PalermoSicilieStedenUitgelicht

Citytrip naar Palermo? De beste plekjes..

Palermo heeft als hoofdstad van Sicilië een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus, toen het werd gesticht door Fenicische handelaren. Door de eeuwen heen werd het bestuurd door verschillende beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen en Spanjaarden. Als gevolg daarvan is Palermo een smeltkroes van verschillende culturen en bouwstijlen, waaronder Griekse tempels, Normandische paleizen en barokke kerken. Alleen al daarom is een citytrip naar Palermo een aanrader

Schitterende architectuur

Palermo heeft heel wat schitterende historische gebouwen die je niet mag overslaan bij een bezoek aan deze broeierige stad :

De kathedraal van Monreale, een prachtige Normandische kathedraal met Byzantijnse mozaïeken.

De kathedraal van Palermo, een 12e-eeuwse kathedraal met een mix van Normandische, Gotische en Barokke stijlen.

Kathedraal van Palermo

Het Paleis van de Normandiërs, een Normandisch paleis waarin nu het regionale parlement zetelt.

Het Zisa-paleis, een 12e-eeuws Arabisch paleis met houtsnijwerk en mozaïeken.

Het Teatro Massimo, het grootste operagebouw van Italië.

Teatro Massimo

De Ballarò markt, een drukke straatmarkt waar van alles wordt verkocht, van voedsel tot kleding.

De Catacomben van de Kapucijner monniken, een reeks ondergrondse graven met de gemummificeerde overblijfselen van monniken.

Eetcultuur

Naast haar rijke geschiedenis staat Palermo ook bekend om haar levendige eetcultuur, met een mix van Siciliaanse, Arabische en Spaanse gerechten. Probeer enkele lokale specialiteiten zoals arancini (rijstballetjes), panelle (kikkererwtenbeignets) en cannoli (zoet gebak gevuld met ricotta).

Arancini

Strijd tegen de mafia

Palermo heeft een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen de maffia. In de jaren 1980 en 1990 stond de stad vooraan in de strijd tegen de maffia, met moedige aanklagers, rechters en politieagenten die zich inzetten om de criminele organisatie ten val te brengen.

Mural met rechters Falcone en Borsallino, vermoord door de maffia

Een van de beroemdste voorbeelden hiervan was het “Maxiproces” van 1986-1992, dat resulteerde in de veroordeling van meer dan 340 maffialeden, waaronder de baas der bazen Salvatore “Toto” Riina. Het proces was een keerpunt in de strijd tegen de maffia en markeerde het begin van een nieuw tijdperk waarin de Italiaanse staat de strijd tegen de georganiseerde misdaad serieuzer begon te nemen.

De afgelopen jaren is Palermo een belangrijke rol blijven spelen in de strijd tegen de maffia, met talrijke initiatieven om het publiek bewust te maken en sociale en culturele activiteiten te bevorderen die de negatieve invloed van de georganiseerde misdaad tegengaan. In de stad zijn ook verschillende musea en tentoonstellingen gewijd aan de geschiedenis van de maffia en de strijd daartegen, waaronder het Museum van de Anti-maffiabeweging en de vereniging “Libera”, die zich inzet voor een cultuur van legaliteit en respect voor de wet.

In het algemeen hebben Palermo en zijn burgers een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd tegen de maffia en blijven zij een essentiële rol spelen bij de bevordering van een cultuur van legaliteit en sociale rechtvaardigheid in Sicilië en daarbuiten.

Restotips

Een rijke en gevarieerde keuken betekent ook een hele rits leuke restaurants in Palermo:

Antica Focacceria San Francesco: Een historisch restaurant dat traditioneel Siciliaans straatvoedsel serveert zoals panelle (kikkererwtenbeignets) en arancini (rijstballetjes).

Trattoria Da Enzo : Een gezellige trattoria met klassieke Siciliaanse gerechten, zoals pasta met sardientjes en aubergine parmezaan.

Osteria dei Vespri: Een chique restaurant met een eigentijdse Italiaanse keuken met de nadruk op verse, seizoensgebonden ingrediënten.

Ristorante Il Gattopardo: een toprestaurant met Siciliaanse keuken voor fijnproevers, waaronder visgerechten en traditionele specialiteiten zoals pasta alla Norma (pasta met aubergine en ricotta).

Zin in koffie ?

Palermo telt ook veel geweldige koffiebars om uit te kiezen. Hier zijn enkele van de bekendste koffiebars in Palermo:

Caffè Spinnato: Een historische koffiebar die traditioneel Siciliaans gebak en koffie serveert.

Bar Toto: Een populaire koffiebar met een levendige sfeer, bekend om zijn sterke espresso en romige cappuccino’s.

Caffè Letterario: Een gezellige koffiebar met een literair thema, met een scala aan koffie- en theemogelijkheden, evenals lichte hapjes en gebak.

Caffè Mexico: Een stijlvolle koffiebar die speciale koffiedranken serveert, waaronder lattes en cappuccino’s, samen met een reeks gebakjes en snacks.

Bar Riviera: Een klassieke koffiebar met een retro-sfeer, bekend om zijn sterke espresso en heerlijke gebakjes.

Dit zijn slechts enkele van de vele geweldige koffiebars in Palermo. Of u nu op zoek bent naar een traditionele espresso of een koffiespecialiteit, u vindt zeker een geweldige koffiebar in deze bruisende stad.

Vliegen naar Palermo

Palermo is gemakkelijk per vliegtuig te bereiken. De stad wordt bediend door de luchthaven Falcone-Borsellino, die zich op ongeveer 30 km van het stadscentrum bevindt. De luchthaven heeft goede verbindingen met grote steden in Italië en Europa, met regelmatige vluchten van een aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder Alitalia, Ryanair en EasyJet.

Back to top button