Toscane

Laat je verrassen door Montespertoli in Toscane

Het Toscaanse Montespertoli in de provincie Florence brengt je een beetje terug naar de middeleeuwen met de typische oude stadsmuren, smalle steegjes en middeleeuwse woningen. Laat je verrassen door Montespertoli in Toscane

Laat je verrassen door Montespertoli in Toscane

Ligging van Montespertoli in Toscane

Gelegen tussen Florence, Siena en Volterra, direct aan de Via Francigena heeft Montesperto altijd een belangrijke handelspositie gehad in deze regio. De kastelen die de Florentijnse adel bouwden in de heuvels kan je nu nog steeds zien.

Montespertoli als wijnhoofstad van de “Vino Rosso”

Al eeuwenlang is Montespertoli een gebied waar wijn geproduceerd wordt. De uniforme heuvelrug, vruchbare grond en een ideaal klimaat vormen de ideale mix hiervoor. De adellijke families waren zich vlug hiervan bewust en verbouwden druiven op hun landgoed. Zo ontstond beetje bij beetje de “hoofdstad van de vino rosso” en de Chianti Montesportoli. In het wijnmuseum kan je de geschiedenis van het wijn maken bekijken en uiteraard proeven.

Castello di Sonnino produceert al twee eeuwen wijn en olijfolie en is nog steeds eigendom van de familie Sonnino. Je kan er rondleidingen krijgen en uiteraard proeven van overheerlijke wijn en olijfolie. Castello di Sonnino combineert traditionele Chianti-druivensoorten (Sangiovese en Canaiolo) met Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon voor hun Chianti Montespertoli DOCG.

Laat je verrassen door Montespertoli in Toscane
Castello di Sonnino

Elk jaar in mei is er het wijnfestival Mostra del Chianti Montespertoli. Het festival duurt een week en is gewijd aan de wijnen van Chianti Montespertoli en Chianti Colli Fiorentini. Laat je verrassen door Montespertoli in Toscane en haar heerlijke wijnen.

Mooie pleinen en kerken van Montespertoli

De Piazza del Machiavelli is het belangrijkste plein met de Chiesa di Sant’Andrea waar een drieluik van de Madonna met de heiligen hangt uit de late 13de eeuw. Eén van de beroemdste inwoners van Montespertoli was de tenor Amadeo Bassi en het museum dat aan hem gewijd is kan je aan de overkant bezoeken.

Laat je verrassen door Montespertoli in Toscane
Piazza del Macchiavelli

De Pieve di San Piero in Mercato is één van de oudste kerken in de Val d’Elsa. De groene en witte marmeren decoratie is typerend voor de Florentijns-romaanse kerkarchitectuur; de klokkentoren heeft originele kenmerken uit de 15e eeuw.

Back to top button