GastronomieItaliaanse ReceptenToscane

De Toscaanse Keuken

De Toscaanse keuken geldt als één van de lekkerste in Zuid-Europa, niettegenstaande dat het bovendien een “cucina povera” of “keuken van de arme mensen” als oorsprong heeft.

Typische Toscaanse soep
Toscaanse soep

De Toscaanse keuken en haar geschiedenis

Omdat er geen geld was om met de beste stukken vlees en groenten te koken, ontwikkelden ze een eigen keuken met de stukjes vlees en groenten die ze wel in huis hadden. Tomaten en olijven uit Toscane behoren tot de beste ter wereld en het vele wild en vis aan de kust zorgt voor een heel diverse keuken. Al eeuwenlang staat de Toscaanse keuken gekend als een schatkist aan gerichten met heel toegankelijke ingrediënten. Een Toscaanse maaltijd is tot op vandaag puur, zonder veel franjes en héél lekker.

Typische gerechten uit de Toscaanse keuken

Pappa al pomodoro

Pappa al Pomodoro
Pappa al Pomodoro

DIt is een stoofpotje van tomaat en brood. Typisch voor de “arme keuken” waar de overschotjes aan brood en tomaten werden verwerkt tot dit heerlijke gerecht. Puur, eenvoudig en lekker. Het basisrecept is met olijfolie, rijpe tomaten en oud brood.

Zomerse Panzanella salade

Panzanella salade
Panzanella salade

Droom alvast al weg van een warme Toscaanse avond met Panzanella salade en een goed glas Toscaanse wijn. Met komkommer, tomaten, ansjovis, rode ui, oud brood en stukjes basilicum met olijfolie en wijnazijn maak je deze lekkernij.

Ribollita broodsoep

Ribolitta broodsoep
Ribolitta broodsoep

We zouden het bijna vergeten maar ook de Toscaanse keuken heeft zijn wintergerechten. Ribollita is een klassieke Toscaanse broodsoep gemaakt met brood en groenten. Er zijn veel variaties, maar de belangrijkste ingrediënten zijn altijd oud brood, cannellinibonen, cavolo nero en andere koolsoorten en goedkope groenten zoals wortel, bonen, snijbiet, selderij, aardappelen en ui.

Toscaanse pasta Strozzapreti

Het maken van Strozzapreti pasta
Strozzapreti pasta

Strozzapreti zijn een soort pasta en lijken heel erg op de pasta soort cavatelli. Het verschil is dat ze langer zijn. Ze worden vaak met de hand gemaakt, gerold en komen uit de regio Emilia-Romagna én het aangrenzende Toscane.

Klassieker uit de Toscaanse keuken, pici

Een bord Pici All"aglione , toscaans pastagerecht uit Siena
Pici All’Aglione

Minder bekend bij ons al kan je het hier en daar al es in de supermarkt op de kop tikken. De Pici is een dikke pasta die zijn oorsprong vond in het middeleeuwse Toscaanse stadje Siena. In de omgeving van Siena zal je de pici op veel menukaarten terug vinden als Pici Cacio e Pepe (met pecorino en gemalen zwarte peper) of all’aglione (met knoflook en tomatensaus).

Heerlijke Toscaanse salumi

UIt de Toscaanse keuken de Finocchiona Salami in schijfjes
Finocchiona Salami

Lokale vleeswaren in overvloed in Toscane, denk maar aan de Finocchiona (een salami met venkelsmaak) of Soppressate een heerlijke salami gemaakt van varkensvlees.

Toscaanse truffels

De Toscaanse keuken en haar Verse Toscaanse truffels
Verse Toscaanse truffels

Onmogelijk om uit het lijstje van de typische Toscaanse keuken te halen natuurlijk. Indien je op het juiste moment in de streek bent, kan je zelfs deelnemen aan de truffeljacht in Toscane. Een complex product waar je heel eenvoudig kan van genieten. Een truffel geschaafd over een gebakken ei of truffelschijfjes over pasta met parmezaanse kaas. Eenvoudig en heerlijk

Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina
Klaar om Bistecca all Fiorentina te maken

Een echte Toscaanse Bistecca alla FIorentina komt uit Valdichiana in Zuid Toscane. Het gerecht was een klassieker bij de Medici’s in Florence. Een stuk rundsvlees van de hoogste kwaliteit op hoog vuur gegrild en geserveerd met salada, cannellinibonen en een goeie Chianti wijn. Stevig en héél erg lekker.

Lekkere Toscaanse Castagnaccio cake

een stukje castagnaccio
Castagnaccio

Het lijkt je misschien vreemd maar een cake op basis van geplette kastanjes, olijfolie en pijnboomptten en gedroogd fruit is een echte lekkernij. Daarnaast zijn er kastanjes in overvloed in Toscane (in de herfst) en dit gerecht is dan ook typisch een klassieker uit de Toscaanse keuken in de herfstperiode.

Overtuigd van de Toscaanse keuken ? Kijk ook eens op onze “Italiaanse recepten” rubriek waar we heel wat authentieke Italiaanse gerechten voorstellen. Bovenal meestal in een handomdraai klaar en superlekker !

Back to top button