstad uit de middeleeuwen, het middeleeuwse Manhattan.. Er zijn al zoveel varianten opgedoken om deze onweerstaanbare stad in Toscane te beschrijven. Het blijft één van de meest indrukwekkkende reisbestemmingen in Italië. San Gimignano en haar mooiste bezienswaardigheden zetten we één voor één in de kijker

Zelfs vanop afstand is San Gimignano een stad vol flair met haar torens die verrijzen en de sfeer van een middeleeuwse skyline oproepen.

Ben je van plan om San Gimignano te bezoeken tijdens uw reis door Toscane? Dan vind je alles wat je moet weten hier. We tonen je de mooiste bezienswaardigheden en onze tips om te logeren rond San Gimignano.

Zicht op San Gimignano
Zicht op San Gimignano


1. San Gimignano : Overzicht van interessante weetjes en reistips

Wat kan je verwachten in San Gimignano ?

Bij de eerste seconde dat je kijkt naar San Gimignano dwalen je gedachten weg naar de Middeleeuwen. DIt maakt San Gimignano bijzonder, haar 15 torens zie je al van ver. Dit gaf haar de naam “Manhattan van de Middeleeuwen”. Het historische centrum is heel charmant en de meer dan 7.000 inwoners die meestal van het toerisme leven houden deze magische staat netjes en leefbaar.

Is San Gimignano druk ?

Ja, het kan er het hele jaar behoorlijk druk zijn. Het is nu eenmaal één van de meest bezochte toeristische attracties van Italië. Maar in de minder toeristische maanden valt het allemaal nogal mee. En zelfs in het hoogseizoen is het nog plezierig. Druk, maar niet om de zin om San Gimignano te verkennen, weg te nemen.

San Gimignano bezoek je in het hoogseizoen best ’s morgens wanneer de grote massa toeristen nog niet aangekomen is, of ’s avonds laat wanneer iedereen weer vertrokken is. Op beide momenten heeft de stad nog altijd haar onweerstaanbare charme en kan je er schitterende foto’s maken.

San GImignano bij het avondlicht
San Gimignano in het avondlicht

Hoeveel tijd heb ik nodig om San Gimignano te bezoeken ?

De meeste bezoekers trekken er heen voor een volledige dag om San Gimignano te bezoeken. Alhoewel de stad niet zo groot is, heeft het toch heel wat plaatsen om te bekijken. Ook wie maar een paar uurtjes de tijd heeft kan San Gimignano verkennen. We raden trouwens aan om ook de onmiddellijk omgeving van de stad te verkennen en hier even te verblijven. Je bent hier niet zo ver van andere prachtige steden zoals Florence of Siena. Op het eind van ons artikel vind je enkele logeertips voor San Gimignano

2. De mooiste bezienswaardigheden in San Gimignano : tips & ervaringen

Eigenlijk is San Gimignano één grote bezienswaardigheid aangezien het erkend is als UNESCO Werelderfgoed. Of je nu het centrum bekijkt of wandelt in één van de vele steegjes, zijstraatjes of een verloren hoekje binnen wandelt, het blijft een sublieme omgeving. Daarnaast tonen we welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben.

Piazza del Duomo

Duomo aan de Piazza del Duomo in San Gimignano
Duomo aan de Piazza del Duomo in San Gimignano

Gelegen in het historische centrum en één van de belangrijkste pleinen van San Gimignano, Piazza del Duomo. Bijgevolg is het plein op zich prachtig om te zien en de kathedraal van Duomo, Collegiata di Santa Maria Assunta, is hier te zien. Deze kerk in renaissancestijl is ronduit indrukwekkend en binnenin heel rijk gedecoreerd.

Of wat dacht je van het Palazzo Comunale met daarachter de Torre Grossa toren ? Het Palazzo del Popolo uit de 13de eeuw is slechts één van de getuigen van een roemrijk verleden

Piazza Communale met Torre Grossa
Piazza Communale met Torre Grossa

Torre Grossa

De toren van maar liefst 54 meter lang is de hoogste van alle torens in San Gimignano. Je kan hem bewonderen aan de Palazzo Comunale of het stadhuis. Je kan de toren beklimmen om uiteindelijk op het uitkijkplatform te komen. Opgepast, je gaat 220 treden achter de rug hebben !

Dit is een absolute aanrader om te doen. Je hebt een schitterend uitzicht over San Gimignano en haar omgeving.

Piazza della Cisterna

Een nog groter plein dan de Piazza del Duomo, is de Piazza della Cisterna, genoemd naar het ondergrondse waterreservoir uit de 13de eeuw. Het plein is in een driehoeksvorm met prachtige herenhuizen en er is een schitterende fontein in het midden.

piazza della cisterna san gimignano
Piazza della Cisterna San Gimignano

Kerk van Sant’Agostino

Hier kan je schitterende muurschilderingen bekijken en ook het bijhorend klooster is prachtig om te zien.

3. Logeren rond San Gimignano

San Gimignano is heel centraal gelegen om prachtige dorpen en andere bezienswaardigheden in Toscane te bezoeken. Vandaar dat Pisa (op 1u30min), Siena op 50 minuten, Florence op slechts iets meer dan een uur zijn Daarnaast is Certaldo op 25 minuten, Volterra op 40 minuten.

Borgo Poneta nabij Poggibonsi

Hier kan je 7 appartementen vinden in Toscaanse stijl in een omgebouwde Toscaanse hoeve. Ergens halfweg tussen Siena en Firenze, uitkijkend op San Gimignano.Kortom een pareltje. Alle info over Borgo Poneta hier.

Borgo Poneta in de buurt van Poggibonsi
Borgo Poneta in de buurt van Poggibonsi

Agriturismo Poggiacolle in San Gimignano

zicht op het zwembad in Agriturismo Poggiacolle in San Gimignano
Agriturismo Poggiacolle in San Gimignano

Stefano baat sinds 1997 Agriturismo Poggiacolle in San Gimignano uit, in de Toscaanse heuvels en vlakbij één van de meest aantrekkelijke steden in Siena. Daarnaast ook een pareltje inzake comfort en gastvrijheid. Ontdek dit pareltje in ons artikel over Agriturismo Poggiacolle. San Gimignano en mooiste bezienswaardigheden liggen heel dicht bij deze accommodatie.

Back to top button