Evenementen & Geschiedenis & CultuurNieuwsVenetiëVeneto

Carnaval van Venetië : 17 dagen feest

Carnaval wordt vooral in het zuidelijke deel van Italië gevierd maar het grootste en beroemdste is wel het carnaval van Venetië.

Andere grote carnavalsvieringen vinden plaats in Viareggio en Putignano. Viareggio, aan de Toscaanse kust, is beroemd om zijn kleurrijke praalwagens die in de jaarlijkse carnavalsoptocht door de straten rijden. Putignano, in Zuid-Italië, staat bekend om zijn traditie van satire en politiek commentaar met versierde praalwagens.

Putignano carnaval

De geschiedenis van carnaval in Italië gaat terug tot de oude Romeinse tijd, waar het een periode van feestvreugde was vóór het begin van de vastentijd. Het feest werd later overgenomen door de christelijke kerk en werd een gelegenheid voor feestvieren, feesten en loslaten vóór de plechtige vastentijd. Maskers waren een belangrijk onderdeel van de traditie om zonder blik op sociale status in alle anonimiteit te genieten.

Het carnaval van Venetië is een van de beroemdste en meest uitgebreide carnavalsvieringen ter wereld. Het wordt jaarlijks gehouden in de dagen voor de vastentijd en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw, en het is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk cultureel en toeristisch evenement in de stad.

Dit jaar is het carnaval van VenetIë van 4 tot 21 februari 2023

Carnaval van Venetië begint  traditoneel tien dagen voor martedì Grasso (vastenavond). Het San Marcoplein is het middelpunt van carnavalsactiviteiten. Carnaval van Venetië eindigt altijd op Vastenavond, de dag voor Aswoensdag, de laatste toegestane dag waarop men kan genieten van vraatzucht, overdaad en losbandigheid, voordat de 40 dagen van de vastentijd beginnen.

De meeste bezoekers arriveren in het laatste weekend van carnaval van Vette Donderdag (Giovedì Grasso) tot Vastenavond (Martedì Grasso), wanneer de beste evenementen plaatsvinden.

Een van de meest iconische elementen van het carnaval in Venetië zijn de maskers die de deelnemers dragen. De traditie van het dragen van maskers in Venetië gaat terug tot de 17e eeuw, toen maskers werden gebruikt om iemands identiteit en sociale status tijdens het carnaval te verbergen. Tegenwoordig vormen de Venetiaanse maskers een belangrijk onderdeel van de carnavalstraditie en zijn er verschillende stijlen, van de klassieke Bauta tot de meer uitgebreide Colombina.

Een ander belangrijk aspect van het carnaval zijn de uitgebreide kostuums die de deelnemers dragen. De kostuums variëren van eenvoudige, traditionele kleding tot uitgebreide en fantastische creaties.  Vaak ingewikkelde ontwerpen en materialen zoals kant, zijde en goud. Veel mensen nemen deel aan het carnaval van Venetië als leden van gemaskerde bals, waar ze in hun carnavalskledij dansen op live muziek.

Het carnaval van Venetië omvat ook een optochten, processies en andere  evenementen die overal in de stad plaatsvinden. De evenementen variëren van de beroemde Water Parade, waar mensen in kostuums en maskers in boten door de kanalen van Venetië paraderen, tot het Gran Teatro della Danza, een groots bal waar deelnemers in hun kostuums dansen op live muziek.

Op de 2de zaterdag van het carnava is er de Festa delle Marie (via Garibaldi); Tijd: 2.30 – 4 uur Paraderoute: De ‘Marie-parade’ vertrekt vanuit San Pietro in Castello en volgt de Via Garibaldi die eindigt op het San Marcoplein. Een kleurrijke carnavalsoptocht en een dag waarop alle huwelijken worden gezegend.

Op de tweede zondag is er altijd de finale van de wedstrijd Het Mooiste Masker (Piazza San Marco). Wie het beste kostuum van het jaar heeft mag schitteren op het podium op het San Marcoplein.. De grote finale van het festival best mag je niet missen. Je kunt ook spectaculaire kostuums huren bij veel van de lokale boetieks.

Er zijn over de hele stad veel gemaskerde bals maar het extravagantste en wildste is de Gran Ballo della Cavalchina in het operahuis van La Fenice

De “Volo dell’Angelo” (Vlucht van de Engel) is een hoogtepunt van het carnaval van Venetië. De winnaar van een schoonheidswedstrijd mag een tokkelbaan afrijden vanaf de campanile op het San Marcoplein. Dit evenement is een van de meest populaire en vindt plaats op de eerste zondag van carnaval. Precies om klokslag twaalf uur springt een acrobaat van de San Marco Bell Tower, vliegt door de lucht en landt midden op het San Marcoplein tot grote vreugde van het publiek.

De Svolo del Leon’ (Piazza San Marco) (De vlucht van de leeuw) is de laatste officiële activiteit van het carnaval van Venetië,  is de vlucht van de leeuw van San Marco. Een enorme canvas vlag met het embleem van de leeuw wordt boven op de klokkentoren gehesen, gevolgd door een spectaculaire reeks vuurwerk. De leeuw is het symbool van Venetië.

Wie honger heeft kan de Frittelle eten, vergelijkbaar met een gefrituurde donut. Ze zijn het traditionele gerecht van carnaval dat verschijnt rond Driekoningen (6 januari) en verdwijnt net als carnaval eindigt. Ook verkrijgbaar met vullingen zoals chocolade en rum.

Back to top button