GastronomieItaliaanse ReceptenMilaan

Zelf Panettone maken | Ons Panettone recept

Al gemerkt ? De Italiaanse Panettone is zowaar de nieuwste kersttrend ! Sommigen kennen het al langer maar nu bereikt deze Italiaanse lekkernij de grote massa omdat het prominent in de rekken staat in alle supermarkten. Wie zelf panettone wil maken geven we alvast het “Panettone recept” mee. Panettone is een Italiaans brood of cake met rozijnen, geconfijt fruit en/of chocolade – dat zijn oorsprong kent in Milaan en tijdens de Kerstperiode over heel Italië gegeten wordt.

Ons Panettone recept

Ingrediënten:

  • 500 g bloem voor alle doeleinden
  • 150 g suiker
  • 10 g zout
  • 10 g actieve droge gist
  • 250 ml melk, op kamertemperatuur
  • 4 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 200 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 200 g rozijnen
  • 100 g gehakte gekonfijte sinaasappelschil
  • Poedersuiker (optioneel, voor het bestrooien)

Instructies:

  1. Meng de gist met 1 eetlepel suiker en 4 eetlepels lauwe melk. Laat het mengsel 10 minuten rusten, totdat het begint te schuimen.
  2. Meng in een grote kom de bloem, suiker en zout. Voeg de gistmix, eieren en de rest van de melk toe. Meng goed tot een gladde massa.
  3. Voeg de boter toe en kneed het deeg gedurende ongeveer 15-20 minuten, totdat het zacht en elastisch is.
  4. Voeg de vanille-extract, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozijnen en gekonfijte sinaasappelschil toe. Kneed opnieuw totdat alle ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld.
  5. Laat het deeg in een ingevette kom afgedekt met plasticfolie rijzen tot het in volume is verdubbeld, dit duurt meestal 2-3 uur.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C.
  7. Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en vorm het tot een bal. Plaats het in een panettone-vorm of een andere hoge ronde vorm en laat het opnieuw rijzen tot het volume is verdubbeld.
  8. Bak de panettone gedurende ongeveer 45-55 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en een tandenstoker er schoon uitkomt.
  9. Laat de panettone volledig afkoelen voordat je het aansnijdt. Bestrooi eventueel met poedersuiker voor het serveren

Ben je op zoek naar méér authentieke Italiaanse recepten ? Ga eens langs naar onze Gastronomie rubriek en geniet van dit Panettone recept en vele andere Italiaanse gerechten !

Wil je je helemaal onderdompelen in de Italiaanse keuken ? Ga dan eens langs bij Giallo Zafferano !

Back to top button