Agriturismo in ToscaneHotel ToscaneOvernachten in ToscaneToscaneUitgelicht

Monteriggioni bezoeken: ontdek dit Toscaanse vestingstadje

Hey ik ben Annelies en als reisreporter voor Vacanza.be laat ik je meegenieten van mijn reisverslag vanuit Monteriggioni, Toscane – Alsof ik een tijdmachine instap: zo voelde mijn bezoek aan Monteriggioni. Al van ver zie ik de ommuurde vesting op een heuveltop nabij Siena liggen, als een stenen kroon boven de Chianti-heuvels. Wanneer ik mijn wagen parkeer aan de voet van de heuvel en door de poort loop, lijkt de tijd stil te staan. Binnen de stadsmuren wachten middeleeuwse steegjes, veertien imposante wachttorens en een intiem dorpsplein. De warme Toscaanse zon, het geluid van krekels en de geur van rozemarijn heten me welkom. Ik neem je mee op mijn ontdekkingstocht door dit middeleeuws pareltje – van de historische bezienswaardigheden tot culinaire adresjes en charmante verblijfplaatsen. Een van de grootste redenen om Monteriggioni te bezoeken is de authentieke sfeer die nog bijna onaangetast is gebleven door het massatoerisme

Monteriggioni bezoeken : stap door de poort naar het verleden

Monteriggioni ligt op zo’n 15 kilometer van Siena en is gemakkelijk te bereiken via de snelweg Firenze-Siena. Zodra ik de afrit neem, duikt het silhouet van de vestingstad op. Ik parkeer op de aangewezen parkeerplaats buiten de muren (parkeren is betalend, maar niet duur) en wandel omhoog richting de hoofdpoort, de Porta Franca. Met elke stap op de oude kasseien laat ik de moderne wereld achter me. De dikke stadsmuren van ruim een halve kilometer lang omsluiten een dorp dat ooit een belangrijke verdedigingspost was voor Siena. In de 13e eeuw gebouwd, weerstond Monteriggioni eeuwenlang de aanvallen van rivaliserende stadstaat Florence. Historisch feitje: de Florentijnen hebben het stadje nooit met geweld kunnen veroveren – uiteindelijk werd het pas ingenomen na verraad van binnenuit in 1554. Wanneer ik door de poort stap, krijg ik kippenvel: binnen wacht een middeleeuws decor dat verrassend authentiek aanvoelt.

Monteriggioni behoort zonder twijfel tot de 10 mooiste dorpen in Toscane – en dat voel je zodra je door de poorten wandelt.

Het centrale Piazza Roma, een schilderachtig pleintje met een oude put en omgeven door stenen gebouwen, ontvouwt zich voor me. Enkele kinderen spelen rond de antieke waterput terwijl hun ouders genieten van een espresso op een terrasje. Het lijkt alsof het dorpsplein al eeuwenlang het sociale hart is – en dat is het ook. De rust en traagheid hier vormen een zalig contrast met het drukke Siena. Ik waan me een pelgrim op doorreis; niet zo vreemd, want Monteriggioni ligt op de historische Via Francigena, de middeleeuwse pelgrimsroute van Canterbury naar Rome. Zelfs dichter Dante Alighieri liet zich door dit stadje inspireren: in zijn Divina Commedia (Inferno, Canto 31) vergelijkt hij de cirkel van hellereuzen met de torens van Monteriggioni die als reuzen opdoemen boven de muren. Die wachttorens – er staan er veertien trots op de vestingmuur – zijn vandaag nog steeds het handelsmerk van Monteriggioni. Geen wonder dat dit dorpje vaak vermeld wordt onder de mooiste dorpen van Toscane.

Wat te doen in Monteriggioni gaat bezoeken : bezienswaardigheden

Monteriggioni mag dan klein zijn, er is genoeg te zien en te doen voor een paar uur tot een halve dag. Ik neem de tijd om op mijn gemak rond te dwalen. Hieronder drie hoogtepunten die je absoluut moet beleven tijdens je bezoek:

Wandelen over de vestingmuren en torens

Een van de meest unieke ervaringen is een wandeling boven op de eeuwenoude vestingmuren. Via een trap (tegen een kleine vergoeding) klim ik op de muur en kijk ik uit over zowel het dorp binnenin als het Toscaanse landschap buiten. Vanaf de wallen krijg je een panoramisch uitzicht op de omliggende olijfgaarden en wijngaarden – adembenemend mooi in het gouden namiddaglicht! Terwijl ik over het smalle pad langs de kantelen loop, stel ik me voor hoe wachters hier ooit de verte afspeurden naar Florentijnse legers. De 14 torens waar Dante over schreef, staan als stenen wachters om me heen. Het uitzicht op de Chianti-regio is onvergetelijk en levert prachtige foto’s op. Deze wandeling over de muur laat je echt voelen hoe strategisch Monteriggioni gelegen is. Tip: draag stevige schoenen, want de trappen en stenen kunnen ongelijk zijn. ’s Ochtends en late namiddag is het rustiger en minder heet bovenop de muur.

