Cultuur en NatuurLombardijeMilaanRegio's en StedenStedenUitgelicht

Santa Maria delle Grazie in Milaan bezoeken

Eén van de bezienswaardigheden in Milaan (vrij vertaald : Onze-Lieve-Vrouw van Genade). Deze kerk, met bijbehorend klooster uit 1492, is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Indien je met de metro reist kan je de Santa Maria delle Grazie in Milaan bezoeken door uit te stappen aan de Cadorna halte (metrolijnen M1 en M2)

Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci

De kerk dankt deze status aan het fresco van Leonardo da Vinci, Het Laatste Avondmaal, dat zich in de refter van het bij de kerk behorende klooster bevindt.
Het Laatste Avondmaal is één van de meest bekende en beroemde kunstwerken ter wereld en toont het moment waarop Jezus Christus zijn laatste avondmaal deelt met zijn discipelen voordat hij zal worden gekruisigd. Het fresco is geschilderd op de muur van de eetzaal van het klooster en beslaat de hele muur. Het is bijna 9 meter breed en 4,5 meter hoog.

Het fresco is gemaakt tussen 1495 en 1498 en Leonardo gebruikte een techniek genaamd secco, waarbij hij op de droge muur schilderde in plaats van op de natte pleisterlaag. Hierdoor is het schilderij door de jaren heen erg gevoelig geworden voor verval en beschadiging. Het werk is verschillende keren gerestaureerd om het te behouden en is sinds 1980 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Stukje geschiedenis van de Santa Maria delle Grazie

De Santa Maria delle Grazie in Milaan werd, samen met een Dominicaans klooster, gesticht door Francesco Sforza, Hertog van Milaan. De hoofdarchitect van het gebouw was Guiniforte Solari. De apsis van de kerk is het werk van Donato Bramante.

In 1943 werd het complex voor een groot deel in de as gelegd, ten gevolge van geallieerde bombardementen. De muur met daarop Het Laatste Avondmaal bleef staan, ook omdat deze uit voorzorg met zandzakken was verzwaard.

Santa Maria delle Grazie in Milaan bezoeken

De toegang is volledig gratis. de kerk van bezocht worden van maandag tot zaterdag van 9 tot 12u30 en van 15u30 tot 17u50. Op zondag tussen 16u en 17u50

Back to top button