StedenUitgelichtVenetiëVeneto

Burano eiland in Venetië

Het eiland Burano in Venetië is zeker een bezoekje waard als je de drukke stad graag een (halve) dag achter je laat. Het kleurrijke eiland wordt omringd door de naburige eilanden Torcello, Mazzorbo en Murano.

Burano eiland in Venetië

Je zal ze zeker al gezien hebben in reportages over Venetië en omliggende eilanden..De huisjes in prachtige kleuren.. Je kan er al vrolijk van worden door er naar te kijken ! Burano bestaat uit vier kleine eilanden. Deze worden verbonden met kleine bruggen.

Burano eiland in Venetië

De felkleurige huisjes zijn niet te zien in Venetië maar staan op het nabijgegen eiland Burano. De bewoners van Burano verfden hun huizen in deze prachtige tinten om aan te duiden welk huis aan welke familie behoorde en om een contrast te creëren met de zee en schippers te helpen navigeren bij mistig weer. Bewoners kunnen niet zomaar beslissen welke kleur ze hun huis geven. Wie zijn huis een andere kleur wil geven moet dit aanvragen bij een speciale commissie die goed- of afkeurt. Het eiland is dan ook dé plaats waar toeristen hun mooiste foto’s trachten te maken en vele Instagram influencers hun ding doen.

Burano eiland in Venetië

Niettegenstaande dat het eiland een toeristenmagneet geworden is, kan je er nog altijd de eeuwenoude visvangst zien. Vissersboten gaan en komen met de dagelijkse vangst die later op het bord belandt in restaurants in Venetië en omgeving.

Burano heeft de laatste jaren wel enorm te lijden onder de “Acqua Alta” iedere winter. Overstromingen komen meer en meer voor wat maakt dat nogal wat bewoners het eiland verlaten om elders in of rond Venetië te wonen. Momenteel wonen er nog zo’n 3.000 mensen die meestal leven van het toerisme en de visserij.

Sinds de 16de eeuw is Burano bekend om de mooie kantwerkjes die er gemaakt worden. De eeuwenoude techniek die hiervoor gebruikt werd zorgde voor schitterende en unieke stukken maar kostte enorm veel tijd en mankracht. Daarom zijn de meeste kantwerkjes die je nu in de winkeltjes op Burano kan kopen machinaal gemaakt. De traditionele eeuwenoude kantwerkjes uit de 16de eeuw kan je wel nog bewonderen in het kantmuseum.

Burano eiland in Venetië

Wie zin heeft in een lekker visgerecht op dit visserseiland kan terecht in verschillende restaurantjes die heerlijke gerechten aanbieden aan veel goedkopere prijzen dan in Venetië. De “Al Gatto Nero da Ruggero” is bekend om haar verse vis met pasta. Jamie Oliver was hier ooit te gast.

Burano kan je bereiken met de Vaporetto lijn 12 die je kan nemen aan San Zaccaria in Venetië (deze gaat ook naar Murano). Je bent ongeveer 40 minuten onderweg voor 6.50 euro per persoon.

Back to top button