Piazza Roma en de kerk Santa Maria Assunta

Terug op het dorpsplein Piazza Roma valt mijn oog op de eenvoudige maar charmante kerk die over het plein waakt. De Chiesa di Santa Maria Assunta dateert uit de 13e eeuw en heeft een sobere romaanse façade. Ik stap even binnen: het interieur is klein en rustiek, met dikke stenen muren die de koelte bewaren. Er branden een paar kaarsen bij het altaar. Deze dorpskerk ademt dezelfde eenvoud uit als Monteriggioni zelf – geen pracht en praal, maar ingetogen schoonheid. Nadat ik een kaarsje heb aangestoken, neem ik plaats op een bankje op het plein. Rondom mij staan middeleeuwse huisjes met houten luiken, nu onderdak aan ambachtelijke winkeltjes en enoteca’s (wijnbarretjes). Ik zie een paar toeristen wegdromen met een gelato in de hand en hoor her en der Nederlands en Vlaams – Monteriggioni is duidelijk ook ontdekt door reizigers uit onze streken. Op het plein vind je bovendien een handvol trattoria’s en café’s met terrassen in de schaduw. Het is heerlijk om hier even neer te strijken en de sfeer in je op te nemen. Met een lokaal wijntje uit de Chianti in de hand besef ik: la dolce vita bestaat echt.

Museum “Monteriggioni in Arme” – duik in de middeleeuwen

Om de middeleeuwse sfeer compleet te maken, bezoek ik het kleine museum Monteriggioni in Arme. Dit museum is gewijd aan middeleeuwse wapens en harnassen. Verwacht geen groot stadsmuseum, maar een intieme collectie die verrassend interactief is. Ik bekijk antieke zwaarden, kruisbogen en stukken harnas die gevonden zijn in en rond Monteriggioni.

monteriggioni bezoeken
Museo Monteriggioni in Arme

Tot mijn plezier mag ik zelf ook iets uitproberen: met enige moeite hijs ik me in een maliënkolder (een ijzeren ringetjeshemd). Best zwaar, zo’n harnas! Ook kinderen vinden dit geweldig – ik zie hoe een meisje met glimmende ogen een ridderhelm opzet voor een foto. Het museum biedt zo een leuke, interactieve kijk op het leven van ridders en soldaten in de middeleeuwen. Vanaf het museum kun je trouwens ook een stukje van de wallen op. De tentoonstellingsruimte is beperkt, maar de historische context en doe-elementen maken het de bescheiden entreeprijs waard. Na dit bezoek kijk ik met nóg meer bewondering rond: Monteriggioni is niet langer een decor, ik heb nu ook een idee van het leven hier in de middeleeuwen.

Naast deze drie hoogtepunten is het leukste eigenlijk gewoon rondslenteren door de twee hoofdstraatjes van Monteriggioni. Binnen een kwartier kun je het hele dorp doorkruisen, maar neem vooral de tijd om op elke hoek te genieten van de doorkijkjes en vergezichten. Loop zeker ook eens door de achterpoort (de Porta Fiorentina) aan de andere kant van het dorp: van hier heb je een prachtig zicht op de wijngaarden richting Florence. Het contrast tussen de knusse binnenwereld en het open Toscaanse platteland buiten de muren is fantastisch.

Middeleeuwse tip: Ben je in juli in de regio, dan tref je Monteriggioni in feeststemming. Tijdens het jaarlijkse Middeleeuws Festival (Festa Medievale) worden de straten gevuld met kraampjes, figuranten in middeleeuwse klederdracht, ridderspelen en muziek. Het dorp lijkt dan letterlijk teruggekeerd naar de 13e eeuw. Ik kan me voorstellen dat het feest Monteriggioni op zo’n zomeravond magisch is met fakkels, dans en banketten. Een aanrader om je bezoek nog specialer te maken – maar reserveer je tickets en accommodatie ruim op voorhand, want het trekt veel volk! Monteriggioni bezoeken tijdens het middeleeuws festival geeft je de unieke kans om de stad te ervaren zoals ze eeuwen geleden was.

Wil je Monteriggioni bezoeken in het voorjaar? Dan is april een perfecte maand: fris, rustig en met bloeiende tuinen rondom de stadsmuren.

Monteriggioni is één van de 20 mooiste bestemmingen in Toscane volgens onze redactie – en daar is geen woord van overdreven.

