Wat is pinsa ?
Pinsa is een traditioneel Italiaans platbrood dat zijn oorsprong heeft in het oude Romeinse rijk. Het was destijds een populaire maaltijd onder de armen, omdat het goedkoop was en gemaakt kon worden met ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar waren.
De naam “pinsa” komt van het Latijnse woord “pinsere”, wat “kneden” betekent. Het deeg van pinsa werd gekneed met water, bloem en verschillende granen en kruiden om het smaak te geven.
Met de komst van pizza verloor pinsa echter geleidelijk aan populariteit en raakte het bijna vergeten. In de afgelopen jaren is het echter opnieuw opgedoken in de Italiaanse keuken en is het deeg geperfectioneerd met moderne technieken om het lichter en krokanter te maken.
Tegenwoordig wordt pinsa vooral geassocieerd met de Lazio-regio in Italië, waar het nog steeds een populaire lekkernij is. Het wordt geserveerd met verschillende toppings, van klassieke Margherita tot meer creatieve combinaties met groenten en kazen.
Hieronder vindt u een eenvoudig recept voor pinsa
Ingrediënten voor pinsa deeg:
500 g bloem (type “00”)
250 g water
100 g moederdeeg (optioneel)
10 g zout
10 g extra vierge olijfolie
Ingrediënten voor de pinsa toppings:
gepelde tomaten (gezeefd en gekruid naar smaak)
mozzarella
Prosciutto crudo
Rucola
Parmezaanse kaas
Extra vierge olijfolie
Bereiding
Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het moederdeeg toe, als je dat gebruikt. Voeg het water toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg het zout en de olijfolie toe en kneed het deeg gedurende ongeveer 10 minuten, totdat het glad en elastisch is.
Laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plaats, totdat het in volume is verdubbeld.
Verdeel het deeg in stukken van ongeveer 200 g en rol ze uit tot platte schijven. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk het deeg met de gepelde tomaten en beleg met de mozzarella en prosciutto crudo.
Bak de pinsa in een voorverwarmde oven op 250°C gedurende 10-12 minuten, totdat het deeg goudbruin en krokant is.
Garneer de pinsa met rucola, parmezaanse kaas en een scheutje extra vierge olijfolie. Serveer direct en geniet ervan!