Interviews & TipsOnze InterviewsTi Amo Italia

Canan Adiyil (Mikele-Adiyil) : Italië is en blijft het modeland bij uitstek

De Gentse modeontwerpster Canan Adiyil gooit hoge ogen met haar kledingmerk “Mikele-Adiyil”, vrouwelijk en stijlvol met een stoer kantje. Haar collectie is te vinden in binnen- en buitenland. Inspiratie voor haar handgemaakte creaties haalt ze voor een stuk uit Italië, het absolute modeland voor Canan.

Canan, kom je vaak in Italië ?
Ja, maar nog altijd minder dan ik zou willen…Het is wel zo dat vaak vergaderingen met bedrijven van buiten Europa in Milaan worden gehouden. Dus ik ben wel vaak in Milaan en maak er dan ook gebruik van om enkele dagen langer te blijven. Heerlijke stad !

Enkel Milaan ?
Neen, natuurlijk niet. Maar door mijn drukke agenda (Canan runt verschillende bedrijven) lukt het me nooit om lange vakantieperiodes in te plannen. Dus ben ik meer de “citytrip” reiziger en dan nog meestal in combinatie met zaken.  Mijn andere favoriete bestemming is Rome.  Het is als een groot openlucht museum. Je bent nog maar net bekomen van wat je in de ene straat aantreft aan cultuur en geschiedenis en om de hoek loert al de volgende verrassing. En dit niet alleen op de meest gekende plaatsen of straten.. In Rome kan ik echt wegdromen naar lang vervlogen tijden.

Mikele-Adiyil

Je verovert met MIKELE-ADIYIL fashion de modewereld. Hoe omschrijf je zelf de stijl van kledij die je op de markt brengt?
Zeer vrouwelijk en stijlvol maar met een stoer kantje, dat is een bewuste keuze die ik gemaakt heb omdat ik wil dat iedere vrouw zich zelfzeker, mooi maar vooral sterk voelt. Ik wil een sfeer en gevoel scheppen waarbij zelfs in een “bad moment” een vrouw zich elegant voelt en kracht uitstraalt. Mijn collectie bestaat vooral uit tijdloze stukken die je jarenlang onbeperkt kan combineren.

Mikele-Adiyil
Mikele-Adiyil

Je toont dat zelf ook regelmatig op je social media, niet ?
Ik probeer regelmatig foto’s van mezelf te  posten op Instagram,  in het begin was dat een ongemakkelijk drempel  die ik moest overwinnen maar ik probeer aan te tonen dat er geen leeftijd staat op mijn stukken, met succes volgens mijn klanten

Mikele-Adiyil

Waar zijn uw ontwerpen momenteel te koop ?
We praten met een  investeerder die gepokt en gemazeld is in de mode en die een exclusiviteit voo de Aziatische markt wil. Daarnaast liggen mijn stukken in Monaco, , de Benelux uiteraard, we starten op in Spanje en uiteraard kan je onine bestellen.

Dat is toch al een vrij aardige markt ?
We zijn nog een vrij jong label  en nog in volle groei, door de Covid pandemie is alles een beetje vertraagd natuurlijk maar het gaf ons de tijd om nieuwe ideetjes te ontwikkelen.

Mikele-Adiyil

Aha, breaking news ?
Haha, ja.. Binnen een maand  zal mijn sport collectie op de markt komen, dit wordt geen fitness collectie maar eerder eer trendy vrijetijd/sport kledij waarmee je gewoon de straat op kan, uw boodschappen mee kan doen enz… Ik kijk er enorm naar uit, het zal ook een andere prijsklasse zijn die veel toegankelijker is, maar nog altijd van zeer hoge kwaliteit, dat blijft de rode draad in ons merk.

Italië is hét land van de mode, op welke manier inspireert het je in je werk ?
Ja ook voor mij is en blijft Italië hét absolute modeland. Voor mij heeft Frankrijk en modestad Parijs zijn plaats tussen andere wereldsteden maar Milaan en Italië zijn toch van een ander niveau.
Kijk es rond waar je ook bent in Italië, iedere vrouw kleedt zich op, wil verfijnd en verzorgd voor de dag komen.

Mikele-Adiyil

En Milaan blijft een inspiratiebron natuurlijk, gewoon rondlopen in Milaan brengt mij op zoveel ideeën, het is een onbeschrijflijk gevoel. Milaan ademt gewoon mode.

Als ik ’s morgens op een Milanees terrasje geniet van een kop koffie en zie hoe de Italiaanse vrouwen die zich naar het werk begeven in hun eindeloze, eenvoudige, alledaagse maar heerlijke combinaties en modetrends…Mooi toch? Of ’s avonds in de bar of restaurant, piekfijn verzorgde mannen en vrouwen..

De toeristen haal je er dan zo uit ?
Mja misschien wel. Maar het is ook een absolute misvatting dat men veel geld moet spenderen om goed gekleed te zijn ? Je kan heel stijlvol gekleed lopen voor weinig geld. Af en toe investeren in een stuk om de rest van je outfit een upgrade te geven is méér dan voldoende.

Zijn je werken al te koop in Italië ?
Door de Covid19 perikelen die natuurlijk nog zwaardere wonden hebben geslagen in Italië dan bij ons is alles vertraagd. Normaal gezien komen we binnenkort met onze collectie Mikele-Adiyil in een multibrand keten te liggen.

Welke Italiaanse ontwerper springt er beetje uit voor jou momenteel ?Moeilijk er maar één op te noemen, er zijn er zoveel kleintjes die nog geen grote naam hebben maar prachtig werk leveren. De grote namen ontwerpen bijna niet meer zelf maar hebben ontwerpers in dienst die vroeger in andere andere grote modenuizen hebben gewerkt.

Mikele-Adiyil

Hoe kan je uw brand eigenlijk onderscheiden van de vele anderen ?
Mijn collectie wordt per stuk gemaakt en is bijna volledig handwerk. Zo krijgt ieder stuk zijn eigen verhaal, identiteit.  Een klant kan elk stuk volledig aan haar wensen laten aanpassen of een andere kleur geven…Zolang het ontwerp op zich niet verandert hebben we daar geen probleem mee, integendeel het is onze toegevoegde waarde.

Je bent niet enkel bezig met het eindresultaat van je creaties maar ook met wat er achter de facade gebeurt ?
Een deel van mijn productie voor Mikele-Adiyil is in het buitenland omdat we daar soms korter op de bal kunnen spelen inzake grondstoffen, machinepark, geschoold personeel.. Voor mij is het extreem belangrijk om eerlijke productie te garanderen. De mensen moeten correct betaald worden, normale uurroosters hebben en dit in mooie ateliers. Ik kan het echt niet begrijpen hoe nog zoveel grote merken op zo’n grote schaal mensen en ja ook kinderen uitbuiten. Hoe kan je ’s morgens nog voor de spiegel staan ?

Mooi zo Canan, we verwijzen graag naar je website www.mikele-adiyil.com voor meer informatie !

Back to top button