PisaUitgelicht

De Scheve Toren van Pisa, het verhaal achter de eeuwige toeristenmagneet

De Scheve Toren van Pisa blijft een iconisch bouwwerk en is één van de opmerkelijkste architectonische hoogstandjes uit middeleeuws Europa en een symbool van het rijke culturele erfgoed van de stad.

De toren is eigenlijk de klokkentoren van de kathedraal van Pisa, die deel uitmaakt van een complex dat bekend staat als de Campo dei Miracoli of Piazza dei Miracoli, het “Plein der Wonderen”. Het plein omvat ook de kathedraal zelf, de doopkapel en de begraafplaats. Al deze gebouwen zijn verbluffende voorbeelden van romaanse architectuur, met witmarmeren gevels en ingewikkelde details.

De scheve toren van pisa
piazza dei Miracoli

Maar wat de toren doet opvallen, is de beroemde kanteling. De toren helt onder een hoek van ongeveer vier graden, wat betekent dat hij ongeveer vijf meter loodrecht op de top staat. De reden voor deze overhelling is dat de toren op een zachte en onstabiele grond is gebouwd, waardoor deze na verloop van tijd ongelijkmatig is weggezakt.

De bouw van de toren begon in 1173 en duurde bijna twee eeuwen, met verschillende onderbrekingen als gevolg van oorlogen en financiële problemen. De bouwers probeerden de scheefstand te corrigeren door extra hoogte aan één kant toe te voegen, maar dit maakte het alleen maar erger. In 1990 stond de toren zo scheef dat hij dreigde in te storten.

Gelukkig werd tussen 1990 en 2001 een groot restauratieproject uitgevoerd, waardoor de toren werd gestabiliseerd en de helling met ongeveer 45 centimeter werd verminderd. Het project omvatte het verwijderen van grond onder een zijde van de fundering, het plaatsen van staalkabels en contragewichten en het versterken van enkele delen van de constructie.

De scheve toren van pisa
Toren Van Pisa

Tegenwoordig kunt u dit technische wonder van buitenaf bewonderen of de 294 treden beklimmen om te genieten van een panoramisch uitzicht over Pisa. Je kunt ook de andere monumenten op het plein bezoeken en meer te weten komen over hun geschiedenis en kunst. De scheve toren van Pisa staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Als u dit wonder met eigen ogen wilt zien, kunt u uw tickets online boeken of ze ter plaatse aan de kassa kopen. De kaartjes kosten € 18 per persoon (€ 8 voor kinderen onder de 10 jaar) en zijn inclusief toegang tot alle vier de monumenten op het plein. U kunt ook deelnemen aan een rondleiding of een audiogids huren voor € 5.

De scheve toren van Pisa is elke dag open van 9u tot 18u (20u in de zomer). Het ligt op ongeveer een kilometer van het centraal station van Pisa en is bereikbaar per bus of taxi. U kunt ook langs de Via Santa Maria of langs de Lungarno Mediceo wandelen voor een mooie route.

Mis deze kans niet om een ​​van de beroemdste bezienswaardigheden van Italië te zien en bewonder de schoonheid en geschiedenis ervan!

Back to top button