Regio's en StedenStedenUitgelichtValle d'Aosta Trentino

Valle d’Aosta en het dak van Europa

Valle d’Aosta is de kleinste regio in Italië; in het Noordwesten bevindt het zich tussen Frankrijk en Zwitserland.

Hier vinden we de hoogste toppen in de Alpen: Cervino, Monte Rosa, Gran Paradiso en de koning van allemaal, de Mont Blanc,t de hoogste berg van Europa , het dak van het oude continent.

Degenen die niet bekend zijn met bergbeklimmen kunnen de comfortabele, maar opwindende kabelbaan gebruiken; start op  slechts enkele kilometers van Courmayeur, een van de belangrijkste skigebieden ter wereld.

In dit decor van statige bergen en diverse valleien ligt het oudste Nationale Park, de Gran Paradiso, waar het nog steeds mogelijk is dieren in hun natuurlijke habitat te zien – steenbokken, gemzen, adelaars en marmotten leven in vegetatie die verandert in overeenstemming met de omgeving.

Historisch gezien werd de Valle d’Aosta beschouwd als land van contact en conjunctuur tussen Italië en Frankrijk; dat komt ook tot uiting in de officiële tweetaligheid en de speciale status als autonome regio. De grote moderne tunnels van Gran San Bernardo en, nog meer, die onder de Mont Blanc – buitengewone technische meesterwerken die naar Frankrijk lopen – benadrukken nog duidelijker dit aspect van de kruising tussen Italië en de rest van Europa.

De enige provincie van de regio is Aosta (regionale hoofdstad).

Back to top button