Friuli V.GUitgelicht

Minder bekend maar zo mooi : regio Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia in het noordoosten van Italië, omvat als regio de provincies Udine, Pordenone en Gorizia. De regio staat bekend om zijn gevarieerde geografie, variërend van het Alpengebergte tot de Adriatische Zee en haar rijke geschiedenis, met een mix van Italiaanse, Oostenrijkse en Slavische culturele invloeden..


Historische steden

Friuli-Venezia Giulia is de thuisbasis van verschillende historische steden die een mix van historische en culturele bezienswaardigheden bieden.

Triëste ,  havenstad dicht bij de grens met Slovenië. Het heeft een rijke geschiedenis, als onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Te bekijken waard zijn zeker het Miramare kasteel en het Piazza Unità d’Italia, één van de grootste openbare pleinen in Europa. De stad staat ook bekend om zijn koffiecultuur en herbergt verschillende historische koffiehuizen. Daarnaast is Triëste een centrum voor wetenschap en technologie, met verschillende onderzoeksinstellingen, waaronder de International School for Advanced Studies.

Friuli-Venezia Giulia
Trieste

Udine staat dan weer bekend om zijn architectuur in Venetiaanse stijl, waaronder het Kasteel van Udine en de Loggia del Lionello. Udine is ook de thuisbasis van verschillende musea, waaronder het Museo Civico en het Museo d’Arte Moderna e Contemporanea.

Friuli-Venezia Giulia
Udine

Gorizia, op de grens met Slovenië  heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad heeft verschillende historische bezienswaardigheden, waaronder het Kasteel van Gorizia en de St. Ignatiuskerk in gotische stijl.

Pordenone staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse centrum, waaronder de Loggia dei Mercanti en het Palazzo Comunale. Pordenone is ook bekend omwille van de gotische kathedraal van Sint Marcus.

Elk van deze steden biedt een unieke kijk op de geschiedenis en cultuur van Friuli, waardoor ze populaire toeristische bestemmingen zijn voor wie geïnteresseerd is in kunst, architectuur en erfgoed.

Kwaliteitswijnen

De regio heeft een lange geschiedenis van wijn maken, die teruggaat tot het Romeinse Rijk, en staat bekend om zijn uiteenlopende wijnstijlen en druivenrassen.

Enkele van de meest opvallende wijnen uit de regio Friuli zijn:

Friulano: Een witte wijn gemaakt van de lokale Tocai druivensoort. Hij staat bekend om zijn scherpe zuren, nootachtige smaken en bloemige aroma’s.

Pinot Grigio: een populaire witte wijn gemaakt van de Pinot Grigio druif. De Friuli versie staat bekend om zijn scherpe zuren en minerale tonen.

Sauvignon Blanc: Deze witte wijn wordt gemaakt van de Sauvignon Blanc-druif en staat bekend om zijn scherpe zuren, citrussmaken en kruidenaroma’s.

Refosco: Een rode wijn gemaakt van de Refosco druif, bekend om zijn robuuste tannines en donkere fruit smaken.

Friuli-Venezia Giulia
Refosco

De wijnbouw traditie in Friuli-Venezia Giulia staat heel sterk, met veel kleine en middelgrote wijnhuizend die met behulp van traditionele methoden wijnen van hoge kwaliteit produceren. De regio heeft terecht erkenning gekregen voor haar wijnproductie, met verschillende wijnen uit de prijzen en onderscheidingen hebben ontvangen.

Musea

Friuli-Venezia Giulia telt verschillende musea die de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de regio laten zien. Hier zijn drie heel interessante musea om te bezoeken :

Museo Civico di Udine: Dit museum ligt in de stad Udine en beschikt over een collectie kunst, kunstvoorwerpen en manuscripten met betrekking tot de geschiedenis van de regio.

Museo d’Arte Moderna e Contemporanea (MART) in Rovereto: Dit museum voor moderne kunst heeft een collectie hedendaagse kunst, met de nadruk op de Italiaanse futuristische beweging.

Friuli-Venezia Giulia
MART

Museo Archeologico Nazionale in Aquileia: Dit nationale archeologische museum is gevestigd in de oude Romeinse stad Aquileia en beschikt over een collectie artefacten uit de Romeinse en vroegchristelijke periode, waaronder mozaïeken, beelden en inscripties.

Back to top button