AgrigentoRegio's en StedenSicilieStedenUitgelicht

Agrigento in Sicilië bezoeken

De stad Agrigento in Sicilië bezoeken is een must en is bij de meeste toeristen vooral bekend om de Vallei van de Tempels enkele kilometers buiten het historische centrum van de stad.

Agrigento is één van de oudste steden op Sicilië die in haar bestaan meerdere keren verwoest werd maar telkens herrees. Wie een bezoek brengt aan deze stad bezoekt best eerst het archeologisch museum in de stad om haar geschiedenis te leren kennen. Gesticht in 581 voor Christus door de Grieken en onder de naam “Akragas” één van de belangrijkte handelssteden in de regio. Sinds 1997 is Agrigento UNESCO Werelderfgoed, volledig terecht.

Het historische centrum van Agrigento strekt zich uit vanuit de heuvel en de belangrijkste wegen zijn de Via Atenea en en de Viale della Vittoria die je langs de vallei en de kust brengt.

Langs deze weg kan je enkele winkeltjes vinden waar je de typische “gelato pecorino” kan proeven. Inderdaad een ijsje van kaas op basis van geitenmelk, met een unieke smaak en een heel typisch productt uit Agrigento.

Eén van de toeristische trekpleisters is de kathedraal van San Gerlando. Deze werd gesticht op het eind van de 11de eeuw door bisschop Gerlando en gekenmerkt door haar onafgewerkte klokkentoren uit de 15de eeuw. In de kathedraal kan je een enorme collectie aan middeleeuwse kunst terug vinden. De klokkentoren kan beklommen worden en geeft je een een schitterend uitzicht op Girgenti, de onofficiële naam van Agrigento.

Langs de Via di Santa Maria dei Greci bevindt zich de gelijknamige kerk in het oudste district van de stad. Deze kerk uit de 12de eeuw werd gebouwd op de ruines van een Dorische tempel uit de 5de eeuw voor Christus.

Via Atenea en een eeuwenoud trappenpad brengen u naar de Santo Spirito kerk, één van de bezienswaardigheden van Agrigento. Het is een 13de eeuw klooster met mooie reliëfs.
Het klooster werd gesticht door nonnen (Cisterciëners) rond 1290. Een gotisch portaal leidt je binnen waar nog steeds nonnen aktief zijn. Biddend  en mediterend brengen ze de dag door maar tussendoor bakken ze ook de overheerlijke “cuscusu”, een overheerlijke zoete couscous gemaakt met lokale pistachio, of de “conchigliette”, schelpvormige snoepjes in marsepein gevuld met pistachio…Heerlijk !  Zin ? Je drukt er op de bel en roept “Vorrei comprare qualche dolche” …

Zoals eerder aangehaald is het archeologisch museum van Agrigento een must én een topper. Dit museum net buiten de stad in het San Nicola disctrict biedt een panoramisch zicht op de Tempelvallei. Het museum toont de geschiedenis van het antieke Agrigento. De collectie aan historische vondsten omvat de Telamon van 7 meter hoog, de Ephebe van Agrigento. Naast het museum kan je het middeleeuwse kerkje van San Nicola terug vinden met de sarcofaag van Phaedra.

De Scala dei Turchi in Realmonte is ook de moeite waard om te bezoeken. Deze rots ligt langs de weg vanuit Agrigento naar het strand en je komt vanzelf in dit kleine gehucht terecht. Een trapje leidt je naar de rots bij het strand. De klif in witte kalksteen is uitgesleten als een soort trap, vandaar de naam “Trap der Turken”. De Turken gebruikten deze rotsen om hun buit aan land te brengen.

Het ‘Teatro Luigi Pirandello’ is een prachtig theater aan de Piazza Sinatra en geopend in 1870. Het theater is genoemd naar één van Italië’s beroemdheden, de in Agrigento geboren toneelschrijver én Nobelprijswinnaar Pirandello. Je kan dit theater terug vinden in het gemeentehuis.

Ook voor wie liever natuur en stranden opzoekt heeft Agrigento heel wat te bieden. Het strand strekt zich uit van oost naar west van Licata langs Punta Bianca tot San Leone.. Licata en Punta Bianca zijn stranden voor wie graag de rust opzoekt. Wie een eerder mondain en druk stukje strand wil bezoeken kan terecht in San Leone. Allen hebben ze fijn witte stranden gemeen.

Back to top button