Regio's en StedenSicilieUitgelicht

Ragusa, juweeltje in het diepe Zuiden van Sicilië

Minder bekend maar daarom zeker niet over te slaan…Ragusa in het diepe Zuiden van Sicilië wordt ook wel es “De stad der bruggen” genoemd omdat het 3 bruggen telt die een grote historische waarde hebben.

Het stadje werd bijna volledig verwoest tijdens de aardbeving in 1693 en werd tijdens de 18de eeuw stuk voor stuk terug opgebouwd. Er zijn twee grote wijken te vinden : Ragusa superiore en Ragusa Ibla die grotendeels gebouwd werd op de ruines van de antieke stad.

Ragusa Ibla

Ragusa is één van de belangrijkste plaatsen voor de barok in Sicilië. Samen met Val di Noto is het uitgeroepen tot UNESCO erfgoed.

Ragusa Ibla vormt het hart van de historische stad en heeft vele schatten om te ontdekken.

De Duomo di San Giorgio is één van de publiekstrekkers, de weg naar de Duomo gaat lichtjes bergop en geeft een schitterend zicht op dit magistraal bouwwerk. De Giardino Ibleo is zeker ook het bezoeken waard. Een rijke verscheidenheid aan planten uit deze regio wachten op jou en je hebt er een magnifiek zicht op de Monti Iblei.  Wandelen in Ragusa Ibla is een wondermooie ervaring, vergeet ook niet de Santa Maria delle Scale trappen te nemen.

Battista kathedraal

Andere kerkjes en pallazi die de moeite zijn om te bezoeken zijn de Cattedrale di San Giovanni, Chesa di San Filippo Neri, Palazzo Zacco, Palazzo Zacco en nog vele anderen die te vinden zijn via de infoborden die overal netjes de weg wijzen.

De  3 beroemde bruggen zijn de Ponte Vecchio, Ponte Nuovo en Ponte Papa Giovanni XXIII. De archeologische zone van Fontana Nuova nabij Marina di Ragusa mag ook niet vergeten worden. Hier werden de oudste sporen van menselijke bewoning in Sicilië terug gevonden.

 

Niet te missen voor wie zijn smaakpallet wil laten tintelen is de Ragusano kaas, een kaas die enkel in de provincies Ragusa en Siracusa gemaakt wordt en ook beschermd is. Het is één van de oudste kazen op Sicilië die reeds in 1500 geproduceerd werd. De oorspronkelijke naam was de Caciocavallo kaas maar nadat ze beschermd werd als DOP kaas (Denominazione di Origine Protetta (DOP)) werd ze verder benoemd als Ragusano kaas. Het is een harde kaas die gemaakt wordt van de volle melk der Modicana koeien.

 

Back to top button