ArezzoRegio's en StedenStedenToscaneUitgelicht

Arezzo, een authentieke parel in Toscane

Ooit gesticht door de Etrusken en in de 14de eeuw onderdeel geworden van Firenze is Arezzo vandaag één van de grootste steden in Toscane. De stad is dan ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie Arezzo. Ook zijn ze hier bekend om de hier gemaakte juwelen en sieraden die door de eeuwen heen door de Italiaanse “beau monde” gedragen werden.

Arezzo

De stad is omringd door de groene heuvels van Toscane en straalt een typische Toscaanse authenticiteit uit . Wist je dat heel wat scenes uit La Vita è Bella hier opgenomen zijn? Er is zelfs een ‘La Vita è Bella’ route die je langs de verschillende plaatsen brengt die te zien zijn in de film. De route is ook voor niet filmliefhebbers interessant omdat je sowieso de belangrijkste trekpleisters op je weg kan vinden.

De belangrijkste jaarlijkse trekpleister is de ‘Giostra della Sarancino’ dat 2x per jaar op Piazza Grande gespeeld wordt. ‘Het steekspel der Saracenen’ vindt plaats op de eerste zondag van september en een heuse nachtelijk steekspel op de tweede zaterdag van juni.

Arezzo

Arezzo telt vier districten en die strijden tijdens dit evenement om de overwinning. Elk district vaardigt zijn strijder af die levenslange roem nastreeft.

Andere Toscaanse steden zoals Pisa, Lucca of Siena trekken meer toeristen aan maar Arezzo is zeker ook een bezoek waard. Je ontdekt hier een prachtige stad waar toeristen niet het straatbeeld overheersen en Italianen nog veruit in de meerderheid zijn.

Centraal in de historische kern van Arezzo ligt het ‘Piazza Grande’, een middeleeuws plein waar de Santa Maria del Pieve palazzo, het bisschoppelijk paleis Vasari Logia en de Palazzo del Poppolo te vinden is.

Arezzo

De Santa Maria delle Pieve aan de Piazza Grande dateert uit de 11de eeuw en werd sindsdien stukje per stukje uitgebrieder. De voorkant van de kerk bestaat uit drie loggia’s  (loggia is een open ruimte aan de voorkant achter de façade van een gebouw) met grote zuilen. De buitenkant oogt typisch romaans terwijl de binnenkant veel gotische kenmerken heeft. Het houten plafond zal je zeker onmiddellijk opvallen.

Arezzo

Een andere kerk die het bezoeken waard is de Chiesa di San Agostino uit de 13de eeuw op Piazza di San Agostino.

Elk eerste weekend van de maand kan je de antiekmarkt op het Piazza Grande bezoeken. Honderden kraampjes met boeken, meubeltjes, snuisterijen en spulletjes kan je er terug vinden.  Deze antiekmarkt is heel bekend in heel Italië.

Arezzo

Wie liever gaat winkelen kan terecht in de Corso Italia, de belangrijkste winkelstraat in Arezzo. Hier kan je de meeste winkels terug vinden, een mengeling van grote winkelketens en kleinere boetiekjes waar lokale en Italiaanse producenten hun plaats krijgen. Arezzo is zeker niet de ene toeristenbar naast de andere souvenirwinkel. Hier heerst nog het authentieke Toscaanse stadsbeeld.

Fortezza Medicea, een vijfhoekig fort uit de 16de eeuw gebouwd op een citadel is een ideale plaats voor wie een schitterend uitzicht wil over Arezzo en haar omgeving. Een wandeling in alle rust kan in het Parco il Prato.

Back to top button