Toscane

Verken verrassend Empoli en omgeving

Empoli is minder bekend maar wel de moeite waard om te bezoeken tijdens de reis in Toscane. De stad is omringd door vele olijf- en wijngaarden. Denk aan andere leuke steden om te bezoeken zoals Castelfiorentino, Montaione en Montespertoli. Verken Empoli en omgeving en ontdek een bruisende Toscaanse stad.

Hoe bereik je Empoli met de trein of auto

Het station van Empoli is een belangrijk spoorwegknooppunt dat wordt bediend door de twee lijnen Florence – Pisa en Empoli – Siena. Vanuit Florence bereikt u Empoli in slechts 30 minuten en vanuit Pisa in 40 minuten, met een frequentie van ongeveer drie treinen per uur. Daarnaast vanuit Siena is Empoli in een uur te bereiken. Raadpleeg de dienstregeling van de treinen: www.trenitalia.com

Met de auto vanaf de A1 Autostrada del Sole en de A12 Autostrada volg je de borden naar de Strada di Grande Comunicazione ‘Florence-Pisa-Livorno – FI.PI.LI. in de richting van Pisa-Livorno voor degenen die vanuit Florence komen, in de richting van Florence voor degenen die vanuit Pisa of Livorno komen. Om het centrum te bereiken neemt u de afrit ‘Empoli Est’. Vervolgens de afrit ‘Empoli’ om het centrum te bereiken.

Wandelen Binnen de stadsmuren van Empoli

De vier stadsmuren die tussen de 12de en 19de eeuw Empoli verdedigden vormen de hudige vierhoek van het oude centrum om te bezoeken.
De Via Cosimo Ridolfo is vlakbij waar vroeger het zout vanuit Volterra Empoli bereikte en in het Zoutpakhuis opgeslagen werd. Daar vind je nu het Museo del Vetro. Via del Giglio was altijd een mengelmoes van kleine fabriekjes en winkels en dankt haar naam aan de Albergo del Giglio. Hier aanwezig sinds de 15de eeuw. Wanneer je langs de Via Giuseppe del Papa verder wandelt zie je enkele mooie woningen. Waar de betere burgerij vroeger woonde en handel dreef. De sporen van de 14de eeuwse stadsmuren in de Via delle Murina of tussen Piazza del Popolo en Via Cavour kan je vinden waar ook de Frati torens nog staan.

Fietsen in en rond Empoli

Het Arno-fietspad is een fietsroute van 220 km. Ze volgt de afdaling van de rivier volgt vanaf de bron op de berg Falterona tot aan de monding in Marina di Pisa. Het stuk dat het gebied van Empoli is een vlakke route van 13 kilometer Je kan genieten van een prachtig uitzicht op de rivier de Arno. Perfect voor een fietstocht tijdens je vakantie en ook geschikt voor mensen zonder enige voorbereiding.

Streekproducten uit Empoli

Witte wijn uit Empoli

De DOC Bianco dell’Empolese-wijn wordt geproduceerd op de heuvels van Empoli en in alle gemeenten van het Empoli-gebied. Het wordt verkregen uit Trebbiano Toscano-druiven , de belangrijkste wijnstok van de regio waaruit talrijke Toscaanse DOC-wijnen worden geboren.

De oogst van de witte druiven vindt plaats na die van de rode druiven, waardoor het fruit volledig kan rijpen. Wijn wordt meestal geproduceerd via een snel wijnbereidingsproces : het druivensap wordt in feite onmiddellijk geëxtraheerd om de schillen niet te laten gisten. Hierdoor wordt een lichte, delicate en geurige wijn verkregen die jong gedronken kan worden, bij voorkeur binnen 1 jaar na de oogst.

De witte wijn van Empoli is ideaal bij vis- en groentegerechten, panzanella, marzolinokaas, paling en gebakken artisjokken . Dan is er nog de zoete versie, de Bianco dell’Empolese Vin Santo DOC, uitstekend om een ​​goede maaltijd mee af te ronden!

Artisjok uit Empoli

Verken Empoli en omgeving
Typische artisjok uit Empoli

Bekend in Toscane sinds 1800, toen de botanicus Ottaviano Tozzetti de verschillen vaststelde tussen de “violette” artisjok en de “Empolese” artisjok. Het typische product van dit gebied onderscheidt zich door de afwezigheid van doornen en door de late productie tussen maart en juni.

