GastronomieUitgelicht

Een cappuccino of een latte macchiato ?

Het verschil is eigenlijk heel eenvoudig. Zowel een cappuccino of een latte macchiato hebben als basis espresso en geklopte warme melk. Het verschil zit hem enkel in de verhoudingen en volgorde van bereiding..

Die heerlijke cappuccino bestaat uit espresso (1/3), melkschuim (1/3) en warme melk (1/3). Drie ingrediënten, 3 identieke verhoudingen maken het geheel..

cappuccino of een latte macchiato

De melk wordt eerst op de verse espresso gegoten, daarna het schuim..Uiteraard dient de melk te mengen met de espresso en daarna mixt de schuim met dit mengsel..

Een latte macchiato (letterlijk vertaald “gevlekte melk”) heeft in verhouding met een cappuccino  méér melk.

cappuccino of een latte macchiato

De vers gezette espresso laat men langzaam door de melk(schuim) gieten waardoor die blijft drijven op de warme melk. Zo krijg je de scheiding tussen warme melk onderaan, espresso boven en een beetje melkschuim als uiltieme afwerking..

Koffie heeft een zeer belangrijke rol in de Italiaanse cultuur en is voor veel Italianen een dagelijks ritueel. Koffie wordt in Italië beschouwd als een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven en wordt vaak genomen als onderdeel van een ochtendritueel, na de lunch of na het diner.

Het belang van koffie in de Italiaanse cultuur is zo groot dat het een belangrijke rol speelt in de sociale interacties tussen mensen. Het is niet ongebruikelijk om met vrienden, collega’s of familieleden af te spreken in een koffiebar om bij te praten onder het genot van een espresso of cappuccino.

Back to top button