Evenementen & Geschiedenis & CultuurGeschiedenisGeschiedenis van ItaliëLombardijeMilaanNoord -ItaliëNoord-Italië

Leonardo Da Vinci in Milaan

Eén van de meest tot de verbeeldings sprekende Italianen is ongetwijfeld Leonardo da Vinci. Hij bracht in totaal ongeveer 22 jaar van zijn leven door in Milaan. In deze periode creëerde hij enkele van zijn meest beroemde werken van kunst en wetenschap. We gaan dieper in op Leonardo Da Vinci in Milaan en zijn belangrijkste werken en zijn nalatenschap.

22 bijzondere jaren in Milaan

Leonardo Da Vinci in Milaan
Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci kwam in de vroege jaren 1480 naar Milaan na ongeveer een decennium in Florence te hebben gewerkt en bekendheid te hebben verworven als kunstenaar. Hij woonde twee keer in de Lombardische hoofdstad, in totaal ongeveer 22 jaar, waarin hij enkele van zijn meest beroemde werken van kunst en wetenschap creëerde.

Belangrijkste werken van Leonardo da Vinci in Milaan

Tijdens zijn verblijf in Milaan creëerde Da Vinci enkele van zijn meest beroemde werken van kunst en wetenschap. Hieronder staan enkele van zijn belangrijkste werken:

Het Laatste Avondmaal

Leonardo Da Vinci in Milaan
Het Laatste Avondmaal van Da Vinci

Eén van de meest beroemde werken van Da Vinci is Het Laatste Avondmaal, een muurschildering in de Santa Maria delle Grazie van Milaan. Het schilderij toont Jezus en zijn twaalf apostelen tijdens het Laatste Avondmaal. Het werk is geschilderd met tempera op gips en is ongeveer 460 cm × 880 cm groot. Het schilderij is één van de meest beroemde werken van de Renaissance en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan.

De Maagd op de Rotsen

Leonardo Da Vinci in Milaan
Maagd op de Rotsen door Da Vinci

Een ander beroemd werk van Da Vinci is De Maagd op de Rotsen, een schilderij dat zich momenteel in de National Gallery in Londen bevindt. Het schilderij toont de Maagd Maria met het kind Jezus en Johannes de Doper in een rotsachtig landschap. Het schilderij is geschilderd met olieverf op paneel en is ongeveer 189,5 cm × 120 cm groot.

De Codex Atlanticus

De Codex Atlanticus is een verzameling van tekeningen en aantekeningen van Da Vinci over verschillende onderwerpen, waaronder wiskunde, architectuur, techniek en astronomie. Het is één van de belangrijkste werken van Da Vinci als wetenschapper. Het bevat enkele van zijn meest beroemde tekeningen, waaronder de Vitruviusman.

Leonardo Da Vinci in Milaan
Vitruvius man

Nalatenschap van Leonardo da Vinci in Milaan

De nalatenschap van Da Vinci in Milaan is nog steeds voelbaar in de stad. Naast zijn beroemde werken van kunst en wetenschap, heeft Da Vinci ook bijgedragen aan de architectuur en het ontwerp van de stad. Zijn nalatenschap is te zien in de vele gebouwen en monumenten die hij heeft ontworpen of waar hij aan heeft gewerkt, waaronder de kerk van Santa Maria degli Angeli en de Porta Ticinese.

Leonardo Da Vinci in Milaan
Porta Ticinese in Milaan

Back to top button