
Santa Maria delle Grazie in Milaan
De Santa Maria delle Grazie in Milaan (Onze-Lieve-Vrouw van Genade) is een kerk, met bijbehorend klooster uit 1492, die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De kerk dankt deze status aan het fresco van Leonardo da Vinci, voorstellende Het Laatste Avondmaal, dat zich in de refter van het bij de kerk behorende klooster bevindt.
Het Laatste Avondmaal is één van de meest bekende en beroemde kunstwerken ter wereld en toont het moment waarop Jezus Christus zijn laatste avondmaal deelt met zijn discipelen voordat hij wordt gekruisigd. Het fresco is geschilderd op de muur van de eetzaal van het klooster en beslaat de hele muur. Het is bijna 9 meter breed en 4,5 meter hoog.
Het fresco is gemaakt tussen 1495 en 1498 en Leonardo gebruikte een techniek genaamd secco, waarbij hij op de droge muur schilderde in plaats van op de natte pleisterlaag. Hierdoor is het schilderij door de jaren heen erg gevoelig geworden voor verval en beschadiging. Het werk is verschillende keren gerestaureerd om het te behouden en is sinds 1980 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
De Santa Maria delle Grazie in Milaan werd, samen met een Dominicaans klooster, gesticht door Francesco Sforza, Hertog van Milaan. De hoofdarchitect van het gebouw was Guiniforte Solari. De apsis van de kerk wordt toegeschreven aan Donato Bramante.
In 1943 werd het complex voor een groot deel in de as gelegd, ten gevolge van geallieerde bombardementen.
De muur met daarop Het Laatste Avondmaal bleef staan, ook omdat deze uit voorzorg met zandzakken was verzwaard.