Het heeft een intense smaak, een evenwichtige zoete en bittere toon en een bijzonder malse en compacte consistentie. Het is het resultaat van teelt en van de specifieke klimatologische omstandigheden in het Empoli-gebied. Vergeleken met andere artisjokken op de markt heeft de Empoli-artisjok bladeren die in een rozet zijn gerangschikt. Mooi glanzend groen aan de bovenkant en groen/grijs aan de onderkant. Elk jaar, tussen april en mei , is het mogelijk om dit lokale product te proeven tijdens het traditionele Empolese Artisjokfestival .

De beroemde ijsjes van Empoli

Na de oorlog transformeerde de familie Bagnoli uit Empoli een zuivelbar tot een ambachtelijke werkplaats genaamd ‘Sammontana’, de naam van dezelfde boerderij die hen van melk voorzag. In de jaren zestig werd de nieuwe Sammontana fabriek gebouwd. Tot op vandaag is het hoofdkwartier in Empoli gelegen.

Musea in Empoli om te bezoeken

Museo Civico di Paleontologia van Empoli

Dit museum vertelt over de geologie van het gebied en kost 5 euro voor een bezoek of 3 euro voor kinderen en mindervaliden. Je ziet er fossielen en gesteenten van over de hele wereld. Samen documenteren ze de laatste 2 miljard jaar van de geschiedenis van de aarde. De belangrijkste vondsten die tentoon gesteld zijn bestaan uit fossielen die op verschillende Toscaanse locaties opduiken.

Verken Empoli en omgeving
Empoli stadscentrum

Glasmuseum van Empoi (Museo del Vetro)

Dit museum is gevestigd in de Magazzine del Sale of Zoutpakhuis.Eén van de oudste gebouwen in de stad uit 1365. Hier was ooit een zoutmolen nabij de Arno rivier, en werd het zout afkomstig uit de zoutpannen van Volterra bewaard. Daarna werd het verdeeld naar Florence en omliggende dorpen en steden.

Het tentoonstellingstraject van het Glasmuseum van Empoli vertelt over de glasindustrie die de identiteit van Empoli sterk heeft gemarkeerd. Zowel op het gebied van stadsplanning als lokale economische ontwikkeling.

Op de begane grond zie je de geschiedenis van de eerste producties van groen glas in Empoli en de verwerkingsfasen . De tentoongestelde voorwerpen (flessen, flacons, mandflessen, glazen) zijn voorwerpen die tientallen jaren lang Italiaanse keukens, huizen, tafels en kelders hebben bevolkt. Ze domineerden het dagelijkse leven in Italië van de afgelopen eeuw.
Je ziet er verder de evolutie van de glasproductie in Empoli van handmatige tot semi-automatische verwerking, tot uiteindelijk gemechaniseerde verwerking.

Verken Empoli en omgeving
Museo del Vetro

Het tweede deel van de tentoonstellingsroute, op de bovenverdieping, is gewijd aan de verwerking van artistiek glas , Italiaans artistiek vakmanschap uit de jaren dertig. Tafelserviezen en meubels in groen glas, populair tot de jaren zeventig met creaties in wit en gekleurd glas en kristal. Niet alleen in Italië maar ook in het buitenland was er veel interesse in de glasindustrie en haar producten uit Empoli.

Beat muziekfestival in Empoli

In het Serravalle Park kan je jaarlijks eind augustus genieten van één van de populairste muziekevenementen in Toscane, het Beat Festival. Bijna 100.000 bezoekers komen hierop af en naast bekende DJ’s en groepen kan je ook eten aan de talrijke foodtrucks of genieten van een artisanaal biertje van de vele kleine brouwerijen die Empoli en omgeving rijk zijn.

Kerstsfeer opsnuiven in Empoli

Verken Empoli en omgeving
Kerstsfeer in Empoli

Wie Toscane tijdens de Kerstperiode bezoekt moet zeker eens naar Empoli. Met lichtspektakel worden de belangrijkste gebouwen in kerstsfeer gedompeld. De Piazza Farinata degli Uberti krijgt met de “grote sneeuwval” een wel heel winters karakter in zachtere temperaturen. Op de Piazza della Vittoria wordt een kerstmarkt gehouden met ambachtelijke producten, en uiteraard warme chocomelk !

.

Back to top button