Eten en drinken als je Monteriggioni bezoekt : Onze 3 adresjes

Na het verkennen van de bezienswaardigheden begin ik behoorlijk honger te krijgen. Gelukkig, hoe klein Monteriggioni ook is, er zijn verschillende restaurants en cafeetjes waar je de Toscaanse keuken kunt proeven. Als reisjournalist ging ik op zoek naar de plekjes die er uitspringen. Hieronder drie aanraders om te eten en drinken – van een uitgebreid diner tot een snelle lunch – inclusief mijn persoonlijke ervaringen gebaseerd op wat ik er geproefd heb en wat andere reizigers ervan vonden.

Osteria Antico Travaglio – huisgemaakte pasta en gelato in de tuin

In een hoek van Piazza Roma ontdek ik Osteria Antico Travaglio, te herkennen aan het uitnodigende terras onder de wijnranken. Deze gezellige osteria heeft ook een ijssalon-gelateria, en die combinatie prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Ik schuif aan een tafeltje in de kleine binnenplaats achter het restaurant.

monteriggioni bezoeken
Osteria Antico Travaglio – huisgemaakte pasta en gelato in Monteriggioni

De sfeer is meteen goed: vriendelijke bediening die me hartelijk welkom heet alsof ik een lokale stamgast ben. Op aanraden van de ober begin ik met een klassieker uit de Toscaanse keuken, de ribollita (een stevige brood-groentesoep). Die smaakt voortreffelijk – dik, vol smaak en hartig, precies wat ik nodig heb na het rondwandelen. Als hoofdgerecht kies ik voor verse pappardelle met ragù di cinghiale (brede lintpasta met wildezwijnragout). De pasta is duidelijk huisgemaakt, lekker al dente, en de kruidige saus smelt op de tong. Ik proef de pure Toscaanse smaken van rozemarijn en laurier. Naast mij hoor ik een Vlaams koppel lovend praten over hun bistecca alla fiorentina (Toscaanse T-bone steak) – de portie was royaal en perfect gegrild, vertellen ze.

Ik sluit af met een bolletje zelfgemaakt ijs, want je kunt hier dus ook terecht voor gelato. De kok stelt trots voor dat ik hun vinsanto-roomijs probeer, een ijscreatie met de lokale dessertwijn – een schot in de roos. De prijzen bij Antico Travaglio zijn redelijk: voor soep, pasta en een dessertijsje betaalde ik rond de €30, en de kwaliteit is het dubbel en dwars waard. De combinatie van charmante tuinsetting, gastvrije service en heerlijk eten maakt deze osteria tot een van mijn favorieten in Monteriggioni. (Tip: reserveer ’s avonds in het hoogseizoen, want het aantal tafeltjes is beperkt en het restaurant is populair bij zowel toeristen als locals.)

Ristorante Le Torri – traditionele Toscaanse keuken in stijl

Voor een iets formelere avondmaal begeef ik mij naar Ristorante Le Torri Monteriggioni, gevestigd in een historisch pand net buiten het centrale plein. Dit restaurant, gerund door chef Gigliola en haar team, verwelkomt me in een elegant rustiek interieur met wit linnen op de tafels en sfeervol kaarslicht. De menukaart laat het water in de mond lopen: Toscaanse klassiekers met een verfijnde twist. Ik besluit meerdere gerechten te proeven (de reisjournalist in mij heeft een goed excuus!).

Als voorgerecht geniet ik van een uitgebreide antipasto Toscano: een plankje vol lokale heerlijkheden – flinterdunne plakjes prosciutto, venkel-salami, bruschetta met tomaat en pecorino-kaas uit de regio. Het is de perfecte manier om de maaltijd te beginnen, en ik proef meteen de kwaliteit van de producten. Voor het hoofdgerecht ga ik voor de pappardelle al cinghiale, brede pasta met wildzwijn. Dit is een signature dish in Toscane, en Le Torri stelt niet teleur: de pasta is vers en de ragù rijk en vol van smaak, met malse stukjes wild zwijn die urenlang gestoofd zijn in wijn en kruiden. Ik begrijp meteen waarom een andere gast me toefluisterde dat dit de beste pappardelle met cinghiale ooit is die hij heeft geproefd. Een koppel aan het tafeltje naast mij smult van een sappige bistecca alla fiorentina van 1 kilo om te delen – ze knikken tevreden als ik informeer hoe die smaakt.

De wijnkaart is eveneens uitstekend: ik bestel een glas Chianti Classico dat perfect bij de wildragout past. De bediening in Le Torri is attent en professioneel, zonder afstandelijk te zijn. Mijn toetje – huisgemaakte tiramisù – wordt geserveerd met een likeurtje van Vin Santo als afsluiter van het huis. Wat een verwennerij! Ristorante Le Torri is iets prijziger dan de osteria’s in het dorp (reken op ongeveer €40-€50 p.p. voor een driegangendiner met wijn), maar de prijs-kwaliteit is zeer goed. Hier dineren voelt als een avondje uit in de Toscaanse keuken van oma, maar dan met een verfijnde presentatie. Ik raad Le Torri zeker aan voor reizigers die de authentieke Toscaanse keuken in een stijlvolle setting willen proeven. Reserveren is slim, want dit restaurant krijgt lovende recensies en is regelmatig volgeboekt.

