Toscane

Bezienswaardigheden voor een trip naar Volterra

Volterra ligt niet zo ver van andere toppers zoals Florence en Siena en is een heel mooi dorp om te bezoeken tijdens je reis in Toscane. Er zijn heel veel overblijfseen uit de Etruskische beschaving terug te vinden samen met natuurlijk Romeinse overblijfselen. Volterra is beroemd omwille van de lokale amacht van het albastsnijden. We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden voor een trip naar Volterra op een rijtje.

Het Romeinse theater van Volterra

Bezienswaardigheden voor een trip naar Volterra
Romeins theater van Volterra

Je kan er genieten van de omgeving aan de uitkijkputen van het Romeinse theater en de thermale baden bezoeken. Het Romeins theater kon plaats bieden aan 2000 mensen en dateert uit de eerste eeuw voor Christus. De overblijfselen zijn nog goed zichtbaar gebleven. Zo zie je de 19 rijen die gebouwd zijn tegen een helling en ook delen van de marmeren kolommen van het podium zijn nog aanwezig. Vlak achter het theater werd in de 4e eeuw een thermencomplex gebouwd Mogelijk was het theater toen al gesloten en werd het podiumgebouw in de thermen geïntegreerd. Pas in 1951 werd een opgraving gehouden waarbij het theater en de gebouwen in de directe omgeving werden blootgelegd.

Via Giacomo Matteotti

De levendige Via Giacomo Matteotti in Volterra is één van de mooiste straten in de stad die natuurlijk heel wat souvenirwinkels en winkels met lokale specialiteiten telt. Er zijn in deze straat ook heel wat heerlijke restaurants te vinden.

Piazza dei Priori

Bezienswaardigheden voor een trip naar Volterra
Pallazo dei Priori

Gelegen in het hart van Volterra en omgeven door belangrijke historische gebouwen. Op dit middeleeuwse plein zie je het imposante Palazzo dei Priori, één van de oudste Toscaanse stadhuizen in de regio. Daarnaast er tegenover het beroemde Palazzo Pretorio, omwille van de Torre del Porcellino die zijn naam dankt aan het beeldhouwwerk van een varken.

Kathedraal van Volterra

Bezienswaardigheden voor een trip naar Volterra
Kathedraal van Volterra

Achter de Piazza del Priori, op Piazza San Giovanni, staat de kathedraal Santa Maria Assunta of Duomo van Volterra. Het belangrijkste religieuze gebouw dat je in Volterra kan zien. Deze kerk, met een sobere façade, werd herbouwd na de aardbeving die een groot deel van Volterra in 1117 verwoestte. Voor de kathedraal zie je een achthoekige doopkapel uit de 13e eeuw, waarin een doopvont uit de Renaissance te zien is.

Archeologisch park Enrico Fiumi

Bezienswaardigheden voor een trip naar Volterra

Vlakbij de Porta all’ Arco, aan de Viale dei Ponti, ligt Piazza Martiri della Liberta. Dit biedt het beste uitzicht op Volterra en toegang biedt tot het archeologische park Enrico Fiumi. Tijdens opgravingen in dit gebied, waar de oude Etruskische en later Romeinse akropolis lag, zijn de overblijfselen van verschillende Etruskische tempels en een Romeins waterreservoir gevonden.

Medici fort in Volterra

Bezienswaardigheden voor een trip naar Volterra
Medici fort in Volterra

Het Medici fort gebouwd in 1474 in het hoogste deel van Volterra en kreeg zijn naam door de machtige en invloedrijke Medici-familie. Dit enorme fort werd gebruikt om zijn grondgebied in Toscane te verdedigen. Je kan slechts een deeltje bezoeken. Ondanks zijn naam dateert de oorsprong van het fort vóór het overwicht van de Medicis . Er werd ook een tweede fort gebouwd in 1474. De twee forten zijn met elkaar verbonden door een stenen “vliesgevel”. Het fort wordt momenteel gebruikt als een gevangenis. Daardoor zijn toeristische bezoeken beperkt tot een paar dagen en een klein deel van de gebouwen.

Beeldhouwwerk La Boldria

Bezienswaardigheden voor een trip naar Volterra
La Boldria

Waneer je de stad verlaat via de SS68 zie je het beeldhouwwerk La Boldria, gemaakt door de beeldhouwer Mauro Staccioli. Dit maakt deel uit van een reeks geometrische sculpturen die in harmonie samengaan met de fantastische natuurlijke landschappen van de omgeving

Back to top button