LombardijeMilaanNoord -ItaliëUitgelicht

10 gratis dingen om te doen in Milaan

In Milaan kun je veel verschillende ervaringen opdoen en er zijn prachtige plekken die je kunt verkennen zonder zelfs maar je portemonnee te trekken. Hier zijn 10 gratis dingen om te doen in Milaan!

Galleria Vittorio Emanuele en Terrazza de La Rinascente bezoeken

10 gratis dingen om te doen in Milaan
Galleria Vittorio Emanuele II

Een bezoek aan Milaan is niet compleet zonder de prachtige Galleria Vittorio Emanuele II te zien, vol met historische winkels en cafés, bekend als het “salon” van de Milanese bourgeoisie. De galerij, ingehuldigd in 1867, is een doorgang die het Piazza Duomo verbindt met Piazza della Scala en blijft één van de meest tot de verbeelding sprekende gratis plekken in Milaan. Als je in de buurt bent, raden we aan om ook het Terrazza de La Rinascente te bezoeken: door naar de zevende verdieping van het beroemdste warenhuis van Milaan te gaan, kun je genieten van één van de meest spectaculaire uitzichten over Milaan, allemaal zonder je portemonnee te openen!

San Maurizio al Monastero Maggiore

10 gratis dingen om te doen in Milaan
San Maurizio al Monastero Maggiore


Sommigen noemen San Maurizio al Monastero Maggiore de “Sixtijnse Kapel van Milaan” vanwege de prachtige schilderijen en fresco’s die de muren en het plafond van het gebouw bedekken. Tot aan de Napoleontische tijd was San Maurizio een gesloten klooster en de kerk is nog steeds gescheiden door een traliewerk van het Nonnenkoor, dat geen contact mocht hebben met de buitenwereld. Dankzij een grondige restauratie is San Maurizio sinds 2015 vrij toegankelijk voor iedereen, gratis.

Basiliek van Sant’Ambrogio

10 gratis dingen om te doen in Milaan
Basilica di Sant’Ambrogio

Een bezoek aan de Basilica di Sant’Ambrogio mag niet ontbreken in de lijst van 10 gratis dingen om te doen in Milaan. De Basiliek van Sant’Ambrogio werd gebouwd tussen 379 en 386 op verzoek van de beschermheilige van Milaan, die het wilde wijden aan de heilige martelaren die er begraven liggen. Sant’Ambrogio is een symbool van het vroegchristelijke en middeleeuwse Milaan, maar ook van het Milanees-zijn in het algemeen. De toegang tot de basiliek en de crypte waar de overblijfselen van de heilige liggen, is gratis.

Maak een gratis wandeltocht met de Milan Greeters

Een stad ontdekken met een lokale gids is een onvergetelijke ervaring. De Milan Greeters heten je welkom en nemen je mee naar de favoriete plekken van de Milanese bevolking om de cultuur, geschiedenis en levensstijl van Milaan te begrijpen. De Greeters zijn een groep vrijwilligers die volledig gratis op maat gemaakte wandeltochten organiseren voor groepen van maximaal zes personen, zoals het internationale Global Greeter Network voorschrijft!

Het Castello Sforzesco en het Parco Sempione

10 gratis dingen om te doen in Milaan
Castello Sforzesco

Geen bezoek aan Milaan is compleet zonder het Castello Sforzesco te zien. Betoverd worden door het imposante fort met zijn renaissance binnenplaatsen, torens en verdedigingsgracht is een ervaring die je terug in de tijd brengt. Je kunt vrij rondlopen in de uitgestrekte binnenplaats en de hertogelijke binnenplaats bewonderen, terwijl de toegang tot de musea van het kasteel alleen gratis is op de eerste en derde dinsdag van de maand vanaf 14.00 uur. Met een wandeling door Parco Sempione, dat zich aan de achterkant van het kasteel bevindt, bereik je ook de majestueuze Arco della Pace.

Corso Como 10

10 gratis dingen om te doen in Milaan
Corso Como 10

Eén van de beste suggesties die we je kunnen geven als je Milaan bezoekt, is om achter open deuren en poorten te gluren, omdat er vaak unieke verrassingen achter verscholen liggen. Dit is het geval bij het bekendste huisnummer aan de beroemde uitgaansstraat van Milaan: Corso Como 10. Dit is meer dan een normale binnenplaats, meer dan een geheime tuin. Het is een multifunctionele ruimte met twee conceptstores voor kunst en design, een daktuin en één van de drukst bezochte galeries in Milaan. De toegang is gratis, maar op bepaalde tijden en voor sommige tentoonstellingen moet je een kaartje kopen.

Kerk van Santa Maria presso San Satiro

10 gratis dingen om te doen in Milaan
Kerk van Santa Maria presso San Satiro

Het is ongelooflijk dat zoveel prachtige attracties gratis zijn in Milaan! Een ander verborgen juweeltje van Milaan is de Kerk van Santa Maria presso San Satiro, die in elke kunstgeschiedenisgids verschijnt vanwege het meesterwerk van de kunstenaar Donato Bramante. Zonder voldoende ruimte voor een echte apsis slaagde de bekende architect erin om de illusie van diepte te creëren door een slim perspectiefspel. Een prachtig werk dat je vandaag de dag nog steeds helemaal gratis kunt bezoeken.

Een rondje door het arbeidersdorp Via Lincoln

10 gratis dingen om te doen in Milaan
Via Lincoln in Milaan

Wie zegt dat Milaan helemaal grijs is? Een beetje Burano, een beetje Portobello Road, het kleine arbeidersdorp Via Lincoln ligt op steenworp afstand van Piazza Cinque Giornate en is een gratis openluchtattractie. Het bestaat uit een handvol kleurrijke huisjes die oorspronkelijk bedoeld waren voor arbeiders die in het gebied van Porta Vittoria werkten, en die in de loop der tijd de huisjes hebben verrijkt met tuinen en bomen. Een wandeling door deze kleurrijke wijk doet je bijna vergeten dat je je in een metropool bevindt.

Het oude Milaan in het Navigli district

Zoals eerder gezegd, is het altijd de moeite waard om achter open deuren te kijken om te zien wat erachter verborgen ligt. Op nummer 4 van de Alzaia Naviglio Grande kun je zomaar (met respect voor de rust van de bewoners en de kunstenaars die er werken) een van de meest suggestieve binnenplaatsen van Milaan betreden om het oude volksleven van Milaan te leren kennen en de charme van de typische Milanese galerijhuizen te begrijpen. De verborgen binnenplaatsen van het oude Milaan, het steegje van de Lavandai en de kleurrijke antiekmarkten maken het Navigli district één van de gratis wonderen van Milaan.

Bezoek de campussen van de Universiteit van Milaan

10 gratis dingen om te doen in Milaan
Biblioteca Braidense

Wist je dat het hoofdgebouw van de Università degli Studi di Milano werd gebouwd als ziekenhuis tijdens de Renaissance? En dat de Università Cattolica del Sacro Cuore is gevestigd in een benedictijns klooster? De geschiedenis van Milaan ontdekken via de kloosters en wonderen van de universitaire campussen is een volledig gratis ervaring, net als het bewonderen van de binnenplaats van de Accademia delle Belle Arti di Brera en een glimp opvangen van de spectaculaire Biblioteca Braidense, die absolute must-sees zijn tijdens een gratis bezoek aan Milaan. 10 gratis dingen om te doen in Milaan zijn maar een stukje van de pracht en praal van Milaan..

Back to top button