ToscaneUitgelicht

Het weer in Toscane en de beste momenten om te bezoeken

Het weer in Toscane is net zoals bij ons heel afhankelijk van de seizoenen. Uiteraard kan het er in de zomer heel warm zijn. Maar wist je dat het in de winter behoorlijk koud kan worden ? Florence bezoeken of fietsen op de stadsmuren van Lucca en Pietrasanta ontdekken. Sommigen doen het liever met milde temperaturen in de herfst of lente. Daarentegen trekken anderen sowieso er graag op uit tijdens de zomer. We nemen je even mee naar de verschillen in weertypes in Toscane.

weer in toscane
Zomer in Toscane

Wanneer kun je het beste naar Toscane gaan?

Over het algemeen kan je het klimaat als “mild” kenmerken. Maar zoals je weet heb je streken van Toscane aan de kust en in de heuvels. Dit geeft grotere verschillen in temperaturen. De kust en valleien hebben warmere zomers dan de zone in de heuvels. Maar aan de zee heb je dan weer een koelere zeebries.

De beste reismaanden naar Toscane zijn over het algemeen april, mei en september, oktober. Dan heb je het meeste kans op goeie temperaturen en minder of geen regen. Tijdens de wintermaanden heb je heel vaak veel regendagen.

De beste tijd om Toscane te bezoeken is eigenlijk in het rustigere deel van het seizoen. Ongeveer van april tot juni en van september tot oktober , wanneer het weer meestal goed is, de prijzen iets lager zijn (vaak het middenseizoen genoemd) en er minder toeristen zijn.

Het weer in Toscane tijdens de zomermaanden

Sommigen zoeken het speciaal op, anderen verfoeien het. De hitte in juli en augustus kan soms enorm zijn. Uiteraard kan dan een vakantiehuis met zwembad in Toscane een ideale oplossing zijn. De prachtige steegjes beklimmen in Toscaanse dorpen of steden zoals Cortona, Montepulciano of Volterra, kan bij zulke weersomstandigheden niet ideaal zijn.

weer in toscane
Agriturismo Poggiarella

De winter doorbrengen in Toscane

De winter is doorgaans milder dan bij ons maar de temperaturen in Toscane kunnen in januari en februari best tot 3 a 5 graden zakken. In de bergen kan je genieten van sneeuwval en skiën.

De maanden met de meeste regenval zijn zeker november, december, maart en zelfs april. Zoals bij ons is ook Toscane onderhevig aan de klimaatverandering en zien we soms temperaturen of stormen die vroeger minder frequent waren.

weer in toscane
Castelfiorentino in Toscane

Toscane bezoeken tijdens piekmomenten

De periodes rond Pasen en Kerstmis zijn piekmomenten voor het toerisme. Bijvoorbeeld ook omdat veel lokale bewoners op vakantie trekken (zoals het geval is in augustus , wanneer velen vakantie hebben). Verwacht daarom in deze tijden en van juli tot en met augustus hogere prijzen voor zowel accommodatie als veel diensten.

Het weer in Toscane per maand

Gemiddelde temperaturen per maand in ToscaneOverdagNacht
Januari11 °C3 ° C
Februari13 ° C3 ° C
Maart16 ° C6 ° C
April19 ° C8 ° C
Mei23 ° C12 °C
juni27 °C15 ° C
Juli30 °C18 ° C
Augustus30 °C17 ° C
September27 °C15 ° C
Oktober22 °C11 °C
November16 °C7 ° C
December12 °C4 °C
Gemiddelde temperaturen in Toscane per maand in het jaar

Airco tijdens je bezoek aan Toscane in de zomer

Heel veel accommodaties in Italië en dus ook in landelijk Toscane, denk maar aan agriturismo’s, zijn gelegen op heuvels of in een zone met veel bossen waar méér verkoeling is dan pakweg midden op een plein ergens in een Toscaans dorp.

weer in toscane
Warme zomeravond in Toscane

Het is dus uitkijken waar je gaat logeren en of een airconditioning echt nodig is. Wees gerust, wanneer airco in de zomer echt nodig is zullen de meeste accommodaties deze ook wel hangen hebben. Je wil tenslotte geen gasten verliezen of slechte reviews krijgen omwille van te warme kamers.

Het weer in Toscane voor de komende dagen of 14 dagen kan je ook op een Italiaanse weersite bekijken.

Back to top button