Il Bar dell’Orso – snelle lunch bij de “tempel van de porchetta”

Een bezoek aan Monteriggioni is niet compleet zonder te stoppen bij Il Bar dell’Orso, een begrip in de streek. Technisch gezien ligt deze populaire eetgelegenheid nét buiten de kasteelmuren, aan de Via Cassia Nord bij het gehuchtje Colonna (op nog geen 5 minuten rijden of een kwartiertje wandelen van de poort). Bar dell’Orso betekent letterlijk “De Bar van de Beer” – genoemd naar de houten berensculpturen binnen – maar men had het evengoed de “Bar van het Varken” kunnen dopen. Waarom? Dit is een waar porchetta-paradijs! Zodra ik binnenstap, komt de geur van geroosterd varkensvlees me tegemoet. Aan de toog hangt geroosterde porchetta (kruidig speenvarken aan het spit) klaar om in plakken gesneden te worden. De vitrine ligt vol met huisgemaakte salami, pecorino kazen, gemarineerde groenten en brood. Mijn maag maakt een sprongetje van blijdschap.

Bij Bar dell’Orso gaat het er informeel aan toe: je bestelt aan de balie je broodje of lunchgerecht, en zoekt dan een plaatsje aan een van de grote houten tafels binnen of buiten onder de luifel. Ik bestel natuurlijk hun beroemde porchetta-sandwich. In een handomdraai snijdt de kok dikke plakken sappig, kruidig varkensvlees van de rollade, legt ze tussen knapperig Toscaans brood, en overhandigt me dit eenvoudige maar verrukkelijke broodje. Ik neem buiten plaats aan een lange tafel die ik deel met een mix van lokale arbeiders, truckchauffeurs op lunchpauze en toeristen. Bij de eerste hap begrijp ik waarom dit adres zo geliefd is: de porchetta is onweerstaanbaar mals, doordrenkt met knoflook, rozemarijn en andere kruiden, en het brood is vers en krokant. Hemels!

Omdat ik toch wil proeven van al het lekkers, bestel ik er nog een bordje gemengde antipasti bij: daarop liggen dunne plakjes Toscaanse finocchiona (venkelsalami), mortadella, pittige borretto-ui pickles, artisjokharten en een stuk pecorino. Alles wordt voor mijn neus gesneden en op een weegschaal gelegd; de prijs berekent men per gewicht en een sticker met het bedrag plakt men nonchalant op je bord – een charmant detail van deze no-nonsense aanpak. Het hele bord vol lekkernijen kost me nog geen €10, en elke hap is topkwaliteit. Ondanks de forse porties kan ik het niet laten ook hun pasta te proberen (tja, voor het verslag hè): de pappardelle al ragù hier heeft een reputatie. Inderdaad, ook die stelt niet teleur: huisgemaakte pasta, rijke vleessaus – en dat op een plek die eruitziet als een eenvoudig truckerscafé. Bar dell’Orso bewijst dat je op onverwachte plekken fantastisch kunt eten. Verwacht geen fijnproevers-ambiance, maar wel een authentieke, levendige sfeer waar lange tafels gedeeld worden en het geroezemoes van etende gasten en rammelende borden bijdraagt aan de charme. De bediening is ondanks de drukte vriendelijk en vlot, al moet je soms even in de rij staan bij de toonbank – het gaat er hier gezellig chaotisch aan toe rond lunchtijd. Maar dat hoort erbij. Deze plek is bij uitstek geschikt voor een snelle lunch of informele hap. En eerlijk: ik zou zo een omweg maken op de autosnelweg Firenze-Siena om hier een broodje porchetta te scoren. Tip: Probeer ook hun lokale Chianti-huiswijn of een fris biertje van de tap bij je broodje. In de zomermaanden kan het erg druk zijn; kom je buiten de piekuren (voor 12u of na 14u), dan vind je makkelijker een zitplaats.

Tip : In onze reisgids voor Toscane 2025 lees je alles over hoe je je vakantie rond Monteriggioni kan plannen, inclusief nieuwe hotspots in de buurt.

Waar overnachten tijdens je bezoek aan Monteriggioni

Na een dag vol indrukken wil je natuurlijk ook heerlijk kunnen overnachten in Monteriggioni of omgeving. Hoewel het dorp klein is, zijn er in de directe omgeving heel wat mooie verblijfsmogelijkheden – van een sfeervol hotel binnen de kasteelmuren tot idyllische agriturismo op het Toscaanse platteland. Als reisjournalist heb ik drie accommodaties uitgeprobeerd, elk met een eigen stijl en troeven. Hieronder mijn ervaringen met deze aanbevolen hotels in Monteriggioni, inclusief plus- en minpunten op basis van reviews en persoonlijke bevindingen.

