LazioRomeUitgelicht

Trastevere wijk in Rome

De Trastevere wijk in Rome, gelegen aan de westelijke oever van de rivier de Tiber, is één van de oudste wijken van de stad en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid.

De naam Trastevere komt van het Latijnse woord “trans Tiberim”, wat “aan de andere kant van de Tiber” betekent. De wijk was oorspronkelijk een gebied buiten de muren van Rome, waar boeren en vissers woonden. In de middeleeuwen groeide de wijk uit tot een belangrijk centrum van handel en ambachten.

Trastevere wijk in Rome
Trastevere in Rome

In de Renaissance was Trastevere een populaire wijk onder kunstenaars en intellectuelen. Veel van de gebouwen en kerken in de wijk dateren uit deze periode, waaronder de prachtige basiliek van Santa Maria in Trastevere, een van de oudste kerken van Rome.

Tijdens de 19e eeuw werd de Trastevere wijk in Rome bewoond door arme arbeidersgezinnen, die in overbevolkte huizen woonden. In de 20e eeuw veranderde Trastevere echter van een sloppenwijk in een trendy wijk met een bohemien sfeer. Tegenwoordig is het een populaire bestemming voor toeristen en lokale bewoners, bekend om zijn smalle straatjes, gezellige pleintjes, levendige bars en restaurants en een bruisend nachtleven.

Trastevere wijk in Rome
Villa Farnesina

Trastevere is ook de thuisbasis van verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Villa Farnesina, een prachtig renaissance-paleis met fresco’s van Raphael en andere beroemde kunstenaars. Het is ook de locatie van de Isola Tiberina, een klein eiland in de Tiber, waar jaarlijks een zomerfestival plaatsvindt.

Trastevere wijk in Rome
Trastevere by night

Kortom, de Trastevere wijk in Rome met haar rijke geschiedenis en een levendige hedendaagse cultuur is een absolute must-see voor iedereen die Rome bezoekt.

Back to top button