Cultuur en NatuurToscane

Il Palio paardenrace in Siena

Op 2 juli en 16 augustus kan je jaarlijks terecht voor de Palio in Siena. Dit jaar geen mythische paardenrace in Siena wegens Covid19 maar we nemen je wel mee naar de geschiedenis en folklore rond dit evenement..

CONTRADE
De Palio in Siena is het belangrijkste evenement in deze schitterende Toscaanse stad.  Op de “Piazza del Campo” strijden de verschillende “Contrade” (wijken) uit Siena tijdens deze schitterende paardenrace om de overwinning en eeuwige glorie.

Er zijn 17 “Contrade” binnen de oude vestingsmuren die kunnen deelnemen aan de Palio in Siena. Ieder jaar mogen er 10 aan de start komen, 7 omwille van historische redenen en 3 door loting.  Elke wijk heeft haar eigen embleem en kleuren en is de fiere vertegenwoordiger van haar wijk. Wanneer je tijdens de zomermaanden door de straten van Siena wandelt herken je onmiddellijk in welke “contrade” of wijk je bent. Overal kan je de emblemen en kleuren van de betreffende “contrade” zien..

MIDDELEEUWEN
Reeds in de 6de eeuw zouden er al paardenracen geweest zijn in Siena. Paardenraces die plaats vonden tijdens de Middeleeuwen droegen de naam “Palio alla Lunga” en brachten paard en ruiter van één van de vele toegangspoorten van de stad tot de kathedraal. Een vaandel was de trofee voor de winnaar, vandaar de naam “Il Palio”.

De Palio is sinds 1650 op de Piazza del Campo te vinden. Eerder was deze plaats vooral gekend om zijn stierengevechten. Na het verbod hierop kwam de Palio naar dit mythische plein.

PALIO VOOR HET LEVEN
De Palio is geen alledaags evenement voor de inwoners maar neemt een heel belangrijke plaats in hun leven in. Velen zijn lid van een “Contrada”, nemen op één of andere manier taken op zich om de deelname van hun “Contrada” aan de Palio goed te laten verlopen… Het is een passie, het hele jaar door. De dag na de laatste palio (16 augustus) start men al met de voorbereidingen voor de volgende op 2 juli (volgend jaar).

Tijdens haar lange traditie heeft de Palio zich ontwikkeld tot een groot evenement met heel wat regels en tradities die moeten gerespecteerd worden.

BIJWONEN
Wie begin juli of midden augustus de Palio wil bijwonen kan zich beter goed voorbereiden. Er is geen uniek officieel verkooppunt. Tickets kunnen gekocht worden bij de standhouders die terrassen hebben met zicht op de Palio of via reisburo’s. Je kan ook gewoon naar het centrale deel van de Piazza del Campo gaan om gratis te genieten van het spektakel maar dit kan wel héél erg druk en chaotisch zijn.

Eigenlijk duurt elke Palio 4 dagen. De wedstrijddag is de laatste dag maar de dagen er voor zijn ook zeker een buitenkans om de traditie en folklore mee te pikken tijdens een bezoek aan de stad.

Tijdens de eerste dag gebeurt de “Tratta” of de lottrekking om te bepalen welke Contrades mogen deelnemen. Het is zo dat iedere “Contrade” een jockey (of fantino) mag kiezen maar niet bepalen met welk paard hij kan deelnemen.  Dit gebeurt bij de lottrekking..

Voor de officiële race zijn er 6 testmomenten of testraces, één in de voormiddag en één in de namiddag. De vijfde testrace of de “prova generale” kan je zien op de avond voor de officiële race en de ultieme testrace is op de ochtend van de officiële race. Deze 6de race noemt men ook wel es de “provaccia” (of slechte proef) omdat de jockeys hun paarden niet meer vermoeien en zelfs zonder zadel hun paarden berijden.

THE WINNER TAKES IT ALL
Een niet onbelangrijk detail is dat de ‘’fantino” of jockey niet op het paard moet aanwezig zijn.. Hoezo ? Wel het zou niet de eerste keer zijn dat een paard de wedstrijd wint zonder dat de jockey er nog op zit..

De Winnaar van de Pallo ontvangt de “Drappellone” of een groot beschilderd doek dat uiteraard terecht komt in het clublokaal of museum van de winnende “Contrada”

Back to top button