GastronomieItaliaanse producten in BelgiëItaliaanse Recepten

Panettone recept ? Enkele mogelijkheden

Panettone is een Italiaans kerstgebak dat traditioneel wordt gegeten tijdens de kerstperiode. Het wordt vaak gemaakt met rozijnen, gekonfijt fruit en noten, en heeft een kenmerkende cilindervormige vorm. Het deeg wordt verrijkt met boter en eieren, waardoor het een rijke en luchtige textuur heeft. Klaar voor een panettone recept ? Die kan je vinden op het einde van het artikel.

De oorsprong van panettone gaat terug tot de 15e eeuw in Milaan. Er zijn verschillende verhalen over hoe het gebak ontstaan is, maar een van de meest populaire gaat over een jonge bakker genaamd Toni, die verliefd werd op de dochter van een rijke koopman. Om indruk te maken op haar familie, bedacht Toni een nieuw soort brood dat lichter en luchtiger was dan het traditionele Milanese brood. Het werd zo populair dat het uiteindelijk bekend werd als “pan de Toni”, wat “brood van Toni” betekent.

Tegenwoordig is panettone een belangrijk onderdeel van de Italiaanse kersttraditie en wordt het in veel huishoudens en bakkerijen gegeten. Het wordt vaak geserveerd als dessert na het kerstdiner, en kan worden genoten met een glas mousserende wijn of een kopje koffie.

Er zijn veel variaties op het traditionele panettone-recept, waaronder versies met chocolade, kersen of citroenschil. Sommige bakkers voegen ook alcohol, zoals rum of grappa, toe aan het deeg voor extra smaak. Ongeacht de variatie blijft panettone een geliefd kerstgebak in Italië en daarbuiten.

Panettone kan je ook bij Koffiecentrale.be bestellen samen met lekkere Italiaanse koffie !

Panettone recept :
Giallo Zafferano
Culy
Da Noi

Back to top button