Evenementen & Geschiedenis & CultuurLazioRome

Spaanse trappen in Rome

De Spaanse Trappen staan op de meeste “to do” lijstjes bij een bezoek aan Rome… Maar waar komt die vreemde naam vandaan ? En wat is er te zien?

De Spaanse Trappen verbinden de Piazza di Spagna met de Pincio heuvel en brengen je naar de Trinità di Monti kerk uit de 16de eeuw. Samen met de Trevi fontein zijn de trappen één van de bekendste stadsgezichten van Rome.

De trappen waren vooral bedoeld om het hoogteverschil tussen de Campo Marzio en Pincio te overwinnen, vooral de Fransen wilden dit omdat de Trinità dei Monti op de heuvel én het klooster er naast Frans was. Ene Gueffier die de Franse Koning diende bij de Heilige Stoel liet bij testament een mooi bedrag na om de trap te laten aanleggen. Na veel geruzie tussen het Vaticaan en de Fransen kon de trap in 7125 voltooid worden. Volledig in travertijn opgetrokken met 135 treden en 2 brede terrassen tussein.

Maar waarom “Spaanse” trappen in Rome ? De enige reden is dat de trappen onderaan grenzen aan de Piazza di Spagna waar de Spaanse ambassade bij de Heilige Stoel gevestigd is. De Fransen daarentegen blijven het halsstarrig de “L’escalier de la Trinité-des-Monts” noemen. Italianen hebben het liever over de “Scalinata della Piazza di Spagna”

Aan de voet van de trappen ken je de Fontana della Barcaccia bewonderen, een eeuw ouder dan de trappen.

Spaanse trappen in Rome
Spaanse trappen Rome

Wie houdt van bloemenpracht kan van half april tot half mei de Spaanse Trappen bewonderen tijdens de Inifiorata wanneer het hele bouwwerk versierd is met azalea’s.

Het is ten strengste verboden om te eten of drinken op de trappen.

Back to top button