Midden-ItaliëToscaneToscane Special

Certaldo in Toscane en de link met Boccaccio

Het stadje Certaldo is een prachtige stad die ontsnapt aan het massatoerisme in Toscane. We gaan dieper in op de troeven van Certaldo in Toscane en de link met Boccaccio.

Certaldo in Toscane en de link met Boccaccio

Hoger en lager gelegen Certaldo

Op één van de heuvels van Val d’Elsa ligt Certaldo waar je met een treintje van Certaldo Alto naar Certaldo Basso kan. Het historische stadscentrum ligt in het hogere gedeelte van het stadje. Waar in vervlogen tijden weinig of geen activiteit was in het lager gedeelte van de stad zijn er nu heel veel winkels en allerlei zaken te vinden in dit gedeelte.

De bekende Italiaanse dichter en schrijver Boccaccio bracht hier zijn laatste levensjaren door. In het huis zijn er heel wat documenten te zien van de hand van de maker van de Decamerone. In de kerk van San Jacopo e Filippo, vlak naast de gerestaureerde woning, is er trouwens een marmeren buste te zien van de man.

Het Palazzo Pretorio in het historische Certaldo

Certaldo in Toscane en de link met Boccaccio
Palazzo Pretario

Hier was ooit de zetel van de graven Alberti en het kasteel werd later het vicariaat. Vanop de toren heb je een schitterend uitzicht op de Val D’Elsa vallei. Je kan met een speciaal ticket trouwens zowel deze plek als het Casa del Boccaccio bezoeken.

Certaldo en haar uien

Er zijn 2 bijzondere soorten uiten die een rol spelen in Certaldo en omgeving. De rode ui of “cippolo” staat sinds oudsher op het wapenschild van de stad. Daarom worden de inwoners vaak “cippolini” genoemd. Zelfs in de Decamerone heeft niemand minder dan Boccaccio het over de uien in zijn stad.

Mercantia festival in Certaldo

De stad transformeert in een aaneenschakeling van theatervoorstellingen, muziek, dans en acrobatiek. La Mercantia gaat ieder jaar in juli door. Certaldo in Toscane en de link met Boccaccio zijn maar één van de redenen om hier langs te komen tijdens je reis in Toscane

Back to top button