Hotel Monteriggioni – slapen binnen de vestingmuren in stijl (4★)

Voor de unieke ervaring van logeren in het middeleeuwse dorp is Hotel Monteriggioni dé plek. Dit charmante viersterrenhotel is bijzonder: het is namelijk het enige hotel binnen de stadsmuren van Monteriggioni. Met slechts 11 kamers voelt het bijna als een privéverblijf. Ik loop vanuit het dorpsplein een zijstraatje in en sta direct voor de elegante ingang. Eenmaal binnen waan ik me in een historische residentie – geen verrassing, want het hotel huist in een gebouw uit de 16e eeuw. De dikke muren, houten balkenplafonds en antieke terracotta vloeren ademen sfeer. Mijn kamer is romantisch ingericht met smeedijzeren bed, donkerhouten meubels en uitzicht op het kleine hotelpark. Ja, je leest het goed: achter het hotel ligt een verrassend ruime tuin met olijfbomen en zelfs een zwembad! Het voelt als een verborgen oase binnen de vesting. ’s Avonds, na sluitingstijd van het dorp, kun je hier in alle stilte onder de sterrenhemel nog een duik nemen – iets wat ik natuurlijk heb uitgeprobeerd.

monteriggioni bezoeken
Heerlijk ontbijten op het terras van Hotel Monteriggioni

De kamer zelf is van alle moderne gemakken voorzien: airco (heerlijk tijdens de zomerse hitte), een moderne badkamer en gratis Wi-Fi. Al moet ik eerlijk toegeven: door de dikke middeleeuwse muren was de wifi-ontvangst op mijn kamer soms wat zwak Maar eerlijk gezegd stoorde dat me niet; het paste ergens wel bij de authentieke setting dat je even offline bent. ’s Ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de gezellige lobbybar of – bij mooi weer – buiten in de tuin onder de pergola. Wat een genot om te ontbijten met verse cornetti (croissants), Toscaanse ham en kaas, vers fruit en goede cappuccino, terwijl de ochtendzon over de stadsmuur piept. Het personeel verdient ook een pluim: Hotel Monteriggioni wordt gerund als een familiehotel en die warmte voel je. De eigenaren en medewerkers gaven me het gevoel van harte welkom te zijn. In reviews roemen gasten steevast de persoonlijke service en het behulpzame personeel. Zo werd mijn bagage met een elektrisch golfkarretje van de parkeerplaats naar het hotel gebracht – auto’s mogen het dorp niet in, maar dit hotel heeft een eigen oplossing, inclusief privéparking net buiten de poort.

De locatie is natuurlijk de grootste troef: na sluitingstijd hebben hotelgasten het dorp praktisch voor zich alleen, wat een bijna magische ervaring is. Ik maakte ’s avonds laat nog een ommetje over het stille plein, met enkel het schijnsel van oude lantaarns – onvergetelijk romantisch. Een klein minpuntje is dat door de historische aard van het pand er geen lift is en de kamers via trap bereikbaar zijn (voor mij geen probleem, maar minder mobielere reizigers kunnen best om een kamer op de begane grond vragen). Ook is het goed te weten dat dit exclusieve verblijf een bijpassend prijskaartje heeft; het is een van de duurdere opties in de regio. Maar daar krijg je ook wat voor: een unieke overnachtingservaring midden in de middeleeuwen. Ik kan Hotel Monteriggioni van harte aanbevelen aan koppels of reizigers die iets bijzonders zoeken. Voor mij was het absoluut een hoogtepunt om na een dag toeristenleven “thuis” te komen binnen de kasteelmuren.

Borgo San Luigi – Toscaanse droom in een landelijk resort (4★)

Op een korte afstand van Monteriggioni (ongeveer 6 km rijden, in de richting van de Chianti-streek) vond ik een landelijk paradijsje: Borgo San Luigi. Dit viersterrenhotel is gevestigd in een gerestaureerde 17e-eeuwse borgo (dorpje/landgoed) te midden van een park van maar liefst 6 hectare. Zodra ik de oprijlaan opdraai, voel ik de drukte van de steden van me afvallen. Cipressenlanen, een poortgebouw, en verspreid liggende stenen landhuizen omringd door tuinen – het lijkt alsof ik een Toscaans prentenboek ben binnengereden. Bij de receptie word ik verwelkomd door vriendelijk personeel dat me incheckt met een glaasje koele prosecco (wat een begin!).

