DrankenGastronomieUitgelicht

Caffè Espresso ? Macchiato ? Cappuccino? Doppio? De belangrijkste Italiaanse koffievarianten uitgelegd..

In de betere koffiezaak kan je vaak veel verschillende koffievarianten op de kaart aantreffen. Enkele kennen we sowieso maar de anderen zijn vaak onbekend…We hebben ze voor jou één voor één opgelijst..

Caffè Ristretto

Dit is een echt “mini” koffietje…Hooguit twee slokjes..
Er wordt minder vloeistof gebruikt, de helft ongeveer, waardoor de smaak zeer intens en romig is. Soms wordt het bereid door enkel het eerste beetje koffie te gebruiken dat vrij komt bij bereiding van een espresso… De ristretto kan je ook bij ons soms drinken maar voor de echte ristretto moet je eigenlijk in Italië zijn.

                                                                                           

Caffè Corto
De corto telt evenveel cafeïne als de espresso of lungo maar met minder hete drank dan de ristretto. De corto is supergeconcentreerde koffie en meestal met suiker gedronken.

 


Caffè Lungo

Deze  zijn we het meest gewend in België. Eigenlijk is het een espressobereiding met meer water zodat de koffie minder “straf” wordt.

 

 Caffè Espresso 
Dé koffie die Italianen het meest drinken. Deze kleine koffie ontleent zijn naam aan het feit dat hij onder druk “es presso”bereid wordt. Deze koffie drinkt men meestal met veel suiker.

 


Caffè Doppio
Een doodgewone dubbele espresso dus !

                                                                             

Caffè Decaffeinato
Net zoals bij ons bestel je deze in Italië als een “deca”, een caffeinevrije koffie. De caffeïne wordt uit de gemalen koffie gefilterd.


Caffè Macchiato
Macchiato betekent “gevlekt”, dit is een espresso waar een scheutje melk op wordt geschonken. Om duidelijk te maken dat het geen espresso is, giet men er ook nog ongeklopte melk bovenop. De schuimlaag wordt macchiato schiumato genoemd, wat zoveel als gevlekt schuim (latte) betekent

 


Caffè Cappuccino
Deze bevat veel meer melk dan de macchiato en dus sowieso niet “gevlekt”. De cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Het maken van mooie vormpjes in het melkschuim is een echte trend geworden. Opgelet..Een Italiaan zal raar opkijken als je na 11 uur ’s morgens een cappuccino durft te bestellen. Een Italiaan drinkt nooit, echt nooit een cappuccino na 11 uur.. Dit omdat door de hoeveelheid melk erin de spijsvertering wordt tegengewerkt, dus neem na 11 uur maar een espresso..

 


Caffè Corretto
Dit is eigenlijk een beetje de Italiaanse variant van een koffie (espresso) met een paar druppeltjes drank er bij. Meestal zijn die druppeltjes cognac, sambuca of grappa.

 


Caffè Orzo
In Italië ook wel “kinderkoffie” genoemd want het worst gebrouwen van gerst en dus zonder caffeine.

 


Caffè con panna
          
Voor wie het graag echt zoet heeft, koffie met slagroom

Back to top button