Cultuur en NatuurRegio's en StedenToscaneUitgelicht

Maremma (Toscanië), het bezoeken waard….

Helemaal in het zuiden van Toscane ligt de Maremma streek. Een streek met een bijzondere geschiedenis, een prachtige omgeving met mooie uitzichten en ook nog eens heerlijke stranden waar je kunt genieten van alle ingrediënten van een perfecte zonvakantie.

Maremma is één van de laatste bastions van het authentieke Toscanië, niet onmiddellijk de grootste trekpleister voor toeristen maar zeker een bezoek waard voor wie ver weg van alle toerisme een écht stukje authentiek Toscanië wil bezoeken.

Maremma is niet de optelsom van hoogstaande architectuur of landschappen. Nee, maar het straalt allemaal bescheidenheid uit, niettemin er prachtige stranden en dorpjes terug te vinden zijn.

 

Hondenliefhebbers zullen de naam Marremma misschien kennen..Inderdaad de Maremmer berghond is een grote mooie hond die in deze streek vooral gebruikt werd om schapenkuddes te bewaken.

Maremma is ook bekend van zijn warmwaterbronnen in Saturnia en het stadje Pitigliano waar enkele jaren geleden een wereldwijde commercial voor Fiat gedraaid werd

Maremma tracht je best niet te bezoeken met het openbaar vervoer, wie zelf niet met de wagen door Italië trekt huurt best een auto om deze streek te bezoeken.

Er is op het internet wel wat info te vinden over Maremma maar de beste tips krijg je meestal bij de locals. De tijden dat niemand in ruraal Italië een woordje Engels sprak liggen gelukkig achter ons. Zeker de generatie jonger dan 50 jaar kan zich behoorlijk uit de slag trekken in Engels of soms Frans.

Eén van de meest onderschatte troeven van Maremma zijn haar mooie stranden. Wie in Toscanië op zoek gaat naar propere, mooie stranden zal hier zeker zijn gading vinden.

 

De Maremma regio is niet de plek om terug te vallen op Toscaanse klassiekers zoals de “pappa al pomodoro” of de “ribollita” met Chianti.. De lokale bevolking heeft haar eigen keuken die zijn oorsprong vindt in haar geschiedenis en ligging. Maremma was vroeger moerasgiebied waar malaria welig tierde.

De lokale gerechten zijn hartig maar bescheiden. Acquacorta is een groentensoep (letterlijke vertaling is “gekookt water”) of “budino di ricotta, een heerlijk dessert gemaakt met brood, ricotta en suiker.

In de heuvels van Monte Amiata werd vroeger het dure graan vervangen door hazelnoten, terwijl langs de kust vis gestoofd of gebakken werd met groenten.

Land inwaarts vinden we Poggio Murella waar enkel slakken te vinden waren voor de lokale bevolking. Heerlijke gerechten met slakken kan je nog altijd vinden tijdens de “Sagra della Lumaca” die ieder eerste weekend in Juni gehouden wordt.

In Maremma kan je proeven van de lokale Morellino di Scansano wijn.  Een krachtige wijn die een leuk alternatief is op Chianti wijnen uit de streek.

Back to top button