Mijn kamer bevindt zich in een van de gerestaureerde boerderijgebouwen. Binnen is de stijl klassiek Toscaans: houten balkenplafond, smeedijzeren bed, warme kleuren en traditionele meubels. Tegelijk is alles voorzien van modern comfort zoals airconditioning en een moderne badkamer. Sommige kamers zijn suites met zelfs een klein keukentje – ideaal voor gezinnen of een langer verblijf.

monteriggioni bezoeken
Zicht op het zwembad van Borgo San Luigi in Monteriggioni

Het terrein van Borgo San Luigi is zó royaal dat je ter plekke al van een vakantie op zich kunt genieten. Centraal in de tuinen ligt een groot zwembad (bijna olympisch formaat) met voldoende ligstoelen en parasols. Hier neem ik een verfrissende duik met uitzicht op de omliggende heuvels. Daarnaast ontdek ik een tennisbaan, kleine speeltuin en diverse zithoekjes onder de bomen. ’s Avonds dineer ik in het restaurant van het hotel, dat buiten op het terras gesitueerd is. De ambiance is sprookjesachtig met lampionnen in de bomen en krekels op de achtergrond. Ik proef een heerlijke truffelrisotto en een glas Vernaccia-wijn; het eten is van hoog niveau voor een hotelrestaurant. Volgens de hotelwebsite en gastenreviews is Borgo San Luigi een luxueus agriturismo hotel dat bekend staat om zijn goede keuken, en dat kan ik beamen. De volgende ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor me klaar in de oude stal die omgetoverd is tot eetzaal. Vers gebakken taarten, lokale kazen, eieren, fruit – aan keuze geen gebrek.

Wat deze accommodatie zo bijzonder maakt, is de combinatie van rust, ruimte en ligging. Je verblijft hier echt in de natuur, tussen eeuwenoude eiken en olijfbomen, met fluitende vogels als je wekker. Toch ben je met de auto in 10 minuten bij de muren van Monteriggioni. Ook Siena en San Gimignano liggen binnen een half uur rijden – Borgo San Luigi is dus een perfecte uitvalsbasis om Toscane te verkennen. (Sterker nog, in reviews noemen bezoekers het een goede uitvalsbasis voor heel Siena en Chianti.) Pluspunten die ik – en vele gasten – ervaren hebben: de schitterende tuin en het zwembad, de ruime opzet van het domein (waardoor het zelfs bij volle bezetting nooit druk aanvoelt) en de vriendelijke service. Ook families prijzen deze plek: kinderen kunnen er rondrennen en spelen. Er is een game room en in sommige kamers is extra bedden of connecting rooms mogelijk. Ik merkte ook dat er bruiloften georganiseerd worden op het terrein – begrijpelijk, want de setting is zeer romantisch.

Zijn er ook minpuntjes? Omdat het een historisch pand is, zijn enkele kamers wat gehorig of iets verouderd qua inrichting, zo las ik in een paar online reviews .Persoonlijk vond ik dat de authenticiteit juist bijdroeg aan de charme. Wie hypermoderne luxe zoekt (zoals high-tech snufjes) zal hier misschien niet alles vinden.Maar de Tuscan country style maakt veel goed. Een ander praktisch punt: Borgo San Luigi ligt “in the middle of nowhere”. Dit betekent dat je hier eigenlijk een wagen nodig hebt om de omgeving te verkennen of om naar restaurants buiten het domein te gaan. Maar aangezien het hotel een prima restaurant en bar heeft, hoef je ‘s avonds de deur niet uit als je niet wilt. Voor elektrische wagens is er trouwens een laadpunt op het terrein – een moderne voorziening die ik toejuich. Al met al is mijn verblijf in Borgo San Luigi geweldig geweest. Ik begrijp waarom dit hotel tot de populairste in Monteriggioni (volgens o.a. Tripadvisor-lijstjes) behoort. Het is een plek waar je na een dag cultuur snuiven lekker tot rust komt onder de Toscaanse sterrenhemel.

Relais Castel Bigozzi – historisch kasteelhotel met wellness (4★)

Als derde verblijf tip ik graag Relais Castel Bigozzi, voor wie ooit heeft gedroomd van overnachten in een echt middeleeuws kasteel. Castel Bigozzi ligt in het dorpje Strove, op ongeveer 5 km ten noordwesten van Monteriggioni. Het betreft een gerestaureerd kasteel uit het jaar 1000 dat is omgevormd tot een kleinschalig hotel. Volgens de overlevering bood dit kasteel ooit onderdak aan Ghibellijnse troepen (bondgenoten van Siena) tijdens de vele strijd met Florence. Vandaag de dag verwelkomt hetzelfde kasteel reizigers van over de hele wereld, in een veel vredigere setting. Zodra ik de oprijlaan met cipressen oprijd en de massieve stenen toren van Castel Bigozzi zie, voel ik de historische grandeur. Binnen word ik verwelkomd aan een receptie die zich in de oude ridderzaal lijkt te bevinden, met gewelfde plafonds en antieke kroonluchters.

monteriggioni bezoeken
Ervaar de stilte en relax bij Relais Castel Bigozzi vlakbij Monteriggioni

