Italiaanse producten in BelgiëItaliaanse producten in Nederland

Italiaanse ham | Het geheim van de prosciutto

Italiaanse ham of prosciutto is een heerlijke gedroogde ham die de wereld veroverde met haar verfijnde textuur, smaak en aroma. Het is een gedroogd varkensproduct en kan in heel wat gerechten gebruikt worden.

Het maken van Italiaanse ham of prosciutto

De achterpoot van een varken wordt maanden en zelfs jaren gezouten en gedroogd. Zo verliest het vlees water en krijgt het haar typische smaak.

Het woord “prosciutto” komt trouwens van het Italiaanse woord “prosciugare” wat “drogen” betekent. Een goeie keuze want het zorgvuldige droogproces is de sleutel tot de beste Italiaanse ham.

Productie en gebruiksvormen

Je bent misschien wel al eens steden zoals Parma of Modena voorbij gereden ? Dan heb je langs de autostrade vast al verschillende producenten van Italiaanse ham zien voorbij komen. Zowel kleinere producenten als de grotere jongens zie je opduiken langs de Italiaanse wegen. De prosciutto productie en handel is economisch heel belangrijk in deze streken.

Italiaanse ham uit Parma van Galloni

Het succes van prosciutto zit ook voor een deel in de verschillende manieren om het te integreren bij onze maaltijden. Je kan het vinden als dun plakje en dus antipasto bij een aperitief of als ingrediënt bij die heerlijke Pizza alla Prosciutto bij de pizzeria.

De soorten Italiaanse ham of prosciutto

Je merkt het bij de supermarkt of de beenhouwer, er zijn heel wat hammen uit Italië. Nochtans kan je de prosciutto verdelen in twee hoofdsoorten. Enerzijds de Prosciutto crudo (rauwe ham) en anderzijds de Prosciutto crudo (gekookte ham). De gekookte Italiaanse ham gebruikt men veel voor ham in sandwiches en andere gerechten.

De Prosciutto di Parma is de bekendste prosciutto uit de gelijknamige streek rond Parma. De achterpoot van speciaal gefokte varkens is altijd minstens 12 maanden gedroogd om tot deze delicatesse te komen.

Het zouten van Italiaanse ham uit Modena
Het zouten van een Italiaanse ham uit Modena

De Prosciutto di Modena uit de streek van de stad Modena rijpt men gedurende 14 maanden en staat bekend om zijn iets zoetere smaak. Ook Toscane heeft uiteraard zijn Prosciutto di Toscana. Deze delicatesse met look en zwarte peper heeft een heel karakteristieke smaak.

Er zijn nog ontelbare andere variëteiten op de Italiaanse ham die in bijna alle regio’s te vinden zijn. Overal waar je reist in Italië zal je wel een typische ham of prosciutto voor die regio of streek terug vinden.

Door haar aparte smaak en hoge kwaliteit heeft de Italiaanse ham zeer snel de wereld veroverd. Overal waar varkensproducten populair zijn en kwalitatieve voeding belangrijk is kan je heel veel prosciutto terug vinden.

Waarom is prosciutto redelijk duur ?

Het is een heel arbeidsintensief product. Een Italiaanse ham maak je niet zomaar. Er gaat veel tijd en kunde mee gepaard. Denk maar aan het lange droogproces, de kunst van het zouten en de selectie van het vlees. Bijvoorbeeld is het ook zo dat niet ieder varken geschikt is. Daarnaast zijn er zelfs speciaal gefokte varkens om Italiaanse ham van de achterpoten te maken. Niettegenstaande er grote producenten zijn in Italië is de productie niet gigantisch groot. Daarentegen is er wel een grote vraag en dat kan natuurlijk de prijs stevig laten stijgen.

drogen van Italiaanse ham uit San Daniele
Drogen van Italiaanse ham uit San Daniele

Is prosciutto dan ook spek ?

Spek maakt men meestal van buikspek en rookt men. Daarentegen komt ham van de achterpoot van het varken en men gaat het drogen, niet roken. Daardoor heb je twee totaal verschillende producten met een eigen smaak en textuur

Italiaanse ham is een delicatesse die je in veel typische Italiaanse gerechten kan terug vinden. Wil je enkele typische Italiaanse gerechten leren kennen ? Kijk es op onze “Italiaanse gerechten en recepten” rubriek

Back to top button