LazioRome

De Trevifontein in Rome

De Trevifontein in Rome is ontegensprekelijk de meest bezochte fontein in Italië en ver daar buiten. Dit heerlijke kunstwerk werd wereldberoemd dankzij filmregisseur Federico Fellini die tijdens de film La Dolce Vita (1960) de ravissante Anita Ekberg in de fontein liet dansen terwijl  Mastroianni goedkeurend toekijkt..

Iedere dag komen duizenden toeristen de Trevi fontein bezoeken. Aangetrokken door het schitterende majestueuze bouwwerk, het klaterende water en dit allemaal midden in een schtterend plein, Piazza di Trevi. De fontein is ontworpen door Bernini in de 18de eeuw.

De fontein is vernoemd naar “Kruispunt van drie wegen” of “Trevi”. Onder impuls van Paus Clemens XII startte de bouw van de fontein onder leiding van architect Salvi, gebaseerd op de tekeningen van Bernini.

De Trevifontein betekent naast (helaas) soms wat duwwerk voor de beste foto of selfie, ook het gooien van een muntje (over de linkerschouder) in de fontein, met bijgaande wens. Wie dit doet zou zeker nog es terug komen naar Rome.. Wie twee muntjes in de fontein gooit zou zelfs de ware liefde vinden (in Rome zelfs) , en bij drie muntjes komt dat huwelijk toch wel écht dichtbij..

De fontein is ongeveer 27 meter hoog en 22 meter breed met centraal de zeegod Oceanus en onderaan paarden met vleugels en jongere zeegoden. Links en rechts van hme staan twee grote vrouwen uitgebeeld, symbool voor “gezondheid” en “overvloed”

Tijdens pré-coronatijden worden hier iedere dag meer dan 3.000 euro aan muntjes uit het water gevist. Een mooi bedrag dat telkens aan liefdadigheidsprojecten van Caritas wordt geschonken.

Wist je dat er trouwens jaarlijks ongeveer 80 miljoen liter water door de Trevifontein stroomt ?

Hier kom je altijd terug, ook bij je zoveelste bezoek aan Rome..

Back to top button