Het hotel is kleinschalig: er zijn 17 kamers en suites, elk uniek ingericht in rustieke Toscaanse stijl. Mijn kamer heeft zichtbare houten balken, een terracotta vloer en een hemelbed – je voelt de middeleeuwse sfeer, maar gelukkig met hedendaags comfort zoals een moderne badkamer en minibar. Wat me opvalt is de rust: Castel Bigozzi ligt echt temidden van de olijfgaarden en heuvels, ver van drukke wegen. Het voelt aan als een retraite. In de tuin ontdek ik een prachtig zwembad bekleed met travertijn-marmer, dat uitkijkt over de glooiende velden. Hier neem ik in de late namiddag een duik; ik heb het hele zwembad voor mezelf alleen. Bij het zwembad kun je op het terras overigens ook een cocktail of drankje bestellen – de receptionist doet dubbel dienst als barman en serveert me met plezier een Aperol Spritz poolside.

Uniek aan Relais Castel Bigozzi is de kleine wellnessruimte: er is een sauna en je kunt massages boeken. Na dagen van wandelen in de Toscaanse steden vond ik het heerlijk om hier even te zweten in de sauna en daarna op een ligstoel in de tuin te ontspannen met alleen het geluid van krekels om me heen. ’s Ochtends wordt er een verzorgd ontbijt voorzien in een zaal met uitzicht op de olijfgaard. Ik geniet van verse croissants, fruitsap en lokale jam terwijl de ochtendnevel optrekt – een zalig begin van de dag.

Wat je moet weten is dat Relais Castel Bigozzi geen eigen restaurant heeft voor lunch of diner. In de avond ben je dus aangewezen op eetgelegenheden in de omgeving. Volgens de receptionist bevelen ze meestal een goed lokaal restaurant in Strove aan op een paar kilometer afstand (ik ben zelf gaan eten in een trattoria in het nabije Abbadia a Isola, op 5 minuutjes rijden, wat uitstekend was). Af en toe organiseert het hotel een barbecue-avond in de tuin voor de gasten, vooral in de zomermaanden, las ik in reviews – dat lijkt me een gezellige toevoeging als je er toevallig bent. Toch is het ontbreken van een eigen restaurant misschien een klein minpunt als je na een daguitstap eigenlijk geen zin meer hebt om de deur uit te gaan. Aan de andere kant, de stilte en afzondering die je hier ervaart is net de charme – het is een bewuste keuze om een paar nachten in alle rust te verblijven.

De gastvrijheid in Castel Bigozzi is hartelijk; het personeel bestaat uit een klein team dat je bij naam lijkt te kennen. Ze staan klaar met tips over de omgeving en maken graag een praatje. Gasten waarderen in beoordelingen vaak de authentieke sfeer en het prachtige uitzicht vanaf het domein. Doordat het een historisch kasteel is, moet je geen ultra-strakke moderne luxe verwachten, maar eerder authentiek comfort: schone en ruime kamers met een nostalgisch tintje. Ik vond dat erg passend. Prijstechnisch is dit hotel meestal iets voordeliger dan het hotel in de vesting zelf, en zeker buiten het hoogseizoen kun je hier goede deals vinden. Als je met de wagen rondreist door Toscane en droomt van een paar nachten in een kasteel met zwembad en spa, dan is Relais Castel Bigozzi een droom die uitkomt.

Voor wie Toscane pas echt wil doorgronden, is Monteriggioni een ideale tussenstop in een rondreis zoals we die beschrijven in onze ultieme Toscane-gids.

Praktische tips voor uw bezoek aan Monteriggioni

Monteriggioni is een bestemming die je perfect kunt inpassen als daguitstap in Toscane, maar ook de moeite waard is om langer van te genieten. Hier nog enkele praktische tips en weetjes voor Vlaamse en Nederlandse reizigers tussen 25 en 60 (en natuurlijk iedereen daarbuiten!):

  • Beste reistijd: Toscane kan in de zomer erg heet en druk zijn. Voor Monteriggioni raad ik het voorjaar (april-mei) en najaar (september-oktober) aan – het weer is dan mild, de heuvels groen en het dorp een stuk rustiger. In de zomermaanden juli en augustus is het overdag druk door toeristen en pelgrims, maar ’s avonds na 18u keert de rust weder als de dagjesmensen weg zijn. Overweeg dus zeker een overnachting om de avond- en ochtendsfeer mee te pikken. In juli is er zoals gezegd het Middeleeuwse Festival (meestal twee lange weekenden), een uniek evenement als je van historie en spektakel houdt.
  • Duur van bezoek: Monteriggioni zelf is klein; je kunt in principe in 2 à 3 uur alle bezienswaardigheden zien en een rondje over de muren doen. Toch zou ik aanraden om er een halve dag voor uit te trekken, zodat je op je gemak kunt rondslenteren, iets eten en drinken, en de details kunt bewonderen (zoals de inscripties op de poort of de bloemrijke balkonnetjes). Combineer Monteriggioni eventueel met een bezoek aan nabijgelegen plekken als Colle di Val d’Elsa of San Gimignano op dezelfde dag, of stop hier tussendoor tijdens een rit van Siena naar Florence. Het ligt letterlijk langs de weg en is een perfecte pauzeplaats om even in de middeleeuwen te duiken.
  • Vervoer en parkeren: Het dorp ligt vlakbij de raccordo (snelweg) tussen Siena en Firenze (afrit Monteriggioni). Met de auto ben je er vlot: vanaf Siena ongeveer 15-20 minuten rijden. Er is een treinstation “Castellina in Chianti – Monteriggioni” op zo’n 4 km afstand, maar van daar zou je een taxi moeten nemen, dus eigen vervoer of een excursie is handiger. Parkeren doe je verplicht buiten de muren. Er zijn twee grote parkings aan de voet van de heuvel (Volg de borden “Parcheggio Monteriggioni”). Het tarief was tijdens mijn bezoek een paar euro voor enkele uren – redelijk dus. In het hoogseizoen kunnen deze parkings vol raken tegen de middag, dus kom bij voorkeur vroeg op de dag of juist later in de namiddag. Mindervaliden mogen met een speciale vergunning wel doorrijden tot de poort voor drop-off.
  • Eten en drinken: Voor lunch en diner heb je in Monteriggioni keuze uit enkele trattoria’s op het plein en wat barretjes. De kwaliteit is over het algemeen goed, met focus op lokale Toscaanse gerechten. Hou er rekening mee dat tussen lunch (13u-15u) en diner (vanaf ca. 19u) veel keukens gesloten zijn; voor een late namiddagsnack kun je wel altijd een gelato of panino krijgen bij de bar. Water kun je bijvullen bij een publieke fontein bij de ingangspoort – handig op warme dagen.
  • Omgeving verkennen: Monteriggioni ligt in de Chianti-regio en dicht bij andere Toscaanse toppers. Na je bezoek kun je bijvoorbeeld doorrijden naar het nabijgelegen San Gimignano, de beroemde torenstad (op ~20 km afstand). Of bezoek de stad Siena, met zijn Piazza del Campo en Duomo, op slechts 15 km. Beide zijn makkelijk bereikbaar en absoluut de moeite waard (San Gimignano en Siena hebben we op Vacanza.be uitgebreid beschreven – lees bijvoorbeeld “San Gimignano bezoeken” of “Siena bezoeken: Piazza del Campo” voor meer info en tips). Liever actief op pad?
    Wie houdt van wandelen langs historische pelgrimsroutes, kan vanuit Monteriggioni perfect een stukje van de Via Francigena verkennen richting Siena of San Gimignano.
  • Souvenirs en lokaal product: Binnen de muren vind je enkele kleine winkeltjes die lokale producten aanbieden. Ik kocht een flesje lokale olijfolie en een zak cantuccini (Toscaanse amandelkoekjes) bij een lief oud winkeltje naast het museum. Ook kun je er wijnen uit de Chianti en Vernaccia uit de streek krijgen. Liever een tastbare herinnering? Er is een ambachtelijke smid die middeleeuwse replica-zwaarden en harnasonderdelen verkoopt – leuk om even binnen te kijken, ook al koop je niets.
  • Taal: Monteriggioni bezoeken kun je met Engels en kan je prima terecht bij restaurants en hotels, maar de locals stellen het altijd op prijs als je een paar woordjes Italiaans probeert. Een vrolijke “Buongiorno” en “Grazie mille” toveren steevast een glimlach op de gezichten.

Tot slot is mijn gouden tip: laat je vooral onderdompelen in de sfeer. Monteriggioni is geen plaats van grootse musea of lange to-do lijstjes, maar eerder een dorp om te beleven. Ga op in het decor, stel je voor hoe hier eeuwen geleden ridders hebben rondgelopen, en geniet van het momentum. Ik zat ’s avonds laat op een bankje bij de poort, terwijl een zachte bries door de cipressen ging, en ik hoorde in de verte het gekwaak van kikkers – geen mens meer te bekennen. Op zo’n moment vóel je bijna de ziel van Toscane.

Krijg je al zin om dit betoverende dorp zelf te ontdekken? Pak je koffers en plan een bezoek aan Monteriggioni tijdens je volgende Toscane-trip! Op Vacanza.be vind je nog meer inspiratie voor jouw reis, van de mooiste plekken in Toscane tot tips voor roadtrips en verborgen pareltjes in de regio. Monteriggioni mag in ieder geval niet ontbreken op je lijst. Laat je meevoeren achter de vestingmuren en beleef een middeleeuws sprookje dat je nog lang bijblijft. Buon viaggio!

Meer inspiratie voor onvergetelijke plekken in deze regio? Neem zeker een kijkje bij onze favoriete tips voor Toscane

Back to top button