Cultuur en NatuurRegio's en StedenStedenToscaneUitgelicht

Opera in Toscanië ? Enkele tips

Sinds haar ontstaan in de 16de eeuw heeft opera altijd een belangrijke rol gespeeld in het culturele leven van Toscanië. Werken van Verdi, Mozart, Puccini, Rossini worden opgevoerd in operagebouwen in de hele regio.

De opera van Firenze bevindt zich in een modern en multifunctioneel gebouw aan de ingang van het Cascine park, het grootste park in de stad. Het operagebouw is zeer recent (2011) en vervangt het ‘Teatro Comunale’. Het hele jaar door kan je in dit nieuwe gebouw operastukken komen bekijken. In mei is het de thuis van het “Maggio Musicale Fiorentino”, één van de oudste muziekfestivals waar opera een belangrijk deel in heeft.
Er zijn elders in de stad nog enkele andere theaters waar opera opgevoerd wordt, dan denken we aan de Teatro della Pergola, de Teatro Niccolini, Teatro Goldoni en natuurlijk de Teatro Verdi

Elk jaar in juli en augustus kan je in Torre del Lago (Viareggio, nabij Lucca) een festival bezoeken dat volledig gewijd is aan Giacomo Puccini. De beroemde componist die in Lucca het levenslicht zag verhuisde naar Torre del Lago op het eind van de 19de eeuw en schreeft daar enkele van zijn meesterwerken zoals Tosca, Madama Butterfly en Il Trittico. Dit openluchtfestival is een ware trekpleister voor operafans uit de hele wereld.

Een andere belangrijke plaats voor de opera is het Teatro del Giglio in Lucca. Het gebouw is op zich al een kunstwerk en kreeg in 1985 de erkenning van “Teatro di Tradizione”. Doorheen haar geschiedenis was de Giglio de thuis van de grootste Italiaanse operagezelschappen en de mooiste operauitvoeringen van Verdi tot Rossini, Bellini en Mascagni.

 

Het Goldoni theatre in Livorno uit 1847 startte ooit met de opera van ‘Robert le diable’ van Giacomo Meyerbeer, maar het was pas in 1860 dat het genoemd werd naar de operaschrijver Carlo Goldoni, één van de bekendste inwoners van de stad.

De historische kerk van de Santo Stefano alla Lizza in Siena is het hele jaar de plaats waar meesterwerken van de grote Italiaanse operaschrijvers opgevoerd worden.

 

Back to top button