Evenementen & Geschiedenis & CultuurGeschiedenis van ItaliëItalië bij onsRomeUitgelicht

Het leven van Julius Caesar, deel 4 : Caesar in België en Nederland

Weinig staatsmannen die zo tot de verbeelding spreken als Julius Caesar. In een 4-delige reeks gaan we dieper in op het leven van Julius Caesar.

Julius Caesar had weinig directe betrokkenheid bij België en Nederland, omdat deze gebieden pas later door het Romeinse Rijk werden veroverd. Zijn geschriften verschaffen echter waardevolle inzichten in de Galliërs, een groep Keltische volkeren die ten tijde van de Romeinse verovering het huidige Frankrijk, België en Nederland bewoonden.

In zijn boek “Commentarii de Bello Gallico” (Commentaren op de Gallische Oorlog) beschreef Caesar de Galliërs als een fel en trots volk, verdeeld in talrijke stammen, dat voortdurend met elkaar in oorlog was.

De Romeinse verovering van Gallië begon in 58 voor Christus, toen Caesar werd aangesteld als gouverneur van de provincie Cisalpine Gallië (in Noord-Italië). In de daaropvolgende jaren leidde hij verschillende militaire campagnes in Gallië en vestigde hij uiteindelijk de Romeinse controle over de hele regio. De verovering van Gallië had een grote invloed op het gebied, want het Romeinse Rijk introduceerde zijn wetten, taal en cultuur bij de Galliërs.

In de eeuwen daarna werd de regio een belangrijk onderdeel van het Romeinse Rijk en een belangrijk centrum van handel en cultuur. Vandaag is de erfenis van het Romeinse Rijk nog steeds te zien in de ruïnes van vele steden, zoals Tongeren in België en Nijmegen in Nederland. Deze steden trekken nog steeds veel toeristen aan en archeologen leren er over de geschiedenis van het Romeinse Rijk en de Galliërs.

Het leven van Julius Caesar
Het leven van Julius Caesar : Gallo Romeins museum in Tongeren

Tongeren was een van de oudste steden van het Romeinse Rijk en stond bekend als Atuatuca Tungrorum. Het museum toont de rijke Romeinse geschiedenis van de streek en geeft de bezoekers een kijkje in het dagelijkse leven van de Romeinen die in Tongeren woonden.

Bezoekers kunnen voorwerpen bekijken zoals aardewerk, glaswerk, juwelen en munten, maar ook verschillende gereedschappen en huishoudelijke voorwerpen die door de Romeinen werden gebruikt. Het museum heeft ook een indrukwekkende collectie Romeinse mozaïeken, waaronder een van de grootste Romeinse mozaïeken in Europa.

Back to top button