VenetiëVeneto

San Servolo in Venetië bezoeken

“Eiland der gekken” of San Servolo in Venetië bezoeken ? Het was gedurende 250 jaar het officiële “gekkenhuis” (de toenmalige letterlijke vertaling) van Venetië.

De religieuze orde San Giovanni di Dio opende in 1725 deze instelling voor mannen, vrouwen werden vanaf 1798 ook toegelaten.

Méér dan 200.000 patiënten werden toegelaten tot de instelling en de meesten zouden hier ook nooit meer vertrekken. In 1978 sloot men deze instelling en besloot de Venetiaanse overheid het om te vormen tot een soort historisch onderzoeksinstituut om de geschiedenis en documentatie rond deze instelling te bewaren.

In 2006 opende de instelling in zijn huidige vorm, zo kan je San Servelo bezoeken, een museum volledig gewijd aan de geschiedenis van de vroegere instelling. Je kan er alle toestellen zien die gebruikt werden om de patiënten te behandelen, het labo, didactisch materiaal, overzicht van de verschillende therapievormen die toegepast werden,  dwangbuizen..

In het archief is er een grote verzameling foto’s van patiënten tussen 1874 en 1978 en wetenschappelijk werk uit de 16de en 18de eeuw. Het domein heeft ook een groot park met zeldzame planten en kruiden die gebruikt werden in de plaatselijke farmacie.

Verder op het eiland ligt “Venice International University”, geopend in 1995.

Een andere instelling lag op Poveglia eiland, en was één van de vele quarantainecenters in Venetië en omstreken tijdens de Pest epidemie. Massagraven met slachtoffers van de pest werden gevonden op quarantaine eilanden zoals Lazzaretto Nuovo en Lazzaretto Vecchio.

San Servelo in Venetië bezoeken ? San Servolo kan bereikt worden op nr.20. Het museum is klein en een ticket kan aangekocht worden bij de receptie van het hotel (rechtover de ferry stop).

Back to top button