Regio's en StedenStedenToscaneUitgelicht

Pietrasanta in Toscane een verborgen parel

Pietrasanta in Toscane is de laatste jaren enorm gegroeid als toeristische parel van Noord Toscane. Deze prachtige stad ligt op ongeveer 3 kilometer van de Apuaanse Alpen en aan de kust van Noord-Toscane. Op ongeveer 35 kikometer van Pisa is deze omgeving altijd al populair geweest bij beeldhouwers en kunstschilders. Dit door haar ligging bij de marmergroeven van Carrara.

Wie graag door straten struint vol kunstgalerijen en beeldhouwkunst kan hier volop genieten. Op het grootste plein, de Piazza Duomo van Pietrasanta, vindt er wel altijd een tentoonstelling voor.

Piazza Duomo Pietrasanta

De Geschiedenis van Pietrasanta in Toscane

Ten eerste werd de stad gesticht in 1255 door Luca Giuscardo da Pietrasanta. Daarenboven kreeg de stad zijn naam. Pietrasanta maakte deel uit van Lucca en de republiek Genua in de 14de en 15de eeuw.

Malaria en andere ziektes zorgde voor een achteruitgang van de stad in de 17de en 18de eeuw. Leopold II van Toscane nam in het midden van de 19de eeuw verschillende initiatieven om de stad vooruit te helpen en in 1861 sloot het zich aan bij het Italiaanse koninkrijk.

Pietrasanta werd door haar connectie met marmer altijd als een belangrijk handelspunt gezien en genoot aanzien bij kunstenaars. Michelangelo was de eerste beeldhouwer die de plaatselijke steen van Pietrasanta als schitterend omschreef.

Antiekmarkt van Pietrasanta en de gezellige sfeer in de stad

Iedere eerste zondag van de maand kan je de antiekmarkt van Pietrasanta in Toscane bezoeken. Hier kan je allerlei antiek en brocante terug vinden, van prullen voor kleine prijsjes tot waardevolle stukken met een hele geschiedenis achter zich.

Bovendien telt de stad een paar winkelstraten en verschillende leuke bars en restaurants die in de zomermaanden tot heel laat ’s avonds open zijn

PIetrasanta bij avondlicht

Pietrasanta bezoeken met kinderen

Met kinderen deze stad bezoeken is echt wel leuk. Bijvoorbeeld kunnen ze genieten van verschillende verkeersvrije pleintjes terwijl de ouders genieten van een aperitiefje. Bovendien zijn er natuurlijk verschillende ijsjessalons te vinden waar de kinderen van een heerlijke gelato kunnen genieten.

Kunst in de straten van Pietrasanta
Kunst in de straten van Pietrasanta

Piccolo Attena of Pietrasanta

De bijnaam Piccolo Attena of “klein Athene” kreeg Pietrasanta omdat het een grote concentratie kunstenaars telt. Doorheen de eeuwen heen vestigden zich hier heel wat kunstenaars. Eén van de namen die je zeker zal kennen is Fernando Botero.

De kathedraal van Pietrasanta in Noord Toscane

De kathedraal met heel wat schitterende kunstwerken en prachtige klokkentoren kijkt uit op de Piazza Duomo. Daarnaast kan je hier naast de kathedraal ook de Chiesa di San Agostino zien, een ontwijde kerk met een prachtig klooster en barokke klolkentoren.

Pietrasanta in Toscane is een verborgen parel die al lang werd ontdekt door de vele kunstenaars die er zich vestigden. De toeristen zetten deze stad nu verder op de kaart.

Back to top button