GastronomieItaliaanse producten in BelgiëItaliaanse producten in NederlandItalië bij onsPiemonteRegio's en StedenUitgelicht

Cantina Francone kwaliteitswijnen uit Piemonte

Een magische combinatie tussen vastberadenheid om de beste wijnen te maken en hun passie voor het beroep van wijnbouwer in een unieke plaats…Dit beschrijft perfect Cantina Francone kwaliteitswijnen uit Piemonte.
Op een steenworp van Barbaresco vandaan in de heuvels van de Langhe streek in Piemonte, bouwde de Francone familie een pareltje uit.. Traditie, modernisering en grote aandacht voor kwaliteit, aandacht voor de klant en gastvrijheid zijn kernwaarden bij de Francone’s…Vandaag leiden de broers Marco en Fabrizio Francone met de hulp van vader Mauro dit schitterende wijnhuis.

Kan je ons iets vertellen over de het ontstaan van het wijnhuis ?
De familie Francone maakt wijnen sinds 5 generaties en in 1964 realiseerden ze een grote droom, het bouwen van een totaal nieuw wijndomein. Dit is waar we nu nog altijd zijn. Het oorspronkelijke idee was ook om de deuren te openen voor nieuwsgierige toeristen die we hier zagen wandelen.

Cantina Francone kwaliteitswijnen uit Piemonte

Er schuilt een hele filosofie achter iedere fles wijn die hier buiten gaat ?
Ja, wij volgen uiteraard de eeuwenoude methode om wijn te maken uit de Langhe streek maar sterk gekoppeld aan het verlangen om ieder jaar onze resultaten te verbeteren. Concreet betekent dit dat we iedere druivensoort individueel gaan selecteren en bekijken of we hiermee verder kunnen gezien de positie, ligging en hoogte van onze wijngaard. Het resultaat van zo’n werkwijze is een beperkt volume maar wel een uitgebreid aanbod aan wijnen van zeer hoge kwaliteit.

Zulke resultaten komen er niet zomaar..
Juist. Er zijn twee principes die heel belangrijk zijn voor ons. Het respect voor de druif als basisproduct, waar wijn mee gemaakt wordt, het rijpingsproces met alle aandacht voor de natuurlijke processen van vergisting en het sulfietniveau dat onder de 60% drempel blijft..
Ons doel is altijd geweest om wijnen te maken die elegant en drinkbaar zijn. Dit is niet het verhaal van aantallen hectares en flessen. Dit is het unieke verhaal en resultaat van passionele arbeid van de winter tot de oogst.

Cantina Francone kwaliteitswijnen uit Piemonte

Kan je ons iets vertellen over de ligging?
Het wijndomein is gelegen in Neive, het hart van de Barbaresco wijnstreek en sinds 2014 zijn we onderdeel van het eerste wijngebied in Italië dat erkenning kreeg als UNESCO werelderfgoed.

Welke druiven worden gebruikt bij deze wijnen?
Nebbiolo, Barbera, Arneis, Moscato, Chardonnay voor de grote wijnen zoals Barolo, Barbaresco, Roero, Arneis, Langhe Chardonnay, Moscato d’Asti en de sprankelende Valsellera Brut, wit en rosé.

Cantina Francone kwaliteitswijnen uit Piemonte

Hoe groot is het domein?
Onze wijngaard is ongeveer 20 hectares groot, we behoren tot de grotere wijnmakers binnen de kleinere wijndomeinen uit de Langhe streek

Jullie hebben een museum?
Inderdaad, een klein museum waar oudere werktuigen te zien zijn die door onze voorouders gebruikt werden. En uiteraard ook een wijnkelder.

Cantina Francone kwaliteitswijnen uit Piemonte
Zijn jullie wijnen te koop in België en Nederland ?
Ja, absoluut ! In België kan je ze vinden bij Wine4you en in Nederland bij Piemonte wijn en Gustopiuma.

Wanneer zijn er wijnproeverijen  mogelijk?
Deze zijn mogelijk van maandag tot zaterdag, steeds na afspraak. Een rondleiding kan ook en samen met de tasting duurt dit ongeveer anderhalfuur.

Cantina Francone kwaliteitswijnen uit Piemonte

Wat is er allemaal inbegrepen in zo’n rondleiding ?
Een bezoek met gids en wijnproeverij om de typische Piemonte druiven te leren kennen. Dit omvat natuurlijk ook een bezoek aan ons klein familiemuseum en een intro tot de Langhe streek als wijngebied.
We bezoeken sowieso de ruimte waar onze “Valsellera” sprankelende wijn gemaakt wordt en leggen het productieproces van A tot Z uit. Ook de hal waar de wijnen liggen te rijpen in eiken vaten kan bezocht worden. Er worden maar liefst 5 wijnen uitgebreid geproefd.

Cantina Francone kwaliteitswijnen uit Piemonte

Kunnen er ter plaatse wijnen gekocht worden ?
Uiteraard we hebben een winkel waar de wijnen aangeboden worden. Deze is open voor het publiek van maandag tot zaterdag tussen 10 en 18u

Sturen jullie desgewenst bestellingen naar België of Nederland ?
We kunnen de wijnen sturen naar het thuisadres of bestellen bij onze importeurs in België en Nederland.

Cantina Francone kwaliteitswijnen uit PiemonteCANTINA FRANCONE
Azienda Agricola Antichi Poderi dei Gallina
Via Tanaro 45, 12052 Neive (CN)
tel. +39 0173 67068
fax +39 0173 677560
francone@franconevini.com

Back to top button