Evenementen & Geschiedenis & CultuurGeschiedenisGeschiedenis van ItaliëLombardijeMilaanNoord -ItaliëNoord-Italië

De moderne geschiedenis van Milaan

Het hedendaagse Milaan beter begrijpen betekent ook haar recente geschiedenis kennen. We nemen je mee in de moderne geschiedenis van Milaan, hoofdstad van de welvarende regio Lombardije, aan het begin van de 20ste eeuw tot heden.

De moderne geschiedenis van Milaan : De 20e eeuw

1900-1945

Aan het begin van de 20e eeuw was Milaan een belangrijk centrum van de Italiaanse industrie en handel. De stad was één van de belangrijkste producenten van textiel, machines en chemicaliën in Italië. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Milaan een belangrijk centrum van de Italiaanse oorlogsindustrie. Na de oorlog werd de stad een belangrijk centrum van de Italiaanse arbeidersbeweging en politiek.

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd Milaan een belangrijk centrum van de Italiaanse fascistische beweging. De stad was de thuisbasis van de fascistische partij en de belangrijkste kranten van de beweging. In 1906 werd de wereldtentoonstelling van Milaan gehouden, die een belangrijke mijlpaal was in de geschiedenis van de stad.

moderne geschiedenis van Milaan
Het plein voor La Scala in 1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Milaan zwaar gebombardeerd door de geallieerden. De stad leed aanzienlijke schade en duizenden mensen kwamen om het leven. Na de oorlog werd Milaan herbouwd en werd het een belangrijk centrum van de Italiaanse economie en cultuur.

1945-2000

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw groeide Milaan uit tot een belangrijk centrum van de Italiaanse mode-industrie. De stad werd de thuisbasis van veel beroemde modeontwerpers en merken, waaronder Giorgio Armani, Versace en Prada. In de jaren zeventig en tachtig werd Milaan ook een belangrijk centrum van de Italiaanse designindustrie.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd Milaan een belangrijk centrum van de Italiaanse financiële sector. De stad werd de thuisbasis van veel grote banken en financiële instellingen, waaronder UniCredit, Intesa Sanpaolo en Banca Popolare di Milano.

De moderne geschiedenis van Milaan : De 21e eeuw

2000-2010

In de jaren 2000 streek de Italiaanse technologie-industrie in de stad neer. De stad werd de thuisbasis van veel grote technologiebedrijven, waaronder IBM, Microsoft en Google. In 2015 is er de wereldtentoonstelling van Milaan,die een belangrijke mijlpaal was in de moderne geschiedenis van Milaan

2010-heden

In de afgelopen jaren is Milaan uitgegroeid tot een belangrijk centrum van de Italiaanse start-upscene. De stad is de thuisbasis van veel innovatieve start-ups en incubators, waaronder PoliHub en Talent Garden. In 2015 zet de Expo van Milaan de stad in het middelpunt van de belangstelling. De World Expo richtte zich op het thema “Voedsel voor de planeet, energie voor het leven”.

moderne geschiedenis van Milaan
World Expo Milaan in 2015

In 2019 werd Milaan de thuisbasis van de Winteruniversiade, een internationaal sportevenement voor studenten. Het evenement werd gehouden in februari en maart en trok duizenden atleten en toeschouwers uit de hele wereld.

In de afgelopen jaren heeft Milaan ook een belangrijke rol gespeeld in de Europese politiek. De stad was één van de belangrijkste centra van de Europese Unie en de thuisbasis van veel belangrijke Europese instellingen, waaronder de Europese Centrale Bank en de Europese Investeringsbank. De moderne geschiedenis van Milaan gaat elke dag verder.

Back to top button