PiemonteUitgelicht

Isola San Giulio in Piemonte of “Het eiland van de stilte”

Isola San Giulio (Isola del silenzio of eiland van de stilte) mag niet ontbreken wanneer je Piemonte bezoekt. Het prachtige eilandje in het Orta meer is een prachtige uitstap voor wie in de buurt is. Het meer is trouwens één van  de mooiste  in Noord-Italië, met prachtig helder water. Dat is te danken aan een grote schoonmaakoperatie die vijfentwintig jaar geleden werd uitgevoerd door het CNR – Istituto per lo Studio degli Ecosistemi.

 

Op het eiland zal je tientallen kerken, kloosters en huizen terug vinden die méér dan 1000 jaar geleden werden gebouwd. Volgens de legende was Isola San Giulio vroeger een onherbergzame rots met allerlei monsters..Tot het jaar 390 …Toen bezocht San Giulio het eiland nadat hij er door een storm, op zijn mantel, terecht kwam. Hij besloot er te blijven en bouwde het eiland om tot een centrum van evangelisatie. Het eiland is nog steeds een bedevaartsoord waar pelgrims de Via del Silenzio e della Meditazione komen bewandelen.

 

De Romaanse kerk is één van de trekpleisters van het eiland samen met het bisschoppelijk paleis en de Benedictijnse abdij dat trouwens nog operationeel is. Het eiland telt heel veel wandelpaadjes die je langs de pracht en praal van het eiland brengen, een heerlijke mix van natuur en door de mens opgerichte gebouwen. Er zijn op het hele eiland maar twee straten te vinden..

Je kan er voor een drankje of hapje altijd terecht in het plaatselijke restaurant van waaruit je een prachtig zicht hebt op het meer.

Je kan voor  4,5 euro met de boot naar het eiland varen (en terug natuurlijk